Te dikke kinderen

Je ziet steeds meer dikke kinderen. Maar hoe kan dat nou? Tegenwoordig vind je toch steeds meer gezonde en verantwoordelijke producten in de supermarkt. Voor een groot gedeelte ligt deze verantwoording bij de ouders. Maar ook fabrikanten doen een flinke duit in het zakje. Want fabrikanten laat een zakje snoep er natuurlijk niet voor niets zo vrolijk en aantrekkelijk uit zien voor kinderen.

Ouders

Momenteel is in Nederland 1 op de 8 kinderen te dik. Dit is vooral bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Schrikbarend getal mag ik wel zeggen. Maar waar ligt dat nou aan? Natuurlijk zullen er altijd wel kinderen die ondanks hun gezonde levensstijl dik zijn. Slechts bij minder dan 5% van te dikke kinderen komt dat door een ziekte, medicijn gebruik of een genetisch effect, maar over die kinderen heb ik het niet. Het zijn kinderen die door verkeerd eten dik zijn. En dat ligt niet aan de kinderen zelf, maar aan de ouders.

Waarom worden kinderen dik

Vaak ligt het probleem niet aan de hoeveelheid die kinderen eten, maar aan het eetpatroon. Vaak word er een maaltijd overgeslagen, en dat is een van de hoofdredenen dat kinderen dik worden. Dan gaat het met name om het ontbijt. Een onregelmatig eetpatroon geeft een groot risico aan overgewicht. Als kinderen niet ontbijten, lopen ze al 2 keer meer kans op overgewicht. Ook gaat het fout als een kind veel frisdrank drinkt, of andere dranken waar veel suiker in zit. Vaak wordt er frisdrank gedronken in combinatie met vet eten zoals: patat, snoep en repen. Als er zo veel frisdrank gedronken wordt, worden er minder gezonde dingen gegeten en gedronken zoals: melk, brood, aardappelen, groente en fruit. Tot slot is er natuurlijk nog het bewegen. Tegenwoordig bewegen kinderen minder als vroeger. Ze kijken meer tv, spelen veel computer spelletjes, en worden overal naar toe gereden. Momenteel wordt er door kinderen gemiddeld twee uur per dag tv gekeken.

Uit balans

Doordat kinderen verkeerd eten en te weinig bewegen raken ze uit balans. Dit houdt in dat ze meer energie gebruiken dan dat ze verbruiken. Daardoor worden kinderen dikker. Vooral op middelbare scholen schijnt er erg veel gesnoept te worden. Het zakgeld dat ze krijgen wordt alleen maar gebruikt om ongezonde dingen van te kopen. Er is vaak keus genoeg tussen gezonde of ongezonde producten kopen op school. Meestal laten de leerlingen het gezonde links liggen.

Voorkomen dat je kind dik wordt

Als je kind eenmaal dik is, is het vaak erg moeilijk om het overgewicht kwijt te raken. Kinderen die dik zijn, zijn als ze volwassen zijn ook vaak dik. Maar er zijn een hoop dingen die je als ouder kunt doen om te voorkomen dat je kind dik wordt:
  • Sla geen maaltijd over, vooral het ontbijt is erg belangrijk.
  • Geef zelf het goede voorbeeld door gezond te eten en niet te veel te snoepen.
  • Als kinderen op school moeten lunchen, geef dan brood en drinken mee, en geen geld
  • Geef een kind een maximum hoeveel tv ze per dag mogen kijken of computeren.
  • Af en toe iets lekkers is echt niet erg, hou wel in de gaten dat het bij een snoepje blijft en niet de hele zak.
  • Geef als tussendoortje geen snoep, maar fruit, plankje ontbijtkoek, of een liga.
  • Beperk frisdrank of gezoet drinken.
  • Zorg er voor dat je kind op een sport zit.
  • Als de school dicht bij is, dan kunnen ze best lopend of fietsend naar school.
  • Beperk de hoeveelheid snoep in huis.

Gezond en gevarieerd

Het is soms erg moeilijk kinderen gezond te laten eten. Heel vaak krijg je als ouder te horen "Dit lust ik niet" terwijl ze niet eens weten wat is of geproefd hebben. Probeer kinderen van jongs af aan te stimuleren om te proeven, dan hebben ze er later minder problemen mee. Eet gezond en gevarieerd. Ga af en toe samen met je kind boodschappen doen en laat het kind bepalen wat voor iets gezonds ze gaan eten. Laat ze ook helpen met het bereiden van het eten, dit komt allemaal ten goede voor het gezonde eten.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen met overgewicht minder gezondKinderen met overgewicht minder gezondDat het aantal te dikke kinderen toeneemt, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat kinderen met overgewicht minder gez…
Zware kinderen later meer kans op obesitasZware kinderen later meer kans op obesitasIn de kindertijd wordt de basis gelegd voor obesitas, blijkt uit onderzoek. Wie als kleuter een dikkerdje is, maakt grot…
Differentiatie in de klasDifferentiatie wil niets anders zeggen dat je als leerkracht rekening houdt met de verschillen tussen kinderen. Kinderen…

Tanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen is enorm belangrijk voor een sterk en gezond gebit. Het ritueel begint zodra het eerste tandje doorkomt e…
Verlaagde bloedplaatjes (ITP)Uit het niets vormen zich kleine rode puntjes over het gehele lichaam van uw kind. Bij nader onderzoek wordt vastgesteld…
Bronnen en referenties
  • www.ouders.nl
  • www.voedingscentrum.nl
Reactie

Josien Heesen, 30-05-2014
In uw artikel staat bij een tussendoortje om ook een plankje ontbijtkoek of een liga te geven.
Als je op de ingrediënten lijst kijkt dan staat er bij ontbijtkoek en liga dat ze beide suiker bevatten. Waarom kunnen we het niet gewoon houden bij een stukje fruit? Er zijn zoveel soorten fruit en is overal te koop, en dit is ook zo mooi aan te kleden voor kinderen om het aantrekkelijker te maken (als fruit al niet aanlokkelijk is ivm de kleur en hoe het ruikt). Reactie infoteur, 01-06-2014
Beste Josien,

Helemaal eens met uw reactie. Maar ook zijn er helaas veel kinderen die hun neus ophalen voor fruit. En als er dan toch koek en snoep gegeven gaat worden, dan liever ontbijtkoek of liga. En deze zijn ook te verkrijgen met minder suiker.

Mvg Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.