South Beach dieet is een levensstijl waarbij je slank wordt
Het South Beach dieet wint snel aan populariteit. Vooral in het voorjaar wil men nog een paar kilo's kwijt en dat is lastig. Er wordt dan nogal eens gestart met een crash dieet. Tijdens vakanties gaat men weer dan de fout in en dat is eigenlijk niet nodig. Met het South Beach dieet kan men zonder veel moeite de levensstijl veranderen en het gewenste gewicht bereiken en behouden. Van belang is dat je op de hoogte bent van datgene wat je eet. Hierbij leer je om goede en slechte vetten van elkaar te onderscheiden.
Het South Beach dieet
De cardioloog Arthur Agatson ontwikkelde een eenvoudig dieet voor zichzelf nadat hij teveel in gewicht was toegenomen. Ook merkte hij dat in zijn praktijk veel mensen hartklachten hadden als gevolg van overgewicht. Het dieet lijkt een beetje op het Dr. Atkins dieet maar zonder dat alle koolhydraten worden verbannen. In het Dr. Atkins dieet zijn door het ontbreken van koolhydraten ook alle vezels verwijderd en dat is slecht voor de spijsvertering. Juist het onderscheid in goede en slechte koolhydraten biedt een goed inzicht in wat goed en slecht is voor ons. Ook lijkt dit dieet wat op het Sonoma dieet. Het verschil is hierbij dat men geen afgepaste porties neemt. Als we dit onderscheid eenmaal onder de knie hebben is het niet moeilijk om het dieet te volgen en vol te houden. Naast een nieuwe levensstijl in eten zijn de volgende regels belangrijk:
- Leer goede vetten en koolhydraten herkennen en gebruiken in je dagelijks menu
- Eet zoveel dat je geen honger hebt, dus drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes
- Neem altijd een dessert van magere yoghurt of gelatine pudding
- Neem geen vruchtensap maar eet fruit altijd vers en vermijd bepaalde soorten zoals bijv. watermeloen
- Hartproblemen en diabetes zullen geen kans krijgen bij het volgen van dit dieet
- Sport en beweging zijn belangrijk maar niet direct noodzakelijk.
Levensstijl veranderen in drie fases
In het South beach dieet wordt gewerkt met drie fases die het gemakkelijker maken om dit dieet vol te houden. Je sluit iedere keer een fase af en krijgt daarbij het gevoel weer een doel bereikt te hebben. In een volgende fase verandert het voedingspatroon dan weer een beetje.
- Fase 1 is de strengste periode waarin er absoluut géén brood gegeten mag worden maar ook geen fruit en er mag geen alcohol gedronken worden
- Fase 2 is de langste periode waarbij geleidelijk een aantal producten worden toegevoegd
- Fase 3 is de levensstijl die je je eigen dient te maken voor de rest van het leven.
Fase 1
Het is de bedoeling dat je fase 1 slechts twee weken volgt. Dit is vooral om de behoefte aan zoetigheid en zetmeel te laten verdwijnen. De veronderstelling bestaat dat in deze twee weken de behoefte aan zoet verdwenen zal zijn. In fase 1 is toegestaan:
- Alle vissoorten, kip, kalkoen, mager rundvlees
- Magere soorten kaas, yoghurt en kwark
- Eieren, olijfolie
- Noten en bijna alle soorten groenten
- Koolhydraten zijn wel toegestaan maar alleen de goede koolhydraten die voorkomen in groenten. Daarom mogen bonen beperkt worden gebruikt.
Fase 2
Dit is een gemakkelijke manier om verder af te vallen. Alle bovenstaande voedingsmiddelen zijn toegestaan maar daarnaast mag men langzaam wat volkoren brood toevoegen en één stuk fruit per dag. Ook volkoren pasta en onbewerkte rijst kunnen langzaam in het eetpatroon worden opgenomen. Een enkele keer mag men een stukje chocolade nemen liefst met 80% cacao.
