Gezond leven met een kleurrijk eetpatroon

Gezond leven met een kleurrijk eetpatroon We weten allemaal dat het eten van groenten en fruit essentieel is voor onze gezondheid. We zijn allemaal bekend met de regel: iedere dag twee ons groenten en twee ons fruit. Welke groenten en welke soorten fruit kunnen we het beste eten voor een gezond leven?

Eten op kleur

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van bepaalde groenten en fruitsoorten op onze gezondheid. Er is onder andere gebleken dat groente en fruit gesorteerd kunnen worden op kleur wanneer we kijken naar de specifieke positieve effecten op de gezondheid. Hieronder lees je meer over enkele van deze effecten.

Rood

Rode groenten zoals tomaten, rode paprika en aardbeien hebben een positieve invloed op het hart en op het bloed. Ook gaan rode groenten kanker tegen. Zo zit er in tomaat bijvoorbeeld lycopeen. Dit is een zeer krachtige antioxidant, die bescherming biedt tegen kanker, hartinfarcten en staar.

Paars

Voorbeelden van paarse groenten en fruit zijn aubergines, vijgen, bosvruchten en pruimen. Paarse groenten en fruit hebben positieve effecten op de stoelgang, de urinewegen en op de bloed –en hartvaten. Verder bevatten bijvoorbeeld bosvruchten bioflavonoïden. Deze stoffen versterken haarvaatjes waardoor ze onder andere een beschermende werking hebben tegen couperose. Couperose is een aandoening waarbij kleine bloedvaatjes onder de huid, van voornamelijk de wangen, uitzetten. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen.

Groen

Groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie bevatten veel calcium, wat zorgt voor sterke botten en tanden. Verder staan groene fruit- en groentesoorten ook bekend om hun gunstige invloed op het zenuwstelsel en het gezichtvermogen. In een recent onderzoek naar broccoli suggereren wetenschappers dat broccoli mogelijk een belangrijke rol kan spelen bij het herstellen van bloedvaten. Mensen met diabetes zouden hier profijt van kunnen hebben. Diabetici hebben namelijk te veel glucose in hun bloed en dat leidt tot beschadigingen aan de bloedvaten.

Wit

Met het eten van witte groenten als witlof, bloemkool en ui beschermt men hart –en bloedvaten en gaat men de groei van kankercellen tegen. Ook hebben witte groenten een positief effect op het cholesterolgehalte.

Geel en oranje

Gele en oranje groenten en fruit hebben een positief effect op de weerstand. Ze beschermen ook tegen kanker door de grote hoeveelheid aan antioxidanten. Vooral de sinaasappel speelt hierin een belangrijke rol. Zo zit er in geen enkele vrucht zoveel antioxidanten als in een sinaasappel. De antioxidanten vangen vrije radicalen op en verhinderen zo dat deze het celweefsel kunnen beschadigen en er zich kanker gaat ontwikkelen. Gele en oranje groenten en fruit zijn daarnaast ook nog goed voor de bloeddruk en voor de huid. Tot slot hebben wortels, omdat ze een grote hoeveelheid betacaroteen bevatten, een gunstig effect op het gezichtsvermogen.

Tot slot is het vooral belangrijk dat men er zich van bewust is dat men gevarieerd moet eten. Met een gevarieerd eetpatroon zul je van alle positieve effecten van de verschillende soorten groenten en fruit iets meepikken. Met een kleurrijke maaltijd, bestaande uit een rijke variëteit aan groenten en je dagelijkse portie fruit , zit je altijd goed.
© 2008 - 2020 Faffie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Gezond en snel eten met eenpansreceptenGezond en snel eten met eenpansreceptenNiet iedereen is een even goede kok of neemt de tijd om uitgebreid te kokkerellen, zeker niet na een drukke werkdag binn…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
De gezondste groentesoortenNet als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en we…

Ui, knoflook en onze hormonen, een familiegeschiedenisAlliumsoorten zoals knoflook, ui en prei zijn al duizenden jaren in gebruik als groente en als geneeskruid (1). Maar dat…
Gezond eten zonder onzin: mythen en misvattingenGezond eten zonder onzin: mythen en misvattingenAan alle kanten worden we geadviseerd om gezonder te eten. Het begon met “2 stuks groente, 2 stuks fruit” en ging via “h…

Reageer op het artikel "Gezond leven met een kleurrijk eetpatroon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Faffie
Gepubliceerd: 12-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!