Als uw kind groeipijn heeft, is huisarts vaak niet nodig
Van elke tien kinderen heeft er één last van groeipijnen. Het is een pijn die zich in de benen voordoet, soms aan het eind van de dag, maar meestal in de nacht. Een op zichzelf onschuldige kwaal, waar nog relatief weinig over bekend is, maar waar je als kind wel degelijk hinder van ondervindt. Wat moet je als ouders doen als je kind er last van heeft, want pijn is niet leuk. En wanneer moet je bij groeipijnen een dokter inschakelen.
Een pijnlijk raadsel
Groeipijn is een pijnlijke, nog onverklaarde kwaal. Kleine kinderen kunnen gillend van de pijn wakker worden, soms enkele nachten achtereen en daarna weer weken niet. Bijna altijd vanwege pijn in de benen, waar de spieren zich aanspannen. De groeipijn treedt alleen in de avond of in de nacht op. Soms lijkt het wel of kinderen na zo’n periode van pijn inderdaad zijn gegroeid, maar of dat een vast verband is staat nog niet vast.
Leeftijd
Als er sprake is van groeipijn gaat het meestal om kinderen tussen de 4 en 10 jaar. Soms op iets jongere leeftijd en ook wel eens op latere leeftijd tijdens de pubertijd. Zo’n 10 procent van die leeftijdsgroep wordt er mee geconfronteerd, volgens huisarts Just Eekhof, tevens onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij meisjes vertoont de klacht zich vaker dan bij jongens, maar waarom is niet bekend. Groeipijn is een onverklaarbare en tegelijkertijd onschuldige kwaal. Over de gehele wereld wordt de klacht toegeschreven aan de groei, maar dat is geen bewezen zaak. Het feit dat het tijdens de groei plaats vindt wil nog niet zeggen dat het daardoor komt. En dat een kind na een periode van pijn inderdaad is gegroeid zou best kunnen, maar ook dat staat geenszins vast.
Kuiten en dijen
De pijn, die zo’n 10 tot 15 minuten kan aanhouden, betreft meestal de benen en zelden de armen. De pijn is vreemd genoeg, vooral voelbaar op plekken waar juist geen groei plaats vindt, namelijk kuiten en dijen. Waarom juist daar? Ook dat is nog niet bekend, aangezien onderzoek naar deze relatief onschuldige kwaal nu eenmaal ontbreekt. Groeipijn is een te onbelangrijke kwaal om daar duur onderzoeksgeld naar toe te sluizen, terwijl er zoveel belangrijker zaken wachten. Maar dat maakt de pijn en angst er uiteraard niet minder hevig om.
Adviezen
Wat kun je het beste doen als je kind veel last heeft van groeipijnen.
- Sowieso je kind aandacht geven en er bij blijven want dat geeft al veel geruststelling. Neem het kind desnoods bij je in bed zodat de angst weg ebt.
- Misschien helpt een kussen onder het been of moet je het kind op de zij laten liggen.
- Je kunt paardenbalsem op de pijnlijke plek smeren, een middel dat bij paarden wordt gebruikt die kneuzingen of spierpijn hebben opgelopen, maar dat ook bij mensen helpt, daar het de spieren ontspant.
- Wrijven en licht masseren over de zere plek.
- Zorg dat het kind z’n benen strekt, want op die manier maakt het de spieren los.
Pijnstiller
Een pijnstiller in de vorm van paracetamol mag. Eén dosis per nacht is bij groeipijn voldoende. Laat u door de apotheek adviseren, of u tabletten, drank of zetpillen toepast, en wees attent op de dosering die afhangt van de leeftijd.
Wanneer naar de huisarts ?
Op zichzelf is het niet nodig naar de dokter te gaan bij groeipijn. Raadpleeg wel een dokter bij de volgende symptomen:
- bij pijn in slechts één been,
- ingeval van onverklaarbare koorts,
- indien er ook overdag pijnklachten zijn,
- als de groeipijn langer dan een half jaar duurt,
- indien de pijn zo hevig is dat het been niet meer goed bewogen kan worden,
- als er ook pijn in de gewrichten is (knieën, heupen),
- wanneer er sprake is van een buitengewone zwelling, bijv. van de knie.