Glas wijn
Belangrijk om te vermelden is dat in dit dieet gedurende de tweede fase één glas rode wijn per dag is toegestaan. Dit maakt het voor mensen wel wat gemakkelijker om het dieet vol te houden want vaak zijn alcoholische drankjes moeilijk te weerstaan.
Fase 3
Fase 3 is de levensstijl die we ons hele leven moeten vast houden. Omdat we dagelijks aan verleidingen bloot gesteld worden is dit nauwelijks vol te houden en daarom is er een escape mogelijk. Is het tijdens vakantie of feestje eens misgelopen dan is dit weer op te vangen door een paar dagen terug te keren naar fase 1.
Glykemische index en koolhydraten
De glykemische index werd in 1980 door Dr. Jenkins in Amerika gebruikt bij een onderzoek naar de relatie tussen voeding en diabetes. De (GLI) is een maat die het effect aangeeft wat koolhydraten hebben op de bloedsuikerspiegel. Nu zijn er koolhydraten die snel worden afgebroken en die hebben een hoge glykemische index. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wit brood en patat frites maar ook witte rijst. Koolhydraten daarentegen die langzaam worden afgebroken hebben een lage glykemische index. Deze koolhydraten zorgen voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Zo hebben peulvruchten hebben een lage glykemische waarde en mogen daarom in alle fasen worden gebruikt. Ook onbewerkte havermout heeft een lage GLI.
Uit eten gaan tijdens de periode dat men het South Beach dieet volgt
Als men het South Beach dieet volgt is het zeer goed mogelijk om uit eten te gaan, alleen dient men dan wel wat bewust te zijn in de keuze van de gerechten. Een aantal tips:
- Neem geen brood vóór of tijdens de maaltijd
- Neem geen patates frites of witte rijst maar vraag wat extra salade
- Neem geen gefrituurde gerechten
- Deel dessert met je tafelgenoten en neem slechts een enkel hapje
- Drink wel een glas wijn maar vraag ook om een glas water
Waar moeten we op letten bij de keuze van producten
Bewust omgaan met ons voedsel betekent dat we vooral etiketten moeten lezen. Er zijn veel producten waarbij zonder dat we het weten veel suiker in verwerkt is. Zetmeel is ook een boosdoener. Soms is tegen onze verwachting in het aantal slechte koolhydraten erg hoog. Door goed de etiketten te lezen kunnen we al veel voorkomen. We moeten vooral erg goed letten op de vetten en koolhydraten. Daarom is het gebruik van boter en margarine uitgesloten. Deze worden vervangen door olijfolie. Bij brood en pasta dienen we te letten op volkoren producten. Volkoren pasta en onbewerkte rijst zijn goede producten die overal verkrijgbaar zijn. Zij bevatten ook de noodzakelijke vezels. Als we een stuk fruit eten dan bevat dit vruchtensuikers. Veel fruit heeft een lage GLI maar een hoog suikergehalte. Als we fruit gaan persen dan krijgen we teveel vruchtensuikers binnen omdat je in feite meerdere vruchten in één keer neemt.
South Beach salade met tonijn
Deze salade is als volledige lunch te gebruiken.
Benodigdheden
- 1 klein blik tonijn op water
- 50 gram komkommer in stukjes
- 75 gram tomaten in stukjes
- 50 gram avocado in stukjes
- 40 gram bleekselderij in stukjes
- 40 gram radijs in plakjes
- 40 gram salade
Dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 2 tenen knoflook geperst
- 1/2 theelepel zwarte peper
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een schaal en decoreer met de stukjes tonijn. Meng de olijfolie met het citroensap en de geperste knoflook. Meng de peper er op het laatst door. Druppel de dressing over de salade.
Deze salade die bestemd is voor één persoon en bevat 506 calorieën, 48 gram eiwit, 18 gram koolhydraten, 26 gram vet en 6 gram vezels.