Schoenen passen en kopen met kinderen

Net een baby, maar geen idee wat er allemaal bij komt kijken als het schoenen betreft? Dit artikel geeft antwoorden op alle vragen over het passen en kopen van kinderschoenen. Ouders kregen tot voor kort het advies om voor hun baby vanaf de eerste pasjes schoenen te kopen. Tegenwoordig gelooft men dat niet meer: het overhaasten is helemaal niet nodig. Soms wordt zelfs aangeraden om baby's binnen zoveel mogelijk blootsvoets te laten lopen. Uiteraard wanneer de baby buiten is, zullen er wel schoentjes gedragen moeten worden, om de voeten te beschermen tegen kou, natheid en vuil.

Wanneer koop je schoenen voor een baby?

Zodra een kind zelf veel buiten gaat lopen, is het pas echt nodig om schoenen te kopen. Hierbij is het van belang om de juiste maat, wijdte en materiaal te kiezen. Tot het kind een jaar of twee is, groeien de voeten heel snel en daarom wordt ervan uitgegaan dat een kind tot deze leeftijd ongeveer elke drie maanden van maat verandert.
Goede schoenen zijn comfortabel, steunen de voeten, passen zich aan aan de voeten van het kind en hebben binnenzolen die de vorm aannemen van het gewelf van de voet en een redelijk soepele buitenzool.

De eerste kinderschoentjes {voor peuters} zouden de volgende kenmerken moeten hebben om in aanmerking te komen: licht van gewicht, soepele zolen en gemaakt van ventilerend materiaal omdat de peuter zich dan vrij kan bewegen. Echt leer of textiel zijn de beste keuzes, en vooral leer omdat de voetjes hierdoor het meest comfortabel zijn en goed kunnen ademen. Leer laat zich ook gemakkelijk vormen, is duurzaam, stevig, en laat transpiratievocht door, zodat de voetjes minder zweterig worden. De schoenzolen moeten soepel en niet te zwaar zijn en rubber profielzolen geeft een kind meer grip op een gladde vloer.

Een schoen mag nooit te klein worden gekocht, maar ook nooit te groot, koop niet automatisch een grotere maat met de gedachte dat het kind de schoenen dan langer zal kunnen dragen.

Pasvorm

Bij het kopen van nieuwe schoenen moeten de ouders op een paar dingen letten, aangezien iedere voet zijn eigen pasvorm heeft. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte en hoogte van de voet moeten per kind bekeken worden. Laat het kind sokken dragen tijdens het schoenen passen, want de pasvorm van de schoen is ook afhankelijk van de dikte van de sokken.

De juiste lengte kan gecontroleerd worden wanneer de ouder met de duim op de voorkant van elke schoen drukt om te controleren of de maat goed is: dus of er niet teveel of te weinig ruimte is aan de voorkant. De algemene ‘regel’ is dat wanneer er een ongeveer duimbreedte ruimte is tussen de langste teen en de voorkant van de schoen, de lengte goed is. Dit ligt natuurlijk ook aan de grootte van de duim van de ouders, maar een kindervoet heeft gemiddeld 15 mm speling nodig in de schoen. Aan de achterkant is het van belang dat de hielen goed sluiten.

Zoals al eerder gezegd is niet alleen de lengte van belang, maar ook de breedte: de omtrek van de voet. Vaak worden kinderschoenen maar in 1 breedte geleverd, maar geen voet is hetzelfde en daarom is het belangrijk dat er naar de voet van kind gekeken wordt. Een kind met brede voeten passen vaak niet in de juist maat schoenen, omdat de breedte van de schoenen niet wijd genoeg zijn, waardoor het kind een grotere schoenmaat nodig heeft. Hierdoor worden vaak te grote schoenen voor deze kinderen gekocht. Het omgekeerde geldt bij smalle voeten, waar vaak te kleine schoenen gekocht worden omdat het kind zulke smalle voeten heeft.

Het beste is om schoenen te gaan passen in de namiddag want dan zijn voeten wat opgezwollen en zullen de gekozen schoenen zeker niet te klein zijn. Converse all stars en Le Coq Sportif schoenen zijn vaak niet de juiste keuze voor kinderen, omdat deze de enkels niet goed ondersteunen.
© 2008 - 2024 Skylarn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer je kind loopt of bijna loopt is het een goed moment om de eerste kinderschoenen te kopen. Maar welke kan je het…
Hoe belangrijk zijn goed passende kinderschoenen?Hoe belangrijk zijn goed passende kinderschoenen?Een kind is toe aan het dragen van echte schoenen als het stevig en op platte voeten kan staan. Het dragen van goede sch…
Amerikaanse damesschoenmaten omrekenenAmerikaanse damesschoenmaten omrekenenAmerikaanse (US) schoenmaten zijn anders dan Europese (EU) schoenmaten. Het Amerikaanse systeem kent bijvoorbeeld meer v…
Kinderschoenen passenKinderschoenen passenHoe weet je of een kinderschoen goed past? En wanneer word het kindervoetje te groot voor de schoen, zodat het tijd is o…

Hoofdluis en neten behandelen en daarna voorkomenHoofdluis en neten behandelen en daarna voorkomenAls je vaak op je hoofd moet krabben, kan dat betekenen dat je last hebt van hoofdluis. En wanneer je hoofdluis hebt gec…
Ontwikkelingspsychologie van kinderenOntwikkelingspsychologie van kinderenWat is ontwikkelingspsychologie? In welke fases komen kinderen en mensen? Welke aspecten van ontwikkeling leren ze wat h…
Skylarn (3 artikelen)
Laatste update: 26-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.