Hoe leer ik mijn kind groente te eten?
Iedere dag weer die strijd aan gaan omdat je kind niet wilt eten. Dit is erg frustrerend voor iedere ouder. Je kind kijkt met een zuur gezicht naar z'n eten, wordt vervelend en gaat ermee spelen. De groente belandt overal behalve in zijn mond. Wat moet je doen om die rust weer terug te krijgen aan tafel?
Inhoud
Lastige eters
Iedere dag maak je weer hetzelfde ritueel mee. Je kind wil niet eten en zit met een lelijk gezicht aan tafel. Dit is een veel voorkomend probleem onder kinderen. Dit probleem begint vaak als kinderen ongeveer 1,5 jaar oud zijn. Groenten die groen van kleur zijn, zijn vaak niet lekker in de ogen van kinderen. Voor hun 1,5 levensjaar eten ze alles. Je kunt er dan voor zorgen dat ze veel soorten voedsel eten. Zo leert je kindje veel soorten voeding kennen zodat ze op een wat oudere leeftijd minder angst ontwikkelen voor het eten van nieuw voedsel.
De smaak van kinderen
Kinderen worden geboren met een voorkeur voor zoet eten. Doordat fruit zoet van smaak is zullen kinderen dit niet vies vinden. Een bittere en/of zure smaak van sommige groentes worden vaak daarom niet gewaardeerd. Op het moment dat een kind vies eten in zijn mond heeft trekt deze een vies gezicht of krijgt zelfs kokhalsneigingen. Kinderen hebben in vergelijking tot volwassenen heel veel smaakpapillen. Niet alleen zoals bij volwassenen op de tong, maar door hun hele mond.
Laat je kind wennen aan het eten van groente
Nieuwe smaken zijn voor kinderen erg wennen en vaak vinden ze het in het begin niet lekker. De kunst is om je kind te laten wennen aan de nieuwe smaak door het vaker op tafel te zetten. Het is en blijft een kunst om je kind het te laten eten, maar hoe vaker hij het eet hoe makkelijker het wordt. De nieuwe smaak begint op een gegeven moment te wennen waardoor het het eten gemakkelijker maakt. Wel is het belangrijk om de sfeer ontspannen en kalm te houden, want wanneer je boos wordt op je kind doordat hij/zij de groente niet op eet zal het alleen maar gaan tegenstribbelen.
Maak het eten geen strijd
Je kind dwingen om iets te eten heeft geen zin. Het zal alleen maar averechts werken. Je kind zal het dwingen van eten zien als het eten van iets vies. Je geeft dus een verkeerd signaal af naar je kind wat helemaal niet de bedoeling is. Motiveer je kind om toch even iets te proeven van z'n groente en om een paar hapjes te nemen. Als dit is gelukt geef het dan een complimentje. De kunst is dus om je kind veel te laten proeven zodat ze het later best wel lekker gaan vinden. Laat kinderen niet het idee krijgen dat het toetje een beloning is voor het opeten van de groente. Zo voorkom je dat ze de groente gaan zien als een noodzakelijk kwaad.
Zorg voor een goede en ontspannen sfeer aan tafel
Zorg ervoor dat je kind zich niet onderdrukt voelt aan tafel. Het is namelijk niet de bedoeling dat er alleen maar veel waarde wordt gehecht aan het eten van groente. Indien dit wel gebeurt is er een grote kans dat je kind slechter gaat eten. Zeg niet tegen je kind hoe gezond groente is en geef geen voedingswaarde aan. Hierdoor zal je kind het eten van groente projecteren als iets vies, want gezond is 'vies'. Probeer het gezellig te maken aan tafel zodat het voor iedereen gemakkelijker wordt en het voor het kind geen straf maakt om aan tafel te gaan.
Maak het eten van groente aantrekkelijk
Kinderen houden van kleuren en daarom spreekt het hen meer aan om verschillende groenten met verschillende smaken op het bord te hebben liggen. Als je kind één bepaalde groente niet echt lekker vindt, maar het wel op het bord ligt tussen de andere groenten of door elkaar heen geprakt, dan zal je kind minder moeite hebben bij het eten van deze niet lekkere groente. Uiteraard kan je ook sausjes en appelmoes toevoegen aan de groente, maar doe dit niet te vaak want je wil niet dat je kind overal sausjes overheen gooit. Doe dit dus bij bepaalde groenten waardoor het voor je kind lekkerder wordt.