De gezondste groentesoorten
Net als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en weinig calorieën. In groente zitten diverse voedingsstoffen zoals vitamine a, vitamine c, kalium, ijzer en calcium. Niet iedere groentesoort bevat dezelfde voedingsstoffen en hierdoor is het belangrijk om verschillende groentesoorten te eten. Groente heeft net als fruit een positieve invloed op de gezondheid en hierdoor raadt het voedingscentrum aan om 200 gram groente per dag te eten. Het eten van groente verkleint de kans op kanker en hart- en vaatziekten. Groente kan onderverdeeld worden in een aantal categorieën, namelijk in koolsoorten, kiemgroenten, paddenstoelen, peulvruchten, vruchtgroenten, bladgroenten, knolgewassen, stengelgewassen en uien. Moss Greene heeft ook onderzoek gedaan naar de gezondste groentesoorten en hier is de onderstaande lijst op gebaseerd.
1. Boerenkool, broccoli, bloemkool, spruitjes rode en witte kool groep koolsoorten
Op de nummer één positie zitten een aantal groenten van de koolsoorten groep. Deze groep groenten behoort tot de gezondste groenten welke zeker op de wekelijkse de boodschappenlijst moeten voorkomen. Wat is er nu zo gezond aan deze groenten? De groenten in de koolsoorten groep zitten boordevol fytonutriënten. Door de fytonutriënten hebben deze groenten een beschermende werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Hiernaast versterken de koolsoorten groenten ook het immuunsysteem. Tevens bevatten de groenten in de koolsoortengroep veel vitamines C, K, kalium, ijzer, foliumzuur en calcium. Binnen de koolsoorten groep zijn de boerenkool en de broccoli wel de gezondste.
2. Wortelen
Door de aanwezigheid van de stof carotenoïden en vitamine A verbetert de wortel het gezichtsvermogen. Hiernaast heeft de wortel ook een beschermende werking tegen kanker. Naast deze twee voordelen bevat de wortel betacaroteen, vitamine B en C, vezels en kalium. Door de aanwezigheid van kalium helpt de wortel ook tegen botontkalking en een hoge bloeddruk. De wortel is ook een ideale groentesoort bij het diëten door de lage hoeveelheid aan koolhydraten. De wortel bevat per 100 gram 41 calorieën.
3. Spinazie, peterselie en groene en rode sla groep bladgroenten
De bladgroenten zitten boordevol ijzer en staan daarom zo hoog in de top 10. Naast ijzer bevatten deze groenten magnesium, calcium, vitamines A, C, K, B2 en B6. Spinazie verbetert de darmwerking, versterkt de botten, en voorkomt hartziekten. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat ook de peterselie een gezonde groentesoort is die boordevol vitamines A, B, C en K zit. Hiernaast bevat de peterselie ook mineralen zoals ijzer en kalium en versterkt het de weerstand.
4. Tomaten
De tomaat wordt veel gegeten in Nederland en behoort tot de top van de gezonde groentesoorten. De tomaat zit boordevol vitamine C, ijzer, calcium en zink. Hiernaast bevat de tomaat lycopeen, dit is een krachtige antioxidant. Door de grote hoeveelheid lycopeen heeft de tomaat een preventief beschermende werking tegen een aantal soorten kanker en hart- en vaatziekten.
5. Linzen, doperwten, kikkererwten, kidneybonen, bruine en witte bonen groep peulvruchten
De peulvruchten bevatten de meeste eiwitten van de groenten en zijn hierdoor een ideale groente voor sporters. Naast de grote hoeveelheid aan eiwitten zitten de peulvruchten ook boordevol calcium, kalium, foliumzuur, ijzer en vezels. Door de grote hoeveelheid vezels hebben de peulvruchten een positieve effect op de stoelgang. De meeste peulvruchten hebben lage calorieën en leveren langdurig energie. Hierdoor zijn ze ook ideaal voor mensen die willen afvallen. Peulvruchten zijn ook goede vleesvervangers.
6. Asperge
Asperges zitten boordevol vitamines A, B, C, E en foliumzuur. Hiernaast bevat de asperge ook diverse mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, zink en mangaan. De asperge is een groente die zeer weinig calorieën bevat namelijk 19 calorieën op 100 gram. Hierdoor past de asperge goed in maaltijden van mensen die willen afvallen. Asperges hebben een vochtafdrijvende werking en hebben daarom ook een positief effect op de nieren. De urine krijgt wel een sterke geur door het eten van de asperge, dit is normaal. De asperge heeft ook een positief effect op de aanmaak van rode bloedcellen en een ontstekingsremmende werking.
7. Uien, knoflook, sjalotten en prei
Deze groep groenten staan bekend om hun positieve effect op het immuunsysteem en de ontstekingsremmende effecten. Hiernaast verkleint het eten van deze groep groenten ook de kans op hart- en vaatziekten en zitten zij boordevol vitamine C.
8. Zoete aardappelen
De zoete aardappel zit boordevol vitamine A, C en B6 en wordt gerekend tot de superfoods. Naast de vitamines bevat de zoete aardappel ook kalium, calcium, foliumzuur en vezels. De zoete aardappel bevat ook antioxidanten en heeft daardoor een preventieve werking tegen verschillende vormen van kanker. De zoete aardappel bevat complexe koolhydraten en geeft hierdoor een langer vol gevoel en is een goede keus tijdens het diëten.
9. Paprika
De paprika zit vol met vitamine A, B, C, E en K. Hiernaast zitten er ook allerlei andere voedingsstoffen in de paprika zoals mangaan, kalium, calcium, ijzer en vezels. Vitamine E is een antioxidant dat onze lichaam beschermt tegen vrije radicalen en deze vitamine zit in grote hoeveelheden in de paprika. Verder bevat de paprika geen vet en is calorie arm.
10. Pompoen
De pompoen zit vol met betacaroteen waardoor de pompoen een preventieve werking heeft tegen kanker en hart- en vaatziekten. De pompoen bevat hiernaast ook vitamine A, C en E, magnesium, fosfor, ijzer, kalium en vezels. In de pitten van de pompoen zitten omega-3 vetzuren.
Wat verder belangrijk is
Dat groenten eten belangrijk en gezond is weten de meeste mensen maar wat niet iedereen weet is dat geen enkel groentesoort in de volledige behoefte kan voorzien. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten groenten te eten en te variëren
Groente uit een blik, pot of uit de diepvries bevatten bijna net zoveel vitamines en mineralen als de verse variant. Bij verse groente is belangrijk om deze voor het nuttigen goed te wassen omdat er bacteriën zoals salmonella of E colli kunnen voorkomen. Bij een verkeerde bereiding kunnen er veel vitamines en mineralen kwijtraken. Hierdoor is het belangrijk om groenten niet te lang door te koken omdat hierdoor tot wel 50% van de vitamines kunnen verdwijnen.
De top 10 van de meest gekochte groenten in Nederland zijn:
- Sla
- Tomaat
- Komkommer
- Paprika
- Roerbak-/wok-/stoofgroenten (zoals prei)
- Champignon
- Sperzieboon
- Witlof
- Wortel
- Bloemkool
In gewicht is de ui de meest verkochte groente en staat prei ook in de top 10.