De juiste schoenen voor elk kind
Kindervoeten groeien één tot twee schoenmaten per jaar. Het probleem is dat deze kinderen nog altijd dezelfde schoenen dragen van een jaar geleden en dat kan bij jonge kinderen blijvende schade veroorzaken.
Kindervoeten
Pasgeborenen bezitten zo goed als geen botten. Dit geld ook voor kleine kinderen. Kindervoeten bestaan hoofdzakelijk uit kraakbeen. Dit kraakbeen wordt tijdens het mechanisch belasten van de voet, langzaam omgezet in been. Er werd vastgesteld dat de kindervoeten van vierjarige nog steeds kraakbeen bevatten waardoor vervormingen van de voeten nog steeds mogelijk is.
Te nauwe schoenen
Het is dus zeer belangrijk dat deze kinderen passende schoenen dragen omdat te nauwe schoenen vergroeiingen kunnen veroorzaken. Deze vergroeiingen kunnen leiden tot ernstige complicaties zoals hamertenen, ingegroeide nagels of deze kinderen kunnen zelfs een verkeerd wandelpatroon ontwikkelen.
Het onderzoek
Er werd een onderzoek uitgevoerd waarbij werd nagegaan of kinderen in hun vroege levensjaren de juiste schoenen dragen of niet. De lengte en de breedte van de voeten, werd nauwkeurig gemeten aan de hand van de
footfitter. De footfitter is een instrument dat werkt met infrarood licht om de voeten in rechtopstaande en belaste positie te meten. De kindervoeten werden gemeten in de lengte (vanaf de hiel tot aan de verst uitgestrekte teen) en in de breedte (linkse punt naar rechtse punt).
Vervolgens werden de schoenen onder de loep genomen. Zowel de breedte als de lengte van de schoenen werden gemeten. Dit gebeurde met een schuifmeter die tot een tiende nauwkeurig meet.
Tenslotte werden de afmetingen van de voeten en de binnenmaten van de kinderschoenen met elkaar vergeleken. Daarbij moet rekening gehouden worden dat de binnenafmetingen van een schoen, minimaal 1,2 cm langer moet zijn dan de voet omdat een voet tijdens het lopen, ruimte nodig heeft om te bewegen.
De resultaten van het onderzoek
De resultaten waren ronduit slecht. Meer dan negen op de tien kinderen dragen schoenen die veel te klein zijn, zowel in de lengte als in de breedte. Tussen de linker- en de rechterschoen onderling, zaten ook grote verschillen. De grootste verschillen waren te merken bij zesjarigen.
Mogelijke verklaring
Het is zo dat kindervoeten één tot twee kindermaten per jaar groeien. Dit wil zeggen dat kinderschoenen snel te klein worden en dat ouders sneller nieuwe schoenen dienen te kopen. In vele gevallen is het waar dat er verschillen zitten tussen de lengte en de breedte van de linker en rechtervoet.
Zoals hierboven besproken, zijn de grootste verschillen waar te nemen bij zesjarigen. De verschillen zijn hier zeer uiteenlopend van te grote naar te kleine schoenmaten. Dit kan verklaart worden doordat deze kinderen inspraak krijgen op de aankoop van de schoenen zodat ouders minder aandacht besteden aan de juiste schoenmaat.
Bij kinderen van om en bij de drie jaar, waren de schoenen meestal te klein omdat deze kinderen nog niet duidelijk kunnen vertellen of hun schoentjes knellen of niet.
Deze evolutie was ook op te merken bij tienjarige maar dit zou te wijten zijn aan hun groeispurt die ze op die leeftijd ondergaan.
Een andere mogelijke verklaring is dat de verkopers de voetmaten bepalen wanneer het kind zit en dat is verkeerd. De voetafmetingen dienen steeds genomen te worden in belaste toestand. Alleen zo kan de juiste voetlengte en voetbreedte bepaald worden.
Hoe kies ik de juiste schoen?
Geen footfitter of schuifmeter bij de hand? Een eenvoudige manier om de juiste pasvorm en schoenmaat voor je kind te bepalen, kan door je kind op een wit papier of karton te laten staan en de voetafdruk af te tekenen. Zoals hierboven vermeld, dien je 1,2 cm bij de langste teen bij te tellen. Knip vervolgens de voetafdruk uit en kijk of de voetafdruk in de schoen past. Duw de voetafdruk goed naar beneden en haal het er vervolgens weer uit. Is de zij- of voorkant van de afdruk geplooid, dan zijn de schoenen te nauw en kun je beter uitkijken naar een betere schoen.
Daarnaast moeten we nog rekening houden met de trends en nieuw hypes die schoenen met zich meebrengen. Zo zijn ballerina's en teenslippers niet te vergelijken met een stevige wandelschoen. Niet alle schoenen bieden dezelfde stevigheid aan de voeten die ze normaal zouden moeten hebben. Maar het is dan ook niet de bedoeling dat je teenslippers continu draagt. We geven nog enkele tips mee waarmee je rekening dient te houden bij de juiste keuze van schoenen:
- Zorg voor schoenen met een stevige hielcontour. Enkel deze schoenen bieden voldoende stabiliteit om dagelijks gedragen te worden.
- Kijk na of de schoenzolen niet te hard afgesleten zijn. De schoenen dienen min of meer mooi recht te staan. Zoniet dient de zool vervangen te worden.
- Een goede schoen plooit nabij de tenen en niet in het midden of ergens anders. Schoenen die je als het ware kan oprollen, zijn waardeloos.
- Pas altijd beide schoenen. De ene voet is de andere niet.
- Zorg voor schoenen die niet te zwaar zijn aan de voet. Deze kunnen de knieën belasten.
- De schoenen dienen een goede sluiting te garanderen. Dit kunnen veters zijn of een kleefstrook. Te losse schoenen kunnen een verkeerd wandelpatroon in de hand werken.
- Koop schoenen in de namiddag omdat voeten de neiging hebben wat op te zwellen zodat de kans verhoogt dat je te nauwe schoenen aanschaft.
- Laat je kind geen schoenen "afdragen" van broer of zus. Deze schoenen zijn meestal al gevormd.
Op de website van
Maattabellen, vind je de voetafmetingen en de overeenkomstige schoenmaten terug.