Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht

Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzicht De lijst van voordelen van zwarte bessen is vrij indrukwekkend. Deze fruitsoort heeft een positieve invloed op de hersenen, de spijsvertering, astma en de algemene longfunctie, een verkoudheid en de griep. Daarnaast is de zwarte bes bij uitstek het voedingsproduct dat het oog beschermt en zelfs zorgt voor o.a. een verbeterd nachtzicht. Uit onderzoek blijkt dat zwarte bessen veel krachtiger zijn dan luteïne, zeaxanthine of bosbessen die de ooggezondheid eveneens ondersteunen.

Natuurlijke anthocyanen voor goede ooggezondheid

Zwarte bessen zijn een goed voorbeeld van ooggezonde voeding. De zwarte bes bevat een erg hoog aantal natuurlijke anthocyanen. Dit zijn de paars-zwart pigmenten die zorgen voor de kleur van de zwarte bes. Anthocyanen, die gezorgd hebben voor de naam "zwarte bes", zijn krachtige planten- of fyto-antioxidanten. Deze bessen produceren anthocyanen om hun zaden te beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-stralen. De zaden van de zwarte bes zorgen voor een rijke bron van zowel de omega-3-vetzuren alfa-linoleenzuur en omega-6 vetzuren gamma-linoleenzuur.

Voordelen zwarte bes voor het oog

Nachtzicht verbeteren

Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten. Ze bevatten drie belangrijke voordelen voor de ogen die wetenschappelijk bewezen zijn. Ten eerste voeden deze zeer gekleurde plantaardige pigmenten de retina, de medische term voor "het netvlies". Om 's nachts goed te zien, moet het netvlies voortdurend staafjesrood (rodopsine) produceren. Rodopsine is een rode kleurstof die zich bevindt in de staafjes. Anthocyanen dienen als "bouwstenen" voor deze belangrijke stof. Bij personen met een normaal gezichtsvermogen die ofwel zwarte bessen- of bosbessenextract kregen bij een onderzoek, bleek de scherpte van het nachtzicht verbeterd te zijn, evenals de snelheid waarmee zij zich aanpassen in de duisternis en de snelheid waarmee ze herstellen van verblindingen.

Zicht op korte afstand verbeteren

Een ander voordeel betreft het behoud van het zicht op korte afstand. Tegenwoordig werkt iedereen wel graag met de computer. Dit is één van de activiteiten waarbij het gezichtsvermogen op korte afstand vaak wordt ingezet. Licht heeft schadelijke gevolgen op het netvlies van het oog. Op de gladde spiertjes komt vervolgens spanning te staan, waardoor het aanpassingsvermogen van het oog aangetast wordt. De zwarte bes kan hierbij helpen en is hiermee beduidend sterker dan de bosbes.

Vermoeidheid bestrijden

De spierspanning resulteert naast bijziendheid eveneens in visuele vermoeidheid. De vermoeidheid breidt zich meestal snel uit van de ogen naar de nek, het hoofd, de armen, de schouders en de onderrug. Het innemen van anthocyaan is dan zeer nuttig. De anthocyanen verwijderen de schadelijke effecten van licht op de achterkant van het oog. Uiteraard is het ook aanbevolen om naast het innemen van bosbessen(extract), elk uur minstens enkele seconden tot minuten rust aan de ogen te geven.

Bescherming voor de ogen

Door de vergrijzing van de maatschappij zijn meer en meer mensen slechtziend en blind. Maculadegeneratie en cataract zijn verschillende degeneratieve oogaandoeningen die kenmerkend zijn bij de veroudering van het oog. Deze aandoeningen worden beïnvloed door de snelheid van de vorming van vrije radicalen. Meerdere onderzoeken tonen aan dat bosbessen gunstig zijn voor de ooggezondheid en veel aandoeningen vaak grotendeels te voorkomen zijn door een antioxidant-rijke voeding. Daarnaast biedt de zwarte bes ook bescherming bij de sluipende oogaandoening glaucoom. De oogboldruk is bij patiënten te hoog waardoor de oogzenuwen beschadigd geraken. De zwarte bes verlaagt deze oogdruk wat de oogarts meet via een tonometrie.

Inname zwarte bessen

Zwarte bessen zijn een ware vitaminenbom voor de ogen. Dit vereist echter wel een inname van 50 tot 100 mg of meer anthocyanen per dag. Dit kan ingenomen via capsules die zaadolie van de zwarte bessen bevatten. Mensen kunnen uiteraard ook de zwarte bessen zelf eten, vooral in het seizoen. Verse bessen komen best uit Nieuw-Zeeland. Het klimaat en de teelomstandigheden zijn daar veel gunstiger en gezonder.

De zwarte bes is met kop en schouders het juiste ooggezond voedingsproduct.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…
Zwarte bessen zijn heel gezondZwarte bessen zijn heel gezondBessen en bramen, frambozen zijn allemaal vruchten die heel erg gezond zijn. Toch worden ze niet heel veel gegeten, niet…
Kleuren fruit en de gezondheidKleuren fruit en de gezondheidFruit: het is er in allerlei kleuren. Maar wist je dat iedere kleur fruit weer iets goeds doet voor het lichaam? Het is…
Zijn zwarte bonen gezond?Zijn zwarte bonen gezond?Zwarte bonen, of zwarte schildpadbonen worden in Nederland minder vaak gegeten dan witte en bruine bonen. Zwarte bonen h…

Zoete aardappel vs wortel, welke is het gezondst?Zoete aardappels en wortels staan alle twee bekend om hoge bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen doet dienst als antioxidan…
Fruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. To…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julenka, Pixabay
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/05/foods-eyesight-improvement.aspx
  • http://nutritionfacts.org/2015/01/13/foods-for-computer-eye-strain/
  • http://www.abcgezondheid.be/nl/news/zwarte_bes_verlaagt_de_oogdruk/
  • http://www.clinicians.co.nz/bilberries-and-black-currant-good-for-the-eyes/
  • http://www.totalhealthmagazine.com/Diet-and-Nutrition/Black-Currant-Not-Just-Another-Berry.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rodopsine
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.