Overgewicht na medicijngebruik

Overgewicht na medicijngebruik Dikker worden door medicijnen. Elk pondje gaat door het mondje is altijd het gezegde. En daar zit ook veel waarheid in. Maar bij sommige medicijnen worden mensen ook dik, terwijl ze niet meer eten. Antidepressiva en andere middelen die het geestelijk welbevinden moeten verbeteren zorgen er voor dat mensen dikker kunnen worden. Maar er zijn ook andere medicijnen waardoor mensen dikker worden.

Veel afvallen door geestelijke problemen

Mensen die een geestelijke aandoening hebben, kunnen in korte tijd heel veel afvallen omdat ze niet goed eten. Hun maag verdraagt het als het ware niet om te eten, omdat hun aandoening hen helemaal in beslag neemt. Is eenmaal vastgesteld dat de persoon in kwestie aan een ziekte lijdt dan worden vaak medicijnen voorgeschreven die van invloed zijn op het eetpatroon of op het gewicht als zodanig.

Antidepressiva hebben invloed op het gewicht

Het slikken van antidepressiva, maar ook middelen als lithium (tegen een bipolaire stoornis of te wel manische depressiviteit) heeft vaak de nodige bijwerkingen tot gevolg. In de eerste fase zijn dat er vaak heel veel. De persoon in kwestie is misselijk, heeft maag- of darmklachten, ziet wazig, is veel slaperig of kan zelfs huiduitslag krijgen. Als het middel eenmaal is opgenomen in het bloed worden die klachten vaak veel minder. Maar van de meeste middelen tegen depressie en andere aandoeningen van de psyche komen mensen wel aan. Sommige enkele kilo’s, maar in andere gevallen soms wel tientallen kilo’s. De aard en de ernst van de klachten zijn niet alleen afhankelijk per persoon, maar hangen ook van de dosis af die iemand moet slikken.

Gewichttoename niet alleen door meer eten

Iemand die zich weer beter gaat voelen, kan door de medicijnen ook weer gaan eten. Depressieve mensen eten soms ook heel veel om toch nog een bepaalde troost te hebben. Het kan dus zijn dat ze na het krijgen van medicatie juist minder gaan eten. Maar ook in die gevallen treedt vaak gewichttoename op, als gevolg van het medicijn zelf. Mensen die dus wel op hun gewicht willen letten in die gevallen, zullen de weegschaal goed in de gaten moeten houden. Als het echt de spuigaten uitloopt, terwijl er niet of niet veel meer gegeten wordt is het verstandig met de arts of psychiater te overleggen over het gebruik van de medicatie. Wellicht zijn er andere middelen die van minder grote invloed zijn op het gewicht. Probleem is dan wel dat er weer een gewenningsperiode in acht worden genomen, met soms opnieuw alle bijverschijnselen van dien. Zeker in een fase waarin iemand zich net weer een beetje beter voelt is dat niet aan te raden. In dat geval is het beter om het verhoogde gewicht eerst maar even voor lief te nemen en op een latere termijn over te schakelen op een ander medicijn.

Een gezond dieet en voldoende beweging

Ondertussen is het van groot belang om een gezond dieet te volgen en voldoende te bewegen. Ook mensen die antidepressiva of andere middelen slikken kunnen afvallen. Gemakkelijk is het niet, maar het is mogelijk. Zorg in dat geval voor een evenwichtige voeding met vooral veel groente en fruit. Antidepressiva zetten mensen vaak aan tot het eten van zoetigheid en dat is nu juist helemaal fout. Dat proberen te laten is dan ook de beste remedie. Ook voldoende water drinken is van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Het metabolisme van iemand die antidepressiva of andere middelen slikt is trager dan dat van iemand die de pillen niet slikt, maar het verbrandingssysteem moet daarom extra gemotiveerd worden. Elke dag sporten - al is het maar in de vorm van een half uur stevig buiten wandelen – zorgt er voor dat het metabolisme tot wordt aangezet tot actie. Bovendien is beweging erg goed voor mensen die depressief zijn of aan een andere geestelijke aandoening lijden.

Diëtist bij gewichttoename door medicijnen

Iemand die erg is aangekomen door medicijnen kan ook een diëtist raadplegen. Hij of zij kan een goed dieet samenstellen en daarbij rekening houden met de medicatie die iemand slikt.

Special over afvallen

In de special over afvallen zijn een aantal artikelen opgenomen waarin afvallen van alle kanten wordt bekeken. De gezondheidsrisico's van overgewicht staan er in genoemd, maar ook de manieren waarop afvallen beter kan. Ook worden er kruiden en specerijen genoemd die het metabolisme kunnen versnellen waardoor iemand sneller energie verbrandt.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenAfbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenVolgens de gegevens van het CBS over 2013, slikken ongeveer 900.000 Nederlanders medicatie die tot de groep antidepressi…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…
Gezond dikker wordenGezond dikker wordenHoe wordt je op een gezonde manier dikker? Er zijn veel mensen die graag ietsjes meer gewicht zouden willen hebben. Door…

Gewichtsverlies met Hoodia gordonii?Gewichtsverlies met Hoodia gordonii?De feestdagen komen er weer aan. De moeilijkste dagen om niet aan te komen. En met dat in het achterhoofd, gaan toch vee…
Low carb dieten: Atkins en South beach vergelekenIedereen wil wel eens een paar kilo’s kwijt, zich beter in zijn vel voelen en er beter uitzien. Er zijn twee diëten die…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.