Het eerste badje van je baby
Het eerste badje van je kleine spruit is een bijzonder fijn moment. Na maandenlang te zwemmen in het vruchtwater van de moeder, vinden baby’s hun gading in het dagelijks badje. Het contact met het water is hen niet ongekend. Toch kan zo’n badje ook wat onzekerheid voor de moeder met zich meebrengen. Het is allemaal nieuw voor jou en je hebt schrik om je baby pijn te doen. Uiteindelijk is hij nog maar enkele weekjes oud. Tijdens de eerste badjes moet je ervoor zorgen dat het badwater niet te warm is. Daarbovenop maak je best geen al te bruuske bewegingen met je baby en was je de organen zoals een volwassen mens zou doen: gezicht, neus, oren, voetjes en geslachtsorganen.
Hoe je baby wassen tijdens het eerste badje?
Bij het eerste badje na de bevalling in het ziekenhuis, word je begeleid door de verpleegkundige. De verpleegkundige zal je tips geven hoe je nu best je pasgeboren spruit in bad zet. Een eerste regel is om alle spullen die je nodig hebt voor het badje klaar te leggen. Dit zijn een handdoek, een thermometer, onderhemdjes, nieuwe kleertjes en wasproducten. Vervolgens check je de watertemperatuur. Dit is heel belangrijk en de temperatuur mag dan ook nooit boven 37°C zijn. Na het badje wikkel je je baby heel goed in een handdoek en maak je hem droog. De oortjes en het neusje van je baby dienen gereinigd te worden. Bij pasgeboren baby’s maak je ook de navel mooi. Ook de billetjes kan je inwrijven indien je wat
luieruitslag zou vaststellen.
Wees voorzichtig de eerste weken
Na de geboorte is je baby nog heel fragiel. Wees dan ook voorzichtig bij het wassen van je baby. Baby’s schrikken in deze periode nog van plotse veranderingen. Bruuske bewegingen zijn dus zeker niet aangeraden. Laat je baby zachtjes in het water glijden en wacht zijn reactie af. Stel hem gerust en zeg dat “een badje nemen” helemaal niet erg is. Laat wat water over zijn buikje en schouders lopen zodat hij het niet koud krijgt. Vermijd zeker en vast dat er water in de ogen van je baby komt of dat hij water zou inslikken. Een volwassen mens vindt dat nu eenmaal ook niet fijn.
Bron: Nguyenhuyentrang17280, Pixabay Hoe de geslachtsorganen wassen?
Hoe moet je nu de geslachtsorganen van je baby wassen? En wat doe je bij een meisje en hoe pak je het aan bij een jongen? Het is zowel voor jongens als meisjes belangrijk om enkel uitwendig de geslachtsorganen te wassen. De schaamlipjes bij een meisje hoeven niet opengetrokken te worden, tenzij er stoelgang tussen zit. Dan kan het wel. De voorhuid bij de jongens dien je niet terug te trekken. De reden hiervoor is dat de voorhuid bij de meeste jongens aan de eikel plakt, waardoor dit heel moeilijk gaat. Als je dat toch zou doen, dan zouden er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Afblijven is dus de boodschap. Doe qua hygiëne het nodige. Echter overdreven hygiëne zorgt heel vaak voor irritatie en ontstekingen.
Eerst warm, dan koud
Bij pasgeborenen moet je er goed over waken dat je baby niet afkoelt. Je baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. Het is dus jouw taak als verzorgende om de temperatuur in het oog te houden. Je dient goed op te letten voor oververhitting door een te hoge temperatuur van het badwater. Achteraf is het eveneens oppassen geblazen voor afkoeling. Zorg ervoor dat je badkamer 22°C à 24°C warm is om te voorkomen dat je baby kou krijgt. De beste oplossing is om een warme handdoek klaar te leggen en je baby hier in te wikkelen. Voorzichtig wrijf je hem dan droog.
Met de ouders onder de douche
Af en toe kan je wat variatie brengen in je badritueel. Het is alvast fijn om je baby heel even mee te nemen onder de douche. Zorg ervoor dat het water niet te warm is. De beste methode is om dit met twee te doen. De vader neemt bijvoorbeeld zijn baby mee onder de douche en intussen probeert de moeder hem te wassen. In het begin zal het wat onwennig zijn, maar na verloop van tijd lukt dit aardig. Als ouders kan het een bijzonder gevoel geven om te douchen samen met de zoon of dochter.
Bijzonder moment
Het eerste badmoment met je zoon of dochter is heel bijzonder. Het is best mogelijk dat er in het begin bij je baby nog wat traantjes zijn. Na verloop van tijd echter vindt je baby het geweldig en zie je hem intens genieten. Dan wordt het tijd om in het bad een speeltje of eendje erbij te zetten. Een foto of filmpje van je spelende baby in zijn badje mag dan zeker niet ontbreken.