Slechte eetlust bij kinderen: overtuigen en trucjes

Slechte eetlust bij kinderen: overtuigen en trucjes Na het eerste levensjaar van je kind merk je het vaak. Je kind heeft minder trek, eet slecht of begint slechter te eten. Niets alarmerend want dit is een normale evolutie. Maar hoe ben je er nu zeker van dat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat hij een normale ontwikkeling doormaakt? Allerlei trucjes worden uitgeprobeerd om je peuter toch maar iets te eten te geven. Het kan echter geen kwaad als hij eens een maaltijd niets eet. Doktersbezoeken leveren vaak niet veel op. Het is nu eenmaal een periode in de ontwikkeling dat er minder gegeten wordt.

Slechte eetlust bij kinderen

Tot de leeftijd van één jaar gaat je baby er lichamelijk fors op vooruit. De groeicurven tonen duidelijk aan dat je baby in lengte en gewicht heel snel evolueert tijdens het eerste levensjaar. Kinderen groeien nooit meer zo snel als tijdens het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar komt er slechts twee kilogram per jaar bij. De groei vertraagt dus, wat zich bij gevolg ook vertaalt in een mindere behoefte aan eten. Uiteraard ben je als ouder een beetje bezorgd omdat je niet goed weet of je baby alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Raak echter niet in paniek. Een verminderde of een slechte eetlust bij kinderen, is een normale fase in de ontwikkeling bij je baby.

Trucjes en overtuigen

Als goede ouder tracht je je peuter aan het eten te krijgen. Hiervoor gebruik je allerhande trucjes om hem toch maar iets te laten eten. Je vindt spelletjes uit zoals: “Een hapje voor papa” en “Een hapje voor mama”. In vele gevallen zal deze methode in de eerste fase nog lukken. Daarna wordt het moeilijker en begin je als het ware te onderhandelen met je peuter. Je zegt hem dat hij enkel naar televisie mag kijken als hij zijn boterham heeft opgegeten. Tracht in elk geval je kind niet onder druk te zetten om toch te eten. Er mag geen ruzie ontstaan aan tafel waardoor het eetmoment een nachtmerrie wordt. Leuk aan tafel gaan is voor de ouders en je peuter de beste manier.

Bron: Security, PixabayBron: Security, Pixabay

Eten is een basisbehoefte

Eten is bij iedereen een basisbehoefte. Het kan niet eeuwig blijven duren dat je peuter niet graag eet. Deze fase gaat voorbij. Uiteraard moet je deze basisbehoefte zo gezond en zo leuk mogelijk trachten in te vullen. Ga als gezin allemaal samen aan tafel. Laat je kind proeven van alle maaltijden zoals soep, aardappelen, groenten, vlees, een dessertje enzovoort. Indien kinderen iets niet lusten, dan is dat meestal maar heel tijdelijk. Probeer een tijdje later opnieuw te serveren wat hij toen niet mocht. Toon als ouders ook het voorbeeld. Als jij als moeder of vader ook geen aardappelen of bepaalde groenten eet, dan zal je kind dat ook niet willen doen. Een kind is van het principe: “Als mijn mama of papa het niet moeten opeten, dan moet ik dat zelf ook niet.”

Tussendoortjes kunnen niet echt kwaad. Tracht er wel gezonde tussendoortjes van te maken. Een stukje fruit of melkproductje zijn een goede keuze. Een maaltijd overslaan is geen ramp voor je kind. Hij kan dat dan wel compenseren met een tussendoortje. Wees je er dus van bewust dat je kind misschien toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt als je de drie hoofdmaaltijden en tussendoortjes samentelt.

Drinken is heel belangrijk

Een peuter heeft nog niet veel aardappelen en vlees nodig. Dit komt later wel vanzelf naarmate hij groter zal worden. Heel belangrijker zijn nu melk, groenten en fruit. Een beker melk of wat fruit in stukjes, blijven dus gezonder dan een koek. De kunst is om in deze heel gezonde producten wat varianten te zoeken. Je kan van de groenten een groentesoepje maken. Op deze manier krijgt je peuter genoeg vocht binnen, wat heel belangrijk is op deze leeftijd. Let echter op met gesuikerde dranken zoals fruitsap en appelsap. De gezondste dranken zijn water en groeimelk.

Tips voor regelmaat aan tafel

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de voeding van je kind. Maak er dus werk van om je kind gezonde en correcte eetgewoonten aan te leren. Dit kan op volgende manieren:
  • Zorg voor regelmaat en las vaste eetmomenten in. De voorkeur gaat uit naar het ontbijt, tienuurtje, middagmaal, vieruurtje en het avondmaal.
  • Zorg voor evenwichtige maaltijden en tussendoortjes. Belangrijk is hier een goede mix te vinden tussen eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen.
  • Dwing je kind niet tot eten aan tafel. Wacht desnoods wat langer en probeer achteraf nog eens.
  • Wees zeer positief en enthousiast over groenten en fruit. Aan je toon en enthousiasme moet je peuter merken dat fruit en groenten echt wel lekker zijn.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen die slecht etenKinderen die slecht etenJe bent het zelf geweest, je hebt een broer of zus gehad die een slechte eter was of mogelijk zijn je eigen kinderen sle…
Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Heb je ook zo'n slechte eter aan tafel?Het is elke dag een strijd aan tafel! Onze zoon Klaas (5 jaar) weigert te eten. Alles hebben we al geprobeerd. We hebben…
Hoe ontstaan eetproblemen bij jonge kinderen?Eetproblemen bij jonge kinderen, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zijn een veel voorkomend verschijnsel. De eetproblemen…

Het eerste badje van je babyHet eerste badje van je babyHet eerste badje van je kleine spruit is een bijzonder fijn moment. Na maandenlang te zwemmen in het vruchtwater van de…
De voeding van je baby vanaf 4 maandenDe voeding van je baby vanaf 4 maandenAls je kindje 4 maanden is mag je beginnen met het geven van bijvoeding. Dit zijn echt nog oefenhapjes. Melk (borst of k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vikvarga, Pixabay
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/opvoeding/opvoedingsvragen/eten/tips-voor-tafelplezier/, 16 juli 2015
  • Anababa.nl, http://www.anababa.nl/gezondheid/eten-drinken/kind/problemen/slecht-eten-bij-peuters, 16 juli 2015
  • Allesoverkinderen.nl, http://www.allesoverkinderen.nl/ne_niet_eten_peuter.htm, 16 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: Security, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.