Venkel, goed voor ogen

Venkel, goed voor ogen Venkel is een knolgewas dat verwant is aan dille en anijs, wat ook te ruiken valt. Deze selderijachtige wintergroente heeft een wit en bolvormig uitzicht. De groente heeft ook een aantal groene stengels waar dunne, gevederde bladeren aan vasthangen. De aromatische smaak doet vaak denken aan zoethout en anijs. Venkel is niet alleen lekker en nuttig voor het kruiden van voedsel. Venkel biedt namelijk enorm veel voordelen voor de gezondheid, ook voor de ooggezondheid.

Gezondheid

Venkel is een zogenaamde super food voor het lichaam. Een grote waaier aan symptomen zijn te verhelpen door het eten van venkel. De groente zorgt voor een goede botgezondheid, verbetert de huid, verlaagt de bloeddruk (bestrijdt hypertensie = hoge bloeddruk), geneest heel wat spijsverteringsproblemen, verhoogt het verzadigingsgevoel, voorkomt kanker, verlaagt het risico op hart- en vaataandoeningen, versterkt de geestelijke gezondheid, versterkt de haarfollikels, behandelt anemie (medische term voor "bloedarmoede") en verbetert darmkrampjes bij zuigelingen. Daarnaast biedt venkel nog wat voordelen. Venkelsap bevat namelijk fyto-oestrogeen, een chemische stof die lijkt op het hormoon oestrogeen. Daarom is venkel eveneens heilzaam voor vrouwen die in de menopauze zitten of premenstruele problemen ervaren. Het bevat bovendien folaat, dat aangeboren afwijkingen voorkomt bij ongeboren baby's. Tot slot verhogen vrouwen de melkproductie bij borstvoeding door het innemen van venkelsap.

Oogaandoeningen voorkomen

Venkel is ook ooggezonde voeding. De voedingsstoffen in venkel beschermen tegen diabetische retinopathie. In 2008 onderzochten wetenschappers van de afdeling Biochemie aan de universiteit van Shivaji in India het effect van venkel op patiënten die lijden aan diabetische retinopathie (netvliesaandoening als gevolg van suikerziekte). Een verbinding in het venkelzaad voorkomt wellicht de oogziekte die verantwoordelijk is voor het verlies van het gezichtsvermogen bij diabetici. De onderzoekers isoleerden een verbinding uit venkel (trans-anethol). Trans-anethol blokkeert de omzetting van suiker naar sorbitol in het bloed. Vaak hebben diabetici een te hoge bloedsuikerspiegel. De overtollige suiker wordt dan omgezet naar sorbitol. Wanneer teveel sorbitol zich echter ophoopt in de netvliescellen, leidt dit tot retinopathie, cataract, en uiteindelijk ook blindheid. Venkel beschermt niet alleen tegen diabetische retinopathie, maar ook tegen maculadegeneratie, een oogziekte waarbij de maculacellen afsterven en het centrale gezichtsvermogen van de patiënt getroffen is.

Progressie vertragen

Venkel vertraagt tevens de progressie van cataract. Dit is een aandoening waarbij de patiënt een troebele ooglens krijgt en slecht gaat zien. Op de oogziekte glaucoom heeft venkel ook een gunstige invloed; venkel verlaagt immers de verhoogde oogdruk. Dit is in 2008 onderzocht door wetenschappers van het Delhi Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen. Wel is dit enkel bij konijnen vastgesteld en zijn verdere onderzoeken nodig naar de toxiciteit en het werkingsmechanisme. Daarnaast zijn klinische studies bij mensen nog vereist om te weten of dit ook bij hen van toepassing is. Dan pas zou een oogarts venkel eventueel als glaucoom verlagende medicatie kunnen voorschrijven.

Oogkwaaltjes verhelpen

Een patiënt die last heeft van vermoeide ogen en geïrriteerde ogen, is met venkel goed geholpen. Het sap van venkelbladeren en de plant zelf mag hij immers op de ogen aanbrengen. Dit vermindert aanzienlijk de irritatie en vermoeid. Een patiënt met gezwollen ogen houdt vocht vast onder de ogen. Dit vocht valt te verminderen door sterke venkelthee onder de ogen aan te brengen. Hiervoor weekt de patiënt venkelzaad in één kopje water waarna hij dit filtert met een zeef. Het is de bedoeling dat de patiënt hiermee dagelijks gedurende een lange tijd zijn ogen spoelt.

Geen verbetering

Venkel bevat veel voedingsstoffen die de ooggezondheid bevorderen en bijgevolg zorgen voor een goed gezichtsvermogen. Deze voedingsstoffen bevatten antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C. Antioxidanten beschermen tegen bepaalde oogaandoeningen. Hoewel venkel antioxidanten bevat die oogaandoeningen voorkomen en de ogen gezond houden, verbetert venkel het gezichtsvermogen niet. Venkel is evenmin een behandelingsmethode voor bepaalde oogaandoeningen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheidEenvoudige tips voor een goede ooggezondheidHet gezichtsvermogen is één van de meest kostbare zintuigen. Voor veel mensen is het gezichtsvermogen zo vanzelfsprekend…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Glaucoom genezen met voeding en geneesplantenGlaucoom genezen met voeding en geneesplantenStaar is iets anders dan glaucoom. Staar is ooglensvertroebeling. Glaucoom is een oogaandoening die ontstaat doordat zen…
Veroudering van het oog: Oogaandoeningen en oogstructurenVeroudering van het oog: Oogaandoeningen en oogstructurenBij het verouderen neemt de fysieke kracht af. Maar ook gaan de ogen achteruit naarmate mensen verouderen. Enkele leefti…

Achalasie van de slokdarm (achalasie oesophagus)Achalasie van de slokdarm (achalasie oesophagus)Achalasie van de slokdarm is een motiliteits- of bewegingsstoornis van het uiteinde van de slokdarm (oesophagus). Het be…
Waarom ben ik misselijk? Hoe los ik dit op?Waarom ben ik misselijk? Hoe los ik dit op?Misselijkheid ontstaat onder andere door een ziekte of door het eten van teveel voedsel. Deze natuurlijke reactie zorgt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • http: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18831355
  • http://draxe.com/fennel-benefits-nutrition-fantastic-recipes/
  • http://healthblog.ivlproducts.com/blog/healthyliving/improve-eyesight-naturally-with-fennel
  • http://www.firmoo.com/answer/question/6774.html
  • http://www.livestrong.com/article/372452-does-fennel-strengthen-eyes-sight/
  • http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-fennel-juice/
  • http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-fennel.html
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-fennel.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.