Babyzwemmen: plezier met je kindje

Babyzwemmen: plezier met je kindje Een baby heeft van nature de neiging om al heel jong rustig te worden in water. Logisch ook als je negen maand rustig ronddobbert in een waterzak. Toch krijgen veel kinderen op jonge leeftijd waterangst. Kan je dit proberen vermijden? Daar is geen eenduidig antwoord op maar als je met je kind gaat babyzwemmen komt het al snel in contact met verschillende aspecten van water en dit kan nooit kwaad! In dit artikel vind je enkele tips en weetjes over babyzwemmen!

Babyzwemmen: waar let ik op?

Om te gaan zwemmen met een baby moet je een paar dingen in de gaten houden. Er wordt aangeraden om te wachten tot je kleintje 6 maanden is. In het zwembad zitten toch wel wat microben en een heel klein baby'tje heeft nog niet altijd de kracht om alle ziektekiemen te verslaan. Ook heb ik ondervonden dat het voor je baby leuker is om al te kunnen zitten, eventueel met steun, zodat ze rustig kunnen spetteren en rondkijken in het plonsbadje.

Uiteraard is ook de temperatuur belangrijk. 32 graden is ideaal voor een baby. Is het iets kouder moet je opletten voor onderkoeling. Niet elk openbaar zwembad haalt de 32 graden. Je kan dit terugvinden op de website van een zwembad of je kan telefonisch contact opnemen. Probeer met een kleine baby niet onder de 30 graden te gaan want dit wordt echt te koud. Als je weet dat je een kind in bad zet rond de 37-38 graden gaat een baby al snel het verschil voelen.

Hou ook de tijd in de gaten. Kinderen zijn snel moe en de indrukken en de koude in een zwembad versterken dit. Kijk goed naar je kind en als het bibbert, stil wordt of andere tekenen van moeheid vertoont haal het er dan onmiddellijk uit. Ga met je baby maximum 30 minuten zwemmen. Dit is lang genoeg en kleine kindjes zullen ook na een kwartier al uitgespeeld zijn. Neem wat water mee om te drinken en eventueel een koekje om op te eten als ze afgedroogd zijn voor extra krachten.

In groep of alleen?

Zwemmen met je baby is een leuke activiteit om nieuwe dingen te ontdekken en te spelen. Je kan zelf met je kind naar een zwembad gaan of je kan een cursus babyzwemmen volgen. Aan beide zijn voor-en nadelen verbonden.

In groep

Als je je inschrijft voor een cursus babyzwemmen ben je er zeker van dat een ervaren persoon alles mee in de gaten houdt. Voor de ouders die graag aan het educationele aspect denken wordt er hier ook meer geleerd. Je kind leert niet echt zwemmen maar er wordt toch al meer aan watergewenning gedaan en de ouders leren zelf dingen die ze kunnen doen in het zwembad met hun baby. Ook zijn er andere ouders met baby aanwezig met wie je ervaringen kan delen.

Het nadeel is wel dat de cursus op een vast tijdstip wordt gegeven. Soms zelfs 's avonds terwijl sommige kinderen al in hun bedje liggen dan. Ook zit je vast aan de dagen dus je moet wel zorgen dat je een strakke planning hanteert. Heb je geen zin, is er iets anders gepland of is je baby ziek dan mis je een les. Dit is natuurlijk jammer als de reeks opbouwt en je hebt er voor betaald. Ook ben je niet vrij om te doen met je baby wat je wil. Is je kleintje meer een kijker of net heel actief, dat zal je dan moeten laten tot je zelf met hem gaat zwemmen. Risico is dus dat je baby het gewoon niet leuk vindt. Natuurlijk staat niets je in de weg om dan nog een paar keer te proberen zodat je kind kan merken dat dingen ook vaak leuk kunnen worden.

Zelf gaan zwemmen

Als je zelf gaat zwemmen ben je vrij in je doen en laten. Je kiest het uur, het zwembad en wat je met je kindje doet. Je kan zelf testen wat je baby leuk vindt. Sommige zijn echte waterratten terwijl andere liever de kat uit de boom kijken. Je kan ze laten ontdekken op hun eigen tempo.

Ook hier zal je zien dat je snel contact legt met andere ouders. Dit kan leuk zijn om een babbeltje te slaan of tips uit te wisselen. Tenslotte kan je vertrekken als je wil want je bent niet aan uren gebonden. Misschien wil je kleintje er na vijf minuten al uit en dan heb je toch niet het gevoel dat je moet blijven.

Nadeel is dat je alles zelf moet onderzoeken. Kijk goed of er een baby- of peuterbad is en ga de temperatuur na. Zorg dat je je heel goed oplet want er is nu geen ervaren begeleiding in de buurt. Ook zal je wat moeten improviseren en zoeken om te kijken wat je met een kleintje in het water allemaal kan doen, maar dit heeft natuurlijk ook zijn charmes!

Nog enkele tips

  • Vergeet de zwemluier niet! Er bestaan badpakjes en broekjes met een ingebouwde luier maar die zijn meestal net iets duurder. Een goedkope zwemluier kan je zo mee gaan zwemmen of je trekt er een badpakje of broekje over aan.
  • Als je kind iets groter is kan je in een groter zwembad gaan zwemmen. Vaak staan er tafeltjes om iets te eten en soms beschikken ze ook over een kinderstoel. Neem dan zeker een badjasje mee! Laat je kindje even rusten en dan kan je nog even in het water.
  • Laat je baby nog niet teveel kopje onder gaan. Je weet nog niet hoe ze reageren op de producten in het water en ze kunnen er ook bang van worden.
  • Zoek op of er een apart verschoningshokje is. Dat maakt het omkleden net iets makkelijker.
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babyzwemmen, zwemmen met je baby heeft positieve effectenBabyzwemmen, zwemmen met je baby heeft positieve effectenZwemmen met je baby kan veel positieve gevolgen hebben. Zo heeft babyzwemmen positieve gevolgen op de geestelijke en lic…
Zwemluiers, wegwerp of herwasbareBaby's en kleine kinderen vinden het heerlijk om te spelen of te dobberen in het water. Maar ze hebben hiervoor wel een…
Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadWatergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadGewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en s…
Babymassage, goed voor ouder en kindHet masseren van jouw baby is voor jou als ouder bijzonder leuk om te doen. Je bouwt een diepere relatie op met je kind.…

Populairste babynamen van 2009 met naambetekenisPopulairste babynamen van 2009 met naambetekenisIeder jaar wordt door de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, een top 20 van de meest gegeven babynamen opgesteld. De SVB v…
Als uw kind groeipijn heeft, is huisarts vaak niet nodigAls uw kind groeipijn heeft, is huisarts vaak niet nodigVan elke tien kinderen heeft er één last van groeipijnen. Het is een pijn die zich in de benen voordoet, soms aan het ei…
Slls1984 (37 artikelen)
Laatste update: 02-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.