Kleuren fruit en de gezondheid

Kleuren fruit en de gezondheid Fruit: het is er in allerlei kleuren. Maar wist je dat iedere kleur fruit weer iets goeds doet voor het lichaam? Het is daarom goed om te weten welke kleur fruit goed is voor lichaam en geest, en je keuze in fruit hierop af te stemmen.

Geel fruit

In geel fruit zit kalium. Kalium is een mineraal dat de bloeddruk regelt, maar ook de bloedsuikerspiegel. Bij een tekort aan kalium kunnen er diverse stoornissen aan de spieren of aan de zenuwen optreden. Denk hierbij aan hartritmestoornissen of spierzwakte. Vermoeidheid of misselijkheid is vaak een van de eerste symptomen van een tekort aan kalium. Kalium is dus terug te vinden in geel fruit. Hoewel we met de voeding voldoende kalium binnen krijgen, kan het soms nodig zijn om wat extra kalium in te nemen. Kalium zit onder andere in de volgende vruchten:
 • Banaan: veel kalium, maar ook vitamine B6
 • Honingmeloen: de gele meloen, niet de watermeloen dus! Bevat tot twee keer zoveel kalium als andere vruchten
 • Citrusvruchten: gele grapefruit, citroen

Paars fruit

Paars fruit wordt heel weinig gegeten, terwijl dit een heel belangrijke kleur is. De kleurstoffen in deze vruchten worden anthocyanen genoemd. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Ze kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Ze helpe tegen vergeetachtigheid en beschermen het hart. Ook zijn anthocyanen ontstekingsremmend. Ze vertragen het verouderingsproces van de hersenen. Paars fruit is dus goed voor lichaam en geest. Daarom is het jammer dat deze zo weinig worden gegeten.
 • Zwarte bessen: bevatten de meeste anthocyanen. Het beste paarse fruit voor het brein!
 • Bosbessen: ook met een hoog gehalte anthocyanen.
 • Aubergine en avocado: geen fruit maar groenten, maar wel belangrijk om te vermelden.
 • Rode druiven: kies voor de rode variant, niet de witte. Bevat ook redelijk wat anthocyane. Rode win bevat trouwens ook anthocyanen, hoewel in mindere mate.
 • Kersen: dieprode kersen genieten de voorkeur.
 • Pruimen: gedroogde pruimen of pruimenjam mag ook.
 • Frambozen en bramen: vaak zelf in het wild te plukken en zeer gezond.
 • Bloedsinaasappel: de sinaasappel met de rode kleur binnenin, bevat ook anthocyanen.

Oranje fruit

Worteltjes goed voor de ogen? Eigenlijk is al het oranje fruit (en groenten) goed voor de ogen. In oranje fruit zit bèta-caroteen. Het is een pro-vitamine A: vanuit bèta-caroteen maakt het lichaam zelf vitamine A aan. Het zorgt voor een goede weerstand, gezond haar, gezonde huid en goede ogen. Bèta-caroteen is kankerbestrijdend en een sterkte antioxidant.
 • Nectarines: bevatten naast bèta-caroteen ook luteïne en zeaxanthine, die de ogen beschermen tegen zonlicht. Houdt het netvlies gezond en beschermt tegen vroegtijdige afsterving van het netvlies.
 • Sinaasappels en mandarijnen: altijd volop verkrijgbaar en heel erg gezond.
 • Perziken: het liefst vers, maar ook uit blik zijn ze lekker. Helaas zit er dan wel vaak een zoete siroop bij. Hier zit veel suiker aan toegevoegd.
 • Abrikozen: bevatten van alle oranje fruit de meeste bèta-caroteen. Ook gedroogd zit er voldoende in de abrikozen. Een aanrader dus.

Rood fruit

Rood fruit komen we veel tegen in het dagelijks leven. In rood fruit zit de kleurstof lycopeen, wat goed is tegen prostaatkanker. Ze bevatten bovendien een grote hoeveelheid vitamine C, dat zorgt voor een jeugdige huid. Ook bevat veel rood fruit ellaginezuur, dat de huid herstelt.
 • Aardbeien: een heerlijke rode vrucht. Vooral in de zomer overal te koop. In de winter zijn aardbeien wel te koop, maar dan spreken we over kas-aardbeien, Kleiner en duurder. Aardbeien uit blik of glas staan op een zoete sterke siroop. Minder gezond.
 • Frambozen: zeer gezond. Vooral in het voorjaar en de zomer overal te koop.
 • Rode bessen: rode bessen behoren tot het rood fruit, zwarte bessen tot het paars fruit, Niet verwarren dus.

Groen fruit

Groen fruit is goed voor de bloedvaten. Groen fruit bevat antioxidanten als vitamine C. Het werkt soms ook bloedverdunnend.
 • Kiwi: bijna het hele jaar door te krijgen. Erg lekker en bloedverdunnend.
 • Groende appel: bevat zeer veel antioxidanten. Kies dan wel voor de diepgroene appels zoals de Granny Smith.
 • Witte druiven: behoort tot het groen fruit.

Let op met groen fruit: groene bananen en groene sinaasappels zijn geen groen fruit, maar onrijp fruit. Kies altijd voor vers fruit dus, dat heeft de juiste kleur.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Gezond leven met een kleurrijk eetpatroonGezond leven met een kleurrijk eetpatroonWe weten allemaal dat het eten van groenten en fruit essentieel is voor onze gezondheid. We zijn allemaal bekend met de…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…

Blijvend afvallen en voedingBlijvend afvallen en voedingOm op een blijvende manier af te vallen is een gezonde, gevarieerde voeding belangrijk. Veel crashdiëten gaan uit van 50…
De zin en onzin van vitaminepillenDe zin en onzin van vitaminepillenVitamines en mineralen zijn onmisbaar in onze voeding. Dan komt de vraag naar voren of we die ook extra zouden moeten sl…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Citrusvrucht
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)
 • http://www.groenteschuurtje.nl/k/n20001/news/view/121229/136017/Paars-fruit-heeft-veel-voordelen.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.