Waarom kinderen weinig groente eten
Dat kinderen vaak niet van groente houden, is geen onbekend probleem. Kinderen in de leeftijdsgroep 7 – 13 jaar zitten volgens de Voedselconsumptiepeiling fors onder de aanbevolen hoeveelheid van de inname van groente. Maar hoe komt dit nou en door welk gedrag wordt dit veroorzaakt? Met determinanten kan worden waarom kinderen dit gedrag vertonen. Zo ligt dit vaak aan de sociale omgeving. Kinderen eten dan niet alleen weinig groente omdat ze er niet van houden, maar ook omdat bijvoorbeeld ouders hun kinderen minder groente dan de norm voorschotelen.
Voedselconsumptiepeiling en norm
De voedselconsumptiepeiling meet de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking. Hierin staan ook de gegevens over de consumptie van groente en fruit. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van 7 – 13 jaar per dag tussen de 60 en 70 gram groente innemen. Dit is ongeveer gelijk bij jongens en meisjes. De aanbevolen hoeveelheid is echter 150 gram per dag. Kinderen zitten dus ruim onder deze norm. Ook volwassenen krijgen gemiddeld te weinig groente binnen: zo’n 120 gram per dag. De aanbevolen hoeveelheid groente voor volwassenen is 150 – 200 gram.
Tekort door sociale invloed
De inname van groente bij kinderen ligt voor een groot deel aan de ouders. Deze bepalen in de meeste gevallen wat hun kind eet en drinkt. Maar ook leeftijdgenoten/klasgenoten hebben hierop invloed.
Sociaaleconomische status
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de groente en fruitinname een van de belangrijkste voedingsproblemen bij kinderen is. Kinderen van ouders met een lage sociaaleconomische status (SES) krijgen nog minder groente en fruit binnen dan de meeste Nederlanders. Zij eten minder vaak groente, maar het geconsumeerde portie per keer is niet groter of kleiner. Dat ouders met een lage SES hun kinderen minder groente laten eten, kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat deze mensen minder kennis hebben over gezonde voeding, of het effect daarvan onderschatten. Ook kan het komen doordat de prijzen van groente vanaf 1998 met 34% zijn gestegen.
Houding
Bij ouders kan het ook zijn dat ze geen of weinig belang hechten aan gezonde voeding en het eten van groente. Deze gedachtegang zullen kinderen kunnen overnemen en hierdoor minder groente eten. Als ouders groente niet lekker vinden, zullen kinderen dit gedrag ook vaak overnemen.
Invloed van leeftijdsgenoten
Ten slotte is er nog de sociale invloed van leeftijdgenoten/klasgenoten. Op sommige basisscholen kan het zijn dat het niet ‘stoer’ is om groente mee naar school te nemen. Ook kunnen ze van leeftijdsgenoten horen dat ze thuis nooit groente eten en/of dit niet lusten. Kinderen nemen snel dingen van anderen over.
Tekort door het niet te lusten
Jonge kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen. Hierdoor zullen de smaken van groenten versterkt worden, waardoor dit voor kinderen erg bitter kan smaken. Daarnaast leren kinderen beetje bij beetje nieuwe voedingsmiddelen kennen, die veel verschillende smaken hebben. Pas na 10-15 keer proeven kan een kind gewend zijn aan de smaak. Geef dus niet gelijk de eerste keer op als je kind iets niet lust.
Tekort door weinig kennis
Vrijwel iedereen in Nederland weet dat groenten gezond zijn. Maar niet waarom, en waarvoor voldoende groente belangrijk is. Veel ouders weten dit niet, waardoor er in het gezin niet veel aandacht wordt besteed.
Tips om kinderen groente te laten eten
- Maak wat leuks van de maaltijd: leg bijvoorbeeld groenten in de vorm van een gezichtje op het bord van je kind neer
- Geef het goede voorbeeld en eet zelf met veel smaak ook groenten
- Combineer bittere groenten met zoete groenten, zoals spruitjes met wortels
- Probeer eens andere bereidingswijzen, en varieer dit
- ‘Smokkel’ groente in andere gerechten, zoals gepureerde groente in een tomatensaus bij de spaghetti
Waarom zijn groenten voor kinderen (en volwassenen) belangrijk?
Er wordt niet voor niks zoveel aandacht besteed aan de inname van groente. Er zitten vele vitamines, mineralen en andere stoffen in die verder nergens voldoende in voorkomen, ook niet in fruit. Een te lage inname van groente kan leiden tot vitamine deficiënties. De gevolgen hiervan zijn zeer uitlopend, van vermoeidheid en stress tot scheurbuik en nachtblindheid. Zo zorgen groenten er bijvoorbeeld voor dat je later een veel kleinere kans hebt op het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Ook zorgt het voor sterke botten, blijf je op gewicht, laat de darmen goed werken (door de vezels), en gaat een hoge bloeddruk tegen. De voedingsstoffen in groenten hebben nog veel meer verschillende functies, die teveel zijn om op te noemen.