Low carb dieten: Atkins en South beach vergeleken

Iedereen wil wel eens een paar kilo’s kwijt, zich beter in zijn vel voelen en er beter uitzien. Er zijn twee diëten die even populair als veelbesproken zijn: het Atkins dieet en het South Beach dieet. Van beide diëten kunnen we stellen dat ze werken en dat enorm veel mensen hier aanhanger van zijn. Maar wat houden deze diëten dan wel in.

Koolhydraten

Het Atkins dieet en South Beach dieet zijn beiden rond dezelfde regel opgebouwd: het vermijden van koolhydraten. Omdat deze diëten bijna geen koolhydraten mogen bevatten, behoren ze dus tot de groep van de 'low carb' (= lage koolhydratengehalte) diëten. Men bouwt voort op het principe dat niet enkel suikers een gote boosdoener zijn in het veroorzaken van overgewicht maar dat ook koolhydraten hier een sterke verantwoordelijkheid in dragen. Het gaat er daarom vooral om de juiste koolhydraten te eten zoals groenten en fruit en volkorengranen, maar ook niet in grote mate. Het is ook belangrijk dat men deze gewoonte volhoudt voor de rest van het leven, anders komen de verloren kilo’s er meteen weer bij. Het gaat dus om een verandering in levensstijl en niet enkel om een dieet.

Vetten

Het grote verschil tussen het dieet van Atkinson, oftewel Atkins dieet, en het South Beach dieet zijn de toegestane vetten. Terwijl men bij het Atkins dieet bijna alle vetten mag eten (uitgezonderd transvetten), omdat deze in het dieet verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van de energie, wordt er in het South Beach dieet een onderscheid gemaakt tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Bij South Beach worden enkel onverzadigde vetten toegelaten zoals vette vis, olijfolie ipv boter, enz.

Voordelen

Het voordeel van het Atkins dieet is dat men duidelijk weet waaraan men zich moet houden. Er zijn duidelijke richtlijnen in de verschillende fases wat men wel en niet mag eten. Het South Beach dieet is iets meer flexibel maar het is ook duidelijk waar de grenzen liggen. Suikers zijn uit den boze en slechte koolhydtraten zorgen ervoor dat men bijkomt.

Nog een voordeel van deze beide diëten is dat men geen speciale producten moet gaan zoeken of vervangmaaltijden moet kopen. Men moet ook geen punten tellen en bijhouden wat men die dag allemaal gegeten heeft. Wat men mag eten zijn voedingsmiddelen die men gewoon in de supermakt vindt, en men moet dus niet opzoek naar een speciaalzaak of producten aankopen via het internet.

Atkins dieet in het kort

Het Atkins dieet bestaat, net als het South Beach dieet, uit verschillende fases om tot het gewenste resultaat te komen. De eerste fase duurt 2 weken en dit is de inductiefase. In deze fase wordt het lichaam voorbereid en wordt het stofwisselingssysteem omgezet naar een vetverbrandingssysteem. Deze fase is heel streng en de voedingsmiddelen die men mag eten zijn vrij beperkt en voornamelijk geconcentreerd rond vlees. Men ziet echter vaak wel reeds effect in gewicht tijdens deze eerste fase, wat natuurlijk moed geeft. De tweede fase is minder streng en men mag zonder beperking in aantal caloriën en hoeveelheden vlees, kaas, eieren en vetten eten. Deze fase duurt tot het vooropgestelde gewicht bereikt is en daarna gaat men over naar de laaste fase. Er mag vanaf deze fase ook een weinig groenten en fruit gegeten worden maar over het algemeen zijn deze nog steeds niet rijk aanwezig in het dieet. Het principe van weinig en de juiste koolhydraten moet echter voor altijd gevolgd worden, anders zullen de kilo’s er meteen weer bijkomen.

Na de eerste fase gaat het lichaam in ketose. Hierdoor kan men een adem hebben die minder goed ruikt en ook de urine zal sterker ruiken. Dit is het geval omdat het lichaam anders gaat reageren op de stoffen en vet naar energie zal gaan omzetten.

South Beach in het kort

Ook het South Beach dieet bestaat uit verschillende fases. De eerste fase is de ontwenningsfase die, net als bij het Atkins dieet, 2 weken duurt. In deze fase moet men ontwennen van slechte koolhydraten zoals wit brood en witte rijtst,... en mag men enkel mager vlees, magere vis, een weinig groente en een beperkte hoeveelheid magere kaas eten. Wel zal je ook in deze fase merken dat je reeds afvalt als je het dieet goed volgt. In de tweede fase, die duurt zolang het doelgewicht niet behaald is, worden geleidelijk aan de goede koolhydraten toegevoegd zoals volkoren producten en fruit. Hierna gaat men naar de derde fase die men, net als bij het Atkins dieet, levenslang moet volhouden. In deze fase gaat het er vooral om slechte koolhydraten te mijden en magere dierlijke producten, groeten en fruit en volkoren producten te eten. Indien men merkt dat men weer bijkomt, raadt men aan om gedurende enkele dagen weer naar fase 1 te gaan en dan terug verder te gaan met de gewone fase.

Kanttekeningen

Omdat men bij beide diëten een levenslange verandering in de voeding teweeg brengt, die weinig fruit en groeten bevat, is de kans groot dat men te weinig vezels eet en te weinig vitamine A opneemt. Daarom krijgen deze diëten ook veel kritiek omdat het een levenslang dieet is en door de beperkingen niet meer voldoet aan gezonde en gevarieerde voeding.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…
Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenLow Carb diëten voor koolhydraatarm afvallenEen goed samengesteld dieet met minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Er is een reeks Low Carb diëten vers…
Een proteïne dieet, wat is dat?Een proteïne dieet, wat is dat?Een proteïne dieet, wat is dat eigenlijk? Als je op dieet wilt dan willen de meeste mensen het liefste snel afvallen en…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…

Overgewicht na medicijngebruikOvergewicht na medicijngebruikDikker worden door medicijnen. Elk pondje gaat door het mondje is altijd het gezegde. En daar zit ook veel waarheid in.…
Afvallen: eet als een sporterAfvallen: eet als een sporterNatuurlijk kun je je weer op het zoveelste populaire nieuwe dieet storten. Maar is het gezond? Je kunt ook kijken naar d…
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 28-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.