Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembad

Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembad Gewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en spelen. Andere baby’s echter beginnen steeds opnieuw te huilen en willen zo snel mogelijk uit het badje. Het kan ook in één keer omslaan, omdat het plots niet meer leuk is. Babyzwemmen wordt reeds aangeboden vanaf de leeftijd van zes weken. Het ideale moment om te starten bepaal je zelf en kan uiteraard ook later zijn. Als ouder doe je er goed aan om de verschillende zwembaden te vergelijken op basis van waterdiepte, comfort en kindvriendelijkheid. Wees niet bezorgd indien je kindje vanaf de eerste zwembeurt geen waterrat blijkt te zijn. Watergewenning voor een baby is een heel geleidelijk proces.
Bron: Nguyenhuyentrang17280, PixabayBron: Nguyenhuyentrang17280, Pixabay

Watergewenning voor een baby in een eigen bad

Vanaf de geboorte dien je je baby te wassen. Het wordt aangeraden om elke twee à drie dagen je baby in een badje te stoppen. Je zal heel snel merken of je baby dit leuk vindt. In het badje kan je dan eendjes en andere leuke speeltjes leggen om je baby wat bezig te houden. In het begin wordt meestal gekozen voor een apart badje op een staander. Na verloop van tijd is je baby te klein voor dit badje en is het handiger om hem vanaf nu in het grote bad te zetten. In een eerste fase bestaat er de mogelijkheid om je baby in een stoeltje te leggen. Wanneer je baby eenmaal recht kan zitten dan kan je hem eventueel op een antislipmatje zetten in het grote bad. Op deze manier kan hij plonsen en gewend raken aan het water. Let heel goed op de temperatuur van het water en check dit met een badthermometer. De temperatuur van het badwater moet ongeveer 36 à 37°C bedragen en mag zeker en vast niet hoger zijn om verbranding te voorkomen.

De eerste keer naar het zwembad

Als ouder beslis je zelf wanneer het tijd is om met je baby naar het zwembad te gaan. Babyzwemmen kan in principe al vanaf 6 weken. In vele gevallen wordt pas later de eerste keer naar het zwembad gegaan. Als mama of papa moet je ook fysiek in staat zijn om je baby te begeleiden tijdens de watergewenning. Je arts kan je altijd adviseren wanneer het voor jouw baby geschikt is, om een eerste bezoek te brengen aan het grote zwembad.

De keuze van het zwembad

De keuze van het zwembad is niet onbelangrijk. Sommige zwembaden zijn niet uitgerust voor baby’s en dan hoef je daar ook niet te gaan zwemmen. Er zijn namelijk verplichtingen waar een zwembad moet aan voldoen om watergewenning voor baby’s mogelijk te maken. Ga ook eens goed de zwembaden vergelijken in je regio. Een kindvriendelijk en net zwembad spreekt uiteraard meer tot de verbeelding dan een oubollig onhygiënisch zwembad.

De temperatuur van het water

Tijdens de watergewenning verliezen baby’s heel wat lichaamswarmte. Het is aangewezen om een watertemperatuur van meer dan 30°C in het zwembad te hebben, om het verlies aan warmte zo beperkt mogelijk te houden. De luchttemperatuur is ook van groot belang en moet ook boven de 30°C zijn. Een halfuurtje in het water met je kleine spruit volstaat. Chloordampen zijn niet optimaal voor je baby en ook dat is een reden om niet langer dan een halfuurtje in het water te gaan.

De waterdiepte

De kindvriendelijke zwembaden hebben een plonsbadje met een dertigtal centimeter. In dit plonsbad kan je baby zich ten volle uitleven en spelen met de andere kindjes in het water. Ook kan je met je baby of opgroeiende peuter in het groter bad van ongeveer een meter diepte gaan. Indien je in dieper water zou gaan, moet je steeds heel voorzichtig zijn. De kans om uit evenwicht te raken is immers groter met als gevolg een potentieel gevaarlijke situatie voor je kind.

Is het zwembad kindvriendelijk genoeg?

Als ouder bepaal je zelf de keuze van het zwembad. Check heel goed na of je je baby gemakkelijk kan aan- en uitkleden. Ga ook na of de mogelijkheden voor het verversen van een luier er aanwezig zijn en of dit hygiënisch kan gebeuren. Is er wat speelgoed aanwezig voor in het bad? Is het zwembad niet te lawaaierig? Dit zijn allemaal factoren waar je moet rekening mee houden en die mee de keuze van het zwembad bepalen.

Wat als je kind spelen in het water niet leuk vindt?

De kans bestaat dat je baby of kindje absoluut geen waterrat is en plonsen in het water niet leuk vindt. Dit kan slechts een tijdelijk fenomeen zijn en kan heel snel omslaan, zowel in de positieve als de negatieve zin. Op latere leeftijd kan een slechte ervaring in het zwembad (water in de mond, uitgeschoven aan de rand) de oorzaak zijn waarom je kind plots geen zin meer heeft in watergewenning of zwemmen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Watergewenning voor kleutersWatergewenning voor kleutersMotorisch is een kind pas op de leeftijd van 5 à 6 jaar rijp om echt te leren zwemmen. Daarvóór kan worden gestart met w…
Babyzwemmen: plezier met je kindjeBabyzwemmen: plezier met je kindjeEen baby heeft van nature de neiging om al heel jong rustig te worden in water. Logisch ook als je negen maand rustig ro…
Babyzwemmen, zwemmen met je baby heeft positieve effectenBabyzwemmen, zwemmen met je baby heeft positieve effectenZwemmen met je baby kan veel positieve gevolgen hebben. Zo heeft babyzwemmen positieve gevolgen op de geestelijke en lic…
Oefeningen voor lessen watergewenning voor kleutersOefeningen voor lessen watergewenning voor kleutersOefeningen voor watergewenning worden op een speelse manier gegeven. Deze hebben steeds een of meerdere doelstellingen.…

Een goede kinderschoen voor je kindEen goede kinderschoen voor je kindEen goede en stevige kinderschoen aan de voet van je kind is heel belangrijk. Een kindje begint voorzichtig te stappen a…
Oorontsteking bij kind: oorzaken en behandelingOorontsteking bij kind: oorzaken en behandelingEen ontsteking van het middenoor of een oorontsteking bij een kind is een frequente ziekte. Vaak gaat het gepaard met pi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Guillaumeviallon0, Pixabay
  • Gsf.be, http://www.gsf.be/watergewenning, 28 januari 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/veiligheid/huis-en-tuin/water/, 28 januari 2015
  • Babyzwemmen.be, http://www.babyzwemmen.be/grafics/BABYZWEMMENfolder2012.pdf, 28 januari 2015
  • Afbeelding bron 1: Nguyenhuyentrang17280, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.