Gezonde voeding en hulp bij smaakontwikkeling van kinderen
Iedereen zal het er wel mee eens zijn dat het een belangrijke taak van ouders en verzorgers is om bij het opvoeden van kinderen hen te stimuleren om gezond te eten. Maar helaas gebeurt dat toch niet altijd. Op diverse websites op internet wordt aangehