Hoe leer ik mijn kind groente te eten?

Hoe leer ik mijn kind groente te eten? Iedere dag weer die strijd aan gaan omdat je kind niet wilt eten. Dit is erg frustrerend voor iedere ouder. Je kind kijkt met een zuur gezicht naar z'n eten, wordt vervelend en gaat ermee spelen. De groente belandt overal behalve in zijn mond. Wat moet je doen om die rust weer terug te krijgen aan tafel?

Inhoud


Lastige eters

Iedere dag maak je weer hetzelfde ritueel mee. Je kind wil niet eten en zit met een lelijk gezicht aan tafel. Dit is een veel voorkomend probleem onder kinderen. Dit probleem begint vaak als kinderen ongeveer 1,5 jaar oud zijn. Groenten die groen van kleur zijn, zijn vaak niet lekker in de ogen van kinderen. Voor hun 1,5 levensjaar eten ze alles. Je kunt er dan voor zorgen dat ze veel soorten voedsel eten. Zo leert je kindje veel soorten voeding kennen zodat ze op een wat oudere leeftijd minder angst ontwikkelen voor het eten van nieuw voedsel.

De smaak van kinderen

Kinderen worden geboren met een voorkeur voor zoet eten. Doordat fruit zoet van smaak is zullen kinderen dit niet vies vinden. Een bittere en/of zure smaak van sommige groentes worden vaak daarom niet gewaardeerd. Op het moment dat een kind vies eten in zijn mond heeft trekt deze een vies gezicht of krijgt zelfs kokhalsneigingen. Kinderen hebben in vergelijking tot volwassenen heel veel smaakpapillen. Niet alleen zoals bij volwassenen op de tong, maar door hun hele mond.

Laat je kind wennen aan het eten van groente

Nieuwe smaken zijn voor kinderen erg wennen en vaak vinden ze het in het begin niet lekker. De kunst is om je kind te laten wennen aan de nieuwe smaak door het vaker op tafel te zetten. Het is en blijft een kunst om je kind het te laten eten, maar hoe vaker hij het eet hoe makkelijker het wordt. De nieuwe smaak begint op een gegeven moment te wennen waardoor het het eten gemakkelijker maakt. Wel is het belangrijk om de sfeer ontspannen en kalm te houden, want wanneer je boos wordt op je kind doordat hij/zij de groente niet op eet zal het alleen maar gaan tegenstribbelen.

Maak het eten geen strijd

Je kind dwingen om iets te eten heeft geen zin. Het zal alleen maar averechts werken. Je kind zal het dwingen van eten zien als het eten van iets vies. Je geeft dus een verkeerd signaal af naar je kind wat helemaal niet de bedoeling is. Motiveer je kind om toch even iets te proeven van z'n groente en om een paar hapjes te nemen. Als dit is gelukt geef het dan een complimentje. De kunst is dus om je kind veel te laten proeven zodat ze het later best wel lekker gaan vinden. Laat kinderen niet het idee krijgen dat het toetje een beloning is voor het opeten van de groente. Zo voorkom je dat ze de groente gaan zien als een noodzakelijk kwaad.

Zorg voor een goede en ontspannen sfeer aan tafel

Zorg ervoor dat je kind zich niet onderdrukt voelt aan tafel. Het is namelijk niet de bedoeling dat er alleen maar veel waarde wordt gehecht aan het eten van groente. Indien dit wel gebeurt is er een grote kans dat je kind slechter gaat eten. Zeg niet tegen je kind hoe gezond groente is en geef geen voedingswaarde aan. Hierdoor zal je kind het eten van groente projecteren als iets vies, want gezond is 'vies'. Probeer het gezellig te maken aan tafel zodat het voor iedereen gemakkelijker wordt en het voor het kind geen straf maakt om aan tafel te gaan.

Maak het eten van groente aantrekkelijk

Kinderen houden van kleuren en daarom spreekt het hen meer aan om verschillende groenten met verschillende smaken op het bord te hebben liggen. Als je kind één bepaalde groente niet echt lekker vindt, maar het wel op het bord ligt tussen de andere groenten of door elkaar heen geprakt, dan zal je kind minder moeite hebben bij het eten van deze niet lekkere groente. Uiteraard kan je ook sausjes en appelmoes toevoegen aan de groente, maar doe dit niet te vaak want je wil niet dat je kind overal sausjes overheen gooit. Doe dit dus bij bepaalde groenten waardoor het voor je kind lekkerder wordt.
© 2015 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom eten peuters geen groente?Waarom eten peuters geen groente?Vrijwel alle ouders kennen het: Je kind, dat altijd met smaak zijn bordje leeg at, weigert ineens zijn groente op te ete…
Witlof, van ovenschotel tot saladeWitlof is een groente, die niet iedereen kan waarderen vanwege de soms wat bittere smaak. Witlof kun je echter lekkerder…
Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Het is elke dag een strijd aan tafel! Onze zoon Klaas (5 jaar) weigert te eten. Alles hebben we al geprobeerd. We hebben…
Waarom kinderen weinig groente etenWaarom kinderen weinig groente etenDat kinderen vaak niet van groente houden, is geen onbekend probleem. Kinderen in de leeftijdsgroep 7 13 jaar zitten v…

Navelstreng: verzorging en genezingNa de geboorte van je kind, wordt de navelstreng afgeklemd en dichtbij het lichaam van de baby doorgeknipt. Dit gebeurt…
Reactieve hechtingsstoornis: symptomen en behandelingReactieve hechtingsstoornis: symptomen en behandelingEen reactieve hechtingsstoornis is een ontwikkelingsstoornis waarbij de hechting aan de ouder(s) in de eerste vijf leven…
Bronnen en referenties
  • http://www.opvoedadvies.nl/groente.htm
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.