Waarom overgewicht slecht voor je is

Waarom overgewicht slecht voor je is Het aantal mensen dat gewicht wil verliezen neemt de afgelopen jaren explosief toe. Ben je er zelf ook al mee bezig? Zo niet, wordt het nodig tijd. Overgewicht kan een mens erg beïnvloeden en dan niet op een goede manier. De belangrijkste redenen om overgewicht te voorkomen zijn beschadiging aan gewrichten, hersenletsel, hartfalen, ademhalingsmoeilijkheden en diabetes.

Beschadiging van de gewrichten

Als je een probleem hebt in de vorm van overgewicht dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je gewrichten. Als er teveel gewicht door de rug en gewrichten moet worden gedragen kan dit resulteren in langdurige of blijvende schade aan je gewrichten. Gevolgen zoals medicijngebruik voor de rest van je leven of een operatie om enkel maar de pijn te verlichten zijn een veel voorkomend probleem. Tevens wordt je steeds minder mobiel en eindig je in een rolstoel en komt je huis nauwelijks nog uit.

Hartfalen

Wat je vaak ziet bij mensen met overgewicht is een verhoging van de bloeddruk. Dit is wellicht de belangrijkste reden om bezorgt te zijn bij overgewicht. Een verhoogde bloeddruk kan leiden tot een extra risico op hart- en vaatziekten, een beroerte of een hartaanval. Zelfs een beetje gewichtsverlies kan al hulp bieden aan dit probleem.

Diabetes

Doordat er steeds meer mensen tegenwoordig met overgewicht te maken hebben neemt het aantal mensen met diabetes enorm toe. Het risico van diabetes zorgwekkend te noemen. Deze ziekte kan leiden tot verlies van tenen, blindheid en andere vervelende gezondheidsproblemen.

Overgewicht en slapen

Je zou denken dat er weinig risico is als men slaapt, maar helaas is niets minder waar. Het gevaar ligt met name bij het afsnijden van de luchtwegen. Mensen met extreem overgewicht hebben meer kans dat ze hun eigen luchtwegen blokkeren tijdens de slaap. Dit kan leiden tot hersenletsel, hoofdpijn, bloedvergiftiging, slaaptekort en soms ook overlijden. De meeste mensen zijn zicht hier totaal niet bewust van.

Ademhalingsproblemen

Overgewicht beïnvloed de ademhaling en de ademhalingswegen. Doordat er extra druk van het lichaamsgewicht op de longen zit kan dit leiden tot problemen als astma en verlies van adem. Hierdoor krijgen de lichaamscellen minder zuurstof, wat veel lichamelijke problemen met zich meebrengt.

Wees overgewicht voor

Voorkomen is beter dan genezen, wordt altijd gezegd. Dat is bij overgewicht zeker ook aan de orde. Zorg dat je gezond eet en genoeg blijf bewegen. Meer fietsen en minder met de auto. Paar keer per week sporten en niet te veel ongezond eten. Mocht je veel last hebben van overgewicht en het niet meer weten raad ik je aan om je huisarts te bezoeken en hem/haar om raad te vragen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…
Wat is BMI en hoe bereken ik dit?Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zod…

South Beach dieet is een levensstijl waarbij je slank wordtSouth Beach dieet is een levensstijl waarbij je slank wordtHet South Beach dieet wint snel aan populariteit. Vooral in het voorjaar wil men nog een paar kilo's kwijt en dat is las…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
Bronnen en referenties
  • www.kring-apotheek.nl
  • www.overgewicht.org
  • www.hartstichting.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.