Overgewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingen

Overgewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingen Overgewicht is een van de grootste problemen in heel de wereld. Wereldwijd zijn er maar liefst één miljard volwassenen te zwaar, de kinderen dus nog niet meegerekend. In Nederland hebben ongeveer 40% van de volwassenen overgewicht en 12% van de jongeren tussen de 2 en 19 jaar. Deze aantallen blijven stijgen. Als men zo doorgaat zal het aantal mensen met overgewicht met 50% stijgen. Voor dit grote probleem moeten er dus snel oplossingen komen. Zonder deze oplossingen lijdt de hele wereld over honderd jaar aan overgewicht.

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht is op zich al een groot probleem, maar de gevolgen zijn groter. Kinderen met overgewicht worden vaker en sneller gepest, waardoor ze depressief raken en waarschijnlijk meer gaan eten. Dit laatste is op zich niet erg, maar dan moet de extra energie die ze binnen krijgen wel verbrand kunnen worden. Als dit niet verbrand wordt, worden ze alleen maar dikker. Uiteindelijk zullen ze steeds moeilijker kunnen bewegen, waardoor ze niet meer meedoen kunnen doen aan de sporten op bijvoorbeeld school.

Andere gevolgen van overgewicht veroorzaken gezondheidsklachten. Als iemand overgewicht heeft, heeft die persoon meer kans op kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziektes en beroertes. Als de kinderen dus al van jongs af aan last hebben van overgewicht, is de kans kleiner dat ze hier ooit vanaf zullen komen. De kans op gezondheidsklachten wordt hiermee dus ook nog eens vergroot.

De oplossingen

Er zijn uiteraard meerdere oplossingen om van overgewicht af te komen. Ten eerste moeten de kinderen meer gaan bewegen. Ouders zetten hun kinderen steeds vaker voor de televisie, zodat de ouders iets voor zichzelf kunnen doen en geen last van de kinderen hebben. Het probleem hiervan is dat de kinderen niet genoeg beweging meer krijgen. In plaats van de kinderen voor de televisie te zetten, kunnen de ouders hun kinderen spelletjes laten spelen waar de kinderen genoeg bij kunnen bewegen.

Ten tweede is het belangrijk dat de kinderen een gezond eetpatroon hebben. Wat je steeds vaker ziet is dat ouders hun kinderen snoep geven om ze rustig te houden. Dit is natuurlijk niet gezond. Met zo nu en dan een snoepje of een koekje is niets mis, maar als er te veel van gegeten wordt, is dit erg slecht. Het is belangrijk dat kinderen ís ochtends, ís middags en ís avonds eten. Vooral ís ochtends eten is heel erg belangrijk. Als er in de ochtend niet gegeten wordt, is het voor kinderen, en ook volwassenen, moeilijk om zich te concentreren op school. Hierdoor gaan de leerresultaten achteruit. Door ís ochtends te eten wordt de stofwisseling op gang gebracht. Het is bewezen dat eten in de ochtend helpt als iemand wil afvallen.

Uiteraard zijn er meerdere oplossingen om van overgewicht af te komen. Zo kan er bijvoorbeeld een maagband aangebracht worden. Een maagband wordt om de bovenkant van de maag aangebracht. Hierdoor krijgt men eerder een vol gevoel, waardoor het makkelijker is om minder te eten. Dit is vooral aan te raden bij mensen met extreem overgewicht. Echter mag een maagband pas worden aangebracht als de persoon 18 jaar of ouder is, deze oplossing valt bij dus kinderen af, maar kan altijd later nog toegepast worden, wanneer dit nodig is.

Als het een kind uiteindelijk lukt om af te vallen, kan het altijd terugvallen in zijn of haar oude gewoonten. Het is belangrijk dat het kind gestimuleerd blijft om niet terug te vallen in slechte gewoonten, alleen dan is het mogelijk om overgewicht blijvend tegen te gaan.

Alles op een rijtje

De gevolgen van overgewicht:
  • Grotere kans op gezondheidsklachten als kanker, diabetes, hart- en vaatziektes en beroertes
  • Het kind kan worden gepest, met depressie en meer eten als gevolg
  • Slecht kunnen bewegen

De oplossingen van overgewicht:
  • Meer bewegen, ondanks dat dit erg moeilijk zal zijn
  • Een gezond eetpatroon
  • Het aanbrengen van een maagband, al is dit pas mogelijk wanneer het kind volwassen zal zijn
© 2014 - 2024 Deniseqn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Hoe ga je om met obesitas in je gymklas?Hoe ga je om met obesitas in je gymklas?Als je gymlessen geeft op een school kun je te maken krijgen met kinderen met overgewicht. Dit is een lastig probleem, z…

Afvallen, hoe zorg je dat het lukt?Overgewicht is een veel voorkomend probleem. Daarom komen steeds meer mensen op een punt dat ze graag willen gaan afvall…
Gezond vermageren: 5 tipsGezond vermageren: 5 tipsEen slank figuur is de droom van iedereen. De realiteit is voor vele mensen echter helemaal anders. Een ongezonde levens…
Deniseqn (8 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.