Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?

Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Het is elke dag een strijd aan tafel! Onze zoon Klaas (5 jaar) weigert te eten. Alles hebben we al geprobeerd. We hebben het eten erin gepropt, we zijn boos geworden, we hebben gezwegen, we hebben hem op de gang gezet met zijn bord, we hebben hem zonder eten naar zijn kamer gestuurd, maar eten doet hij nog steeds niet! Klaas is klein en mager voor zijn leeftijd, maar nooit ziek en altijd vol energie.
Herkenbaar verhaal?

Geen zorgen!

Allereerst: Ieder kind heeft wel eens een periode dat het slechter eet. Vaak krijgt een kind toch meer binnen dan ouders denken. De ene dag is ook de andere niet. De ene dag beweegt een kind meer dan de andere dag of groeit het kind sneller. Een kind dat er goed uitziet en levendig is, krijg genoeg binnen. Als je je zorgen maakt dan kun je eens nagaan wat je kind allemaal binnenkrijgt. Houdt de voeding eens een dag of twee dagen bij en vergelijk dit dan met de aanbevolen hoeveelheden. Zie onderstaand schema:

[/TH][TH]1-3 jaar4-8 jaar
Groente50-100 g, 1-2 opscheplepels100-150 g, 2-3 opscheplepels
Fruit150 g, 1 1/2 stuk150 g, 1 1/2 stuk
Brood70-105 g, 2-3 sneetjes105-140 g, 3-4 sneetjes
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten50-100 g, 1-2 opscheplepels100-150 g, 2-3 opscheplepels
melk(producten)300 ml400 ml
Kaas1/2 plak (10 g)1/2 plak (10 g)
Vlees(waren), vis*, kip, eieren, vleesvervangers60 g60-80 g
Halvarine10-15 g, 5 g/ sneetje15-20 g, 5 g/sneetje
Bak-, braad- en frituurproducten, olie15 g, 1 eetlepel15 g, 1 eetlepel
Dranken (inclusief melk)3/4 liter3/4 liter
© Voedingscentrum - eerlijk over eten

* Eet twee keer per week vis, waarvan ten minste één keer vette vis

Wanneer wordt het wel een probleem

Komt je kind gedurende langere tijd niet aan deze aanbevolen hoeveelheden, dan kan er ondervoeding ontstaan. Dit uit zich in een groeiachterstand en een lusteloos bleek kind dat een verslechterde weerstand heeft (vaker moe, verkouden, ziek). Neem in dit geval contact op met de (huis) arts of een diëtist.

Tips om de eetlust te bevorderen:

  • Maak het eten en de tussendoortjes niet te zwaar en te vet. Te vet eten remt de eetlust, terwijl het juist de bedoeling is elke paar uur iets te eten.
  • Zorg voor variatie in smaak (zoet-hartig), in temperatuur (warm-koud), kleur en keuze van ingrediënten en bereidingsmethoden. Zorg voor voldoende rust, ontspanning en lichaamsbeweging.
  • Veel drinken (dranken met suiker) vlak voor het eten remt de eetlust, met het risico dat het kind niet genoeg eet. Om de eetlust op te wekken kun je je kind het beste een kopje bouillon, een glas vruchtensap of tomatensap geven een half uur voor de maaltijd.

Tips voor als je een slechte eter aan tafel hebt:

Voor het eten:
  • Laat je kind mee boodschappen doen, vertel over voeding, maak het leuk en spannend
  • Laat je kind mee koken, dan raakt hij/zij betrokken bij het eten
  • Geef je kind geen eten meer vlak voor de maaltijd

Tijdens het eten:
  • Zorg voor een positieve en ontspannen sfeer aan tafel
  • Zorg voor een ongestoorde omgeving, geen afleiding voor je kind
  • Eet gezamenlijk aan de tafel
  • Laat je kind zelf eten opscheppen
  • Geef complimentjes als het goed gaat, anders negeren
  • Neem het bord zonder commentaar weg als iedereen klaar is met eten. Ook als het bord van je kind nog niet leeg is
  • Kinderen moeten wennen aan nieuwe voedingsmiddelen, geef ze daar ook de ruimte voor
  • Eet gevarieerd
  • Zorg voor spontane acties tijdens het eten. Bijv. maak een gezichtje van groente in de aardappelpuree

Na het eten:
  • Als je kind niet gegeten heeft, geef hem/haar dan ’s avonds niets meer te eten
  • Beloon je kind als het goed zijn/haar best heeft gedaan tijdens het eten. Dit kun je doen door een favoriet spelletje te doen of een stukje voor te lezen uit zijn/haar favoriete boek

En onthoudt: Je bent als ouder het grote voorbeeld!
© 2009 - 2025 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Milli Lu, Pixabay
  • Voedingscentrum, VodiService
Reacties
Saskia, 30-03-2011
Ik kon onderaan de pagina niks verder over een diets vinden. Mijn zoontje is zoals het jongetje van het verhaaltje. 3 en eet niet hij groeit slecht en heeft ondergewicht niets helpt hij wil gewoon niets proeven en eet haast niets. Zelfs dingen die die wel lustte gaan er met moeite in hij gaat al kok halsen voor het is zijn mond zit. Hij is echt bang lijkt t om een eten. we waren doorverwezen van het consultatiebureau naar een diëtiste ander halve maand geleden maar die was voor volwassene mensen met overgewicht en daar hadden we dus totaal niets aan. We gaan nu midden april naar een ander maar ook deze gaat niet over kindjes met ondergewicht. dus graag zou ik willen weten of er adressen zijn in de omgeving van barendrecht/rotterdam die mij ons wel kunnen helpen. Hij eet al slecht vanaf zijn geboorte (zware eczeem en aangepaste melk gehad heel erg lang)Reactie infoteur, 18-08-2011
Hallo Saskia,

Wat sneu alle stappen die je moet zetten ivm de eetgewoonten van je zoontje. Het zal veel tijd een aandacht vragen om dit te gaan verbeteren. Hopelijk heb je inmiddels een collega dietist en opvoed ondersteuner gevonden die dit goed kan. Voor zover wij het nu kunnen inschatten heb je behalve advies over wat je zoontje zou moeten eten om gezond op te groeien ook hulp nodig bij het introduceren van deze voeding, zodat je zoontje het ook echt gaat opeten. Dan is deskundige hulp dicht bij van belang. we snappen dan ook je vraag om deskundigheid in de regio. Mocht je daarin alsnog een vraag hebben dan helpen we je graag verder. Sterkte en succes bij het verbeteren van de eetgewoonten van je zoontje.
Team VodiService