Kinderen met overgewicht minder gezond
Dat het aantal te dikke kinderen toeneemt, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat kinderen met overgewicht minder gezond blijken. Dat is de conclusie die Marga Bekkers trekt uit haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht.
Het aantal kinderen met overgewicht neemt schrikbarend toe de laatste jaren. Dit is geen nieuws meer. Hierover vliegen de cijfers ons om de oren. Echter, gegevens over de vraag wat te dik zijn betekent voor de gezondheid van een kind zijn minder in beeld. Daar komt verandering in dankzij promotieonderzoek van Marga Bekkers van het RIVM. Zij promoveerde op dit onderwerp aan de universiteit van Utrecht.
Hogere bloeddruk, slechtere cholesterolwaarden
Twaalfjarige kinderen met overgewicht hebben al een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden in hun bloed dan kinderen met een normaal gewicht. Bekkers gaat niet over een nacht ijs met haar conclusie. De basis van haar onderzoek is de analyse van de gezondheid van liefst 1500 kinderen, uit een groep van bijna vierduizend kinderen die sinds de geboorte al gevolgd worden. Dit laatste gebeurt in het kader van een ander onderzoek, namelijk het PIAMA-onderzoek: Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie. Dit onderzoek is van start gegaan in 1996. De cijfers stroken met de cijfers van veel andere onderzoeken over het te dik worden van kinderen. Ruim een op de tien ofwel zo’n elf procent van de twaalfjarige kinderen uit het onderzoek bleek overgewicht te hebben. Misschien nog wel alarmerender is dat deze dikke kinderen inderdaad al gezondheidsproblemen hebben. Ze zitten met een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden dan kinderen met normaal gewicht. Maar ook is gebleken dat deze kinderen vaker astma hebben. Het onderzoek trekt hieruit ook de conclusie dat overgewicht al op een jonge leeftijd negatief uitpakt voor de kans op hart- en vaatziekten.
Gezond maar te dik?
Bekkers wijst erop dat we ons niet alleen maar zorgen moeten maken over extreem dikke kinderen. Zij zegt: “Het onderzoek laat zien dat niet alleen extreem dikke kinderen gezondheidsproblemen hebben. Ook bij relatief gezonde, maar wel te dikke kinderen zijn al gezondheidseffecten zichtbaar." Volgens Bekkers betekent dit nu ook weer niet, dat alle kinderen met overgewicht al aan de medicijnen zouden moeten. Maar wat dan?
Voorkomen is beter dan...
Bekkers is niet de enige, maar vanuit haar onderzoekservaring heeft haar stem wel extra waarde als ze wijst op het belang van het voorkómen van overgewicht bij kinderen. Maar ze is wel realistischer dan veel andere deskundigen. Goed, meer bewegen en gezonder eten is dé manier om kinderen een betere kans op een goede gezondheid te geven. Maar we moeten daarbij toch echt bedenken dat zo’n leefstijlverandering moeilijk is voor iedereen, ook voor kinderen. Ander onderzoek wijst ook uit dat een aapak op de lange termijn, op alle mogelijke vlakken en door alle betrokkenen - inclusief scholen, wijken en gemeentes - de meeste kans oplevert om overgewicht te voorkomen.
BMI is een goede meetmethode
Bekkers' onderzoek wijst ook uit dat het meten van de middelomtrek ook bij kinderen een goede maatstaf is om overgewicht vast te stellen. Het meten van de middelomtrek is minder bekend dan het uitrekenen van de BMI (de Body Mass Index), maar het heeft wel ongeveer dezelfde voorspellende waarde voor bloeddruk, cholesterol en longfunctie.