Kinderen gezond en in beweging

Kinderen gezond en in beweging Ieder ouder wil graag dat zijn of haar kind gezond eet en beweegt. Hoe kunt u in de hand houden dat uw kind niet te dik wordt. Het liefst ziet ieder ouder een gezond en gelukkig kind. Wij kunnen zelf een steentje bijdragen aan de gezondheid en het bewegen van onze kinderen. Hieronder vind u 12 tips om uw kind gezond en in beweging te houden.

1. Zorg voor een gezonde voeding

Elke dag 3 keer eten met veel groente, fruit en brood en maximaal vier keer iets tussendoor eten en/of drinken. Sla geen maaltijd over en maak het gezellig door samen aan tafel te eten.

2. Ontbijt elke dag

Ons ontbijt zorgt voor veel energie om weer actief de dag door te komen en goed te kunnen leren. Ontbijten is ook belangrijk voor het hebben en houden van een gezond gewicht. Als er niet wordt ontbeten krijg je een paar uur later stevige trek en dat slaat vaak om naar het eten van calorierijke tussendoortjes.

3. Eet niet te veel (verzadigd) vet

Let op de hoeveelheid verzadigd vet in het eten. Kies bijvoorbeeld voor het drinken van magere melk en melkproducten. U kunt vaker kiezen voor bijvoorbeeld mager vlees en magere vleeswaren. Lekker voor tussendoor zijn fruit, biscuit, rijstwafel of krentenbol. Haal koek, chocola en chips beperkt in huis.

4. Eet niet te veel suiker

Geef uw kind niet te veel producten die suiker bevatten. Snoep frisdrank limonade of yoghurtdrank bevatten suiker.

5. Dring eten niet op

Meestal eten jonge kinderen meer dan zo nodig hebben. Dit neemt af als ze eten opgedrongen krijgen. Neem als regel dat u bepaalt wat en wanneer uw kind eet en uw kind bepaalt hoeveel hij of zij ervan eet.

6. Geef geen snoep als beloning

Geef snoep niet als beloning of troost. U vestigt hiermee een gewoonte die op latere leeftijd moeilijk te doorbreken is. Een complimentje, extra aandacht of iets gezelligs doen is net zo welkom.

7. Compenseer slecht eten niet met tussendoortjes

Eet uw kind slecht, geef dan weinig tussendoor. Tussendoor eten belemmert de eetlust aan tafel. Geef ook geen tussendoortjes of drinken vlak voor je aan tafel gaat.

8. Voorkom gedachteloos eten

Laat uw kind niet iets eten of drinken als hij of zij iets anders doet. Het ondertussen kijken van televisie of computeren, maakt dat uw kind gedachteloos eet en hij of zij zal dan snel om nog wat lekkers vragen.

9. Doe gericht boodschappen

Maak thuis vast een boodschappenlijstje. Als u met uw kind boodschappen gaat doen kunt u "nee" zeggen tegen bijvoorbeeld snoep of iets dat hij of zij op televisie heeft gezien. Betrek uw kind in het boodschappen doen en vraag of ze mee willen helpen met zoeken naar producten. Zo raken ze niet teveel afgeleid door alle lekkernijen in de winkel. Bedenk van tevoren waar uw kind wel over mag beslissen, zoals het kiezen van een toetje.

10. Zorg voor voldoende beweging

Naar school lopen of fietsen en lekker buiten spelen zijn de simpelste manieren om dagelijks in beweging te zijn. Beperk het televisie kijken en computeren tot bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag. De beweegnorm voor kinderen is elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging (fietsen, lopen, buiten spelen) en 2 keer per weeg intensief sporten.

11. Stel regels en durf "nee" te zeggen

Bedenk dat u als ouder de baas bent in uw eigen huis. Natuurlijk is uw kind het niet altijd met u eens en naar mate ze ouder worden zal dit alleen maar toe nemen. Als u vroeg begint met aandacht te besteden aan gezond eten en genoeg bewegen dan zal uw kind geen hinder ondervinden. De regels zijn immers bekend. Leg ook uit waarom wel of niet gesnoept mag worden. Op dit moment kunt alleen u uw kind tegen overgewicht beschermen.

12. Geef zelf het goede voorbeeld

Ga na of u zelf het goede voorbeeld geeft aan uw kind. Heeft u zelf de hele dag de televisie aan, dan weet uw kind niet beter. Eet u zelf veel tussendoortjes, dan wil uw kind deze ook. Pakt u zelf vaak de auto, dan leert uw kind niet dat hij of zij ook de fiets kan pakken of kan gaan lopen. Zet zelf dus uw beste beentje voor en geef zoveel mogelijk het goede voorbeeld aan uw kind.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben…
Te dikke kinderenJe ziet steeds meer dikke kinderen. Maar hoe kan dat nou? Tegenwoordig vind je toch steeds meer gezonde en verantwoordel…
Overgewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht is een van de grootste problemen in heel de wereld. Wereldwijd zijn er maar liefst één miljard volwassenen t…
Kinderen met overgewicht minder gezondKinderen met overgewicht minder gezondDat het aantal te dikke kinderen toeneemt, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat kinderen met overgewicht minder gez…

Inbakeren (methode voor huilbaby's)Inbakeren is het wikkelen van een baby in een speciale bakerdoek. Deze methode van rust geven aan het kind wordt veel ge…
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.