Afvallen door punten te tellen

Iedereen wil wel eens een paar kilo’s kwijt, zich beter in zijn vel voelen en er beter uitzien. Er bestaan heel veel manieren om af te vallen en we willen hier 2 diëten even uitlichten: het 40 punten dieet en het weight watchers systeem. Beide diëten zijn gebaseerd op het principe van punten tellen. Wat is het verschil en wat zijn de gelijkenissen tussen dezen punten-diëten.

Punten tellen

Voor beide dieten geldt dat een aantal calorieën voor een aantal punten staan. Door deze punten gedurende de hele dag door te tellen, weet men hoeveel men eet en past men dit aan aan hoeveel men mag eten. Terwijl het 40 punten dieet werkt met een vast aantal van 1000 kcal voor iedereen, wordt bij weight watchers per individu berekend hoeveel punten men mag eten. Voor beide manieren van diëten valt zeker iets te zeggen en hoewel het ene dieet beter past bij de ene persoon en het andere bij een ander, hebben deze diëten hun efficiëntie wel bewezen.

Het voordeel en het nadeel in één

Het voordeel van beide diëten is dat men geen productjes nodig heeft, geen vaste schema’s waaraan men zich moet houden, vervangmaaltijden enz. Men heeft de maaltijd volledig zelf in handen en telt gewoon de punten die bij de respectievelijke producten en hoeveelheden horen.

Aangezien die punten automatisch ook een aantal caloriën weergeven, is het natuurlijk zo dat vette dingen of voeding rijk aan suikers meer punten zal kosten dan groenten en fruit. En daarom moet men meteen ook opletten met zo een puntensysteem.

Ook al eet je per dag je toegelaten aantal punten, je moet er nog steeds op letten dat je evenwichtig eet. Je kan wel zeggen dat je 40 punten gegeten hebt maar als die punten gaan naar chocolade, chips en frietjes dan krijg je niet voldoende goede voedingsstoffen binnen. Let er dus steeds op voldoende groenten en fruit te eten en vezelrijke ingrediënten te gebruiken.

Het 40 punten dieet in detail

Het 40 punten dieet is eigenlijk net hetzelfde als het 1000 kcal dieet. Men heeft gewoon de caloriën omgezet in punten om gemakkelijker te kunnen tellen. Dat maakt dat 1 punt gelijk staat met 25 caloriën. Als men weet dat men dagelijk 40 punten ter beschikking heeft, kan men gaan kiezen welke producten met bijbehorende punten (ook de hoeveelheden zijn zeer belangrijk) men eet om aan deze 40 punten te komen.

Op het internet staan handige lijsten met voedingswaren en hoeveelheden met daarnaast het bijbehorend aantal punten. Op de website van 40punten.nl kan je je inschrijven en gebruik maken van een programma’tje waarbij je ingeeft wat je gegeten hebt of gaat eten en het berekent zelf het aantal punten. Op die manier kan je ook zien wat je eetgewoontes zijn en deze aanpassen waar nodig.

Je kan op het internet ook zoeken naar het programma "Afslank 1.2". Dit programma bevat een hele boel producten en de bijhorende punten. Je kan je eetpatroon bijhouden en producten selecteren om punten te tellen. Een voordeel want zo moet je zelf minder tellen en zoeken, maar natuurlijk heb je wel een computer nodig.

Het weight watchers dieet

Ook het weight watchers dieet is gebaseerd op een puntensysteem. Hierbij krijgt men een maximaal aantal punten toegewezen dat men per dag mag eten. Het maximum aantal punten dat men toegewezen krijgt, is echter niet vast maar hangt af van uw leeftijd en gewicht en wordt dus per persoon berekend.

Voor ieder product worden ook een aantal punten toegekend die u kan optellen tot uw maximaal aantal punten bereikt is. Men heeft in dit dieet weinig beperkingen; men mag eigenlijk alles eten en drinken, als men maar niet meer eet en drinkt dan het maximum aantal toegelaten punten. Ook hierbij is het weer belangrijk om evenwichtig te eten, voldoende groenten en fruit en vezelrijke voeding te gebruiken.

Bij weight watchers is het ook mogelijk om punten op te sparen of ‘bij te verdienen’. Als men de ene dag minder dan het maximaal aantal punten heeft gegeten, mag men deze eventueel de volgende dag wel extra eten. Deze manier van rekenen kan handig zijn als men bijvoorbeeld in de week een aantal punten kan opsparen om dan in het weekend iets extra’s te kunnen eten of drinken. Ook bijverdienen kan door te sporten. Als men een bepaalde sport gedurende een bepaalde tijd beoefent, staan hier ook een aantal punten tegenover die u kan aftrekken van het aantal opgenomen punten van die dag.

Het Weight watchers dieet is ook goed gedocumenteerd. Men kan boekjes kopen waarin werkelijk van alle producten het aantal punten beschreven staan en ook voor de mogelijke sporten staan punten opgelijst. Voor mensen die het moeilijk hebben een dieet vol te houden, zijn er ook de weight watchers consultaties waarbij men persoonlijk opgevolgd wordt en gemotiveerd wordt door anderen die ook wat willen vermageren. Dit kan voor veel mensen stimulerend werken.

Water drinken

Het is steeds belangrijk veel water te drinken, ook als men niet op dieet is. Normaal gezien moeten we zeker 2 liter water per dag drinken. Als men dieet helpt dit ook omdat water de maag vult en zo een verzadigd gevoel teweeg brengt. Als men bijvoorbeeld een glas water uitdrinkt voor het eten, zal min minder honger hebben en sneller een verzadigd gevoel hebben. Maar het is ook belangrijk om constipatie tegen te gaan. Vooral als we veel vezelrijke voeding eten, hebben we water nodig om ervoor te zorgen dat er geen constipatie gaat optreden. Let er dus steeds op om voldoende water te drinken.

Bewegen en sporten

Bij het weight watchers dieet wordt expliciet beweging aangeraden en dit liefst 30 minuten per dag. Als men intensief sport, zal men hierdoor meer punten kunnen aftrekken dan bij wandelen maar ook daarmee vallen punten te verdienen. Alles wat men extra verdient, kan men gebruiken om eens iets extra’s te eten of te drinken. Ook bij het 40 punten dieet is sport een goed idee omdat het zal helpen om extra caloriën te verbranden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Weight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers is een bekende methode voor als je wilt afvallen. Bij Weight Watchers mag je alles eten wat je wilt, maa…
Kosten van afvallen met Weight WatchersKosten van afvallen met Weight WatchersDe kosten van Weight Watchers kunnen verschillen, doordat je op verschillende manieren kunt deelnemen aan Weight Watcher…
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…

Afvallen: eet als een sporterAfvallen: eet als een sporterNatuurlijk kun je je weer op het zoveelste populaire nieuwe dieet storten. Maar is het gezond? Je kunt ook kijken naar d…
Afvallen: Hoe doe je dat, afslanktipsAfvallen: Hoe doe je dat, afslanktipsInmiddels weten de meeste mensen dat afvallen met een crashdieet niet gezond is. Tenminste, als je de kilo’s die je wilt…
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 02-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.