Kinderen met Overgewicht (Obesitas)

Kinderen met Overgewicht (Obesitas) Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben en wat kinderen en ouders zouden moeten doen om overgewicht bij kinderen te voorkomen.

Kinderen met Overgewicht

Het aantal kinderen met overgewicht, ook wel obesitas genoemd, is de laatste jaren enorm toegenomen en zal de komende jaren verder toenemen. De kans is erg groot dat kinderen met overgewicht ook te dik zijn als ze volwassen zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Het is dus enorm belangrijk om in een vroeg stadium het gewicht onder controle te krijgen.

Teveel Tussendoortjes

Tegenwoordig wordt op steeds meer plaatsen eten en drinken aangeboden. Dit zijn vooral ongezonde tussendoortjes waar kinderen nou eenmaal dol op zijn. Door teveel ongezonde tussendoortjes heeft het kind geen trek meer als de gewone maaltijd op tafel staat, waardoor het hiervan minder tot bijna niets eet. Hierdoor krijgt het kind één of twee uur na deze etenstijd al weer honger en gaat weer snoepen. Hier ligt dus een bijzonder belangrijke taak voor de ouders om hier duidelijkheid in te scheppen.

Niet ontbijten maakt dikker

Vooral bij schoolgaande kinderen geldt dat niet ontbijten dikker maakt. Door ís morgens niets te eten slaat bij deze jongeren rond 10.00 uur ís morgens het hongergevoel toe. Dan wordt er in de pauze dus gemakkelijk naar die overheerlijke snacks gegrepen. Het overslaan van het ontbijt wordt vaak niet als de oorzaak hiervan gezien maar het ontbijt is een zeer belangrijke maaltijd m.b.t. gewichtsbeheersing.

Een dieet zal je niet helpen

Het houden aan een bepaald dieetzal je op de lange termijn niet helpen. Door een dieet te volgen kun je in een relatief korte periode veel afvallen. Eenmaal gestopt met dit dieet word je vaak dikker dan voordat je met het dieet begon. Dit komt omdat tijdens het dieet de stofwisseling een stuk trager is geworden. Doordat je weer in je oude voedingspatroon bent terechtgekomen en de stofwisseling trager is geworden zul je dikker worden dan voorheen. Zorg dus voor een blijvend gezond voedingspatroon en neem vooral als tussendoortjes een stuk fruit. Door zelfdiscipline van kind en ouders kun je op dit punt al heel veel bereiken.

Jonge kinderen hoeven niet zo nodig af te vallen. Door het op peil houden van het gewicht zal het overgewicht afnemen. Dit is te verklaren doordat kinderen groeien.

Kinderen bewegen steeds minder

Door de verandering van de maatschappij zijn kinderen steeds minder gaan bewegen. Kinderen worden vaker met de auto naar school gebracht, kijken steeds vaker televisie en zitten vooral steeds vaker en langer achter de computer. Hier is dus ook weer een zeer belangrijke taak voor de ouders weggelegd om meer bewegen van de kinderen te stimuleren. Meer bewegen is erg gezond en niet alleen voor de gewichtsbeheersing maar o.a. ook voor de ontwikkeling van de spieren en het maakt je gewoon een stuk fitter. Stimuleer de kinderen dus om buiten te spelen, te sporten enz.

Ouders, geef het goede voorbeeld

Het is gebleken dat kinderen van ouders die niet of weinig bewegen zelf ook te weinig bewegen. Het is dus ook belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven. Ook al ben je als ouder niet sportief, gewoon wandelen of fietsen is ook bewegen en is erg gezond. Je kunt dus als ouders van kinderen met overgewicht zelf al heel veel bereiken. Hiervoor zul je bewust dingen moeten veranderen zodat je een gezondere levensstijl zult creëren. Dit vereist veel zelfdiscipline maar bedenk wel: Waar een wil is, is een weg. Denk bijvoorbeeld constant aan de geweldige resultaten die het zal opleveren.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wubbo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Meer mensen worden te dik. Meer mensen worden te zwaar. Niet…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…

De gevolgen van sexueel misbruikSexueel misbruik is een misdrijf. Zo wordt het omschreven in de wet. Toch is het iets, dat jarenlang kan gebeuren, zonde…
Emotionele verwaarlozing en identiteitsontwikkelingEmotionele verwaarlozing en identiteitsontwikkelingAls je het hebt over een verwaarloosd kind, dan kan dat van alles betekenen. Al snel heb je het dan over te weinig voedi…

Reageer op het artikel "Kinderen met Overgewicht (Obesitas)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Celine, 04-03-2009 13:59 #1
"Het aantal kinderen met overgewicht, ook wel obesitas genoemd". Overgewicht is geen obesitas. Obesitas is ernstig overgewicht. Dit is een wereld van verschil.

Infoteur: Wubbo
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Special: Gezond afvallen
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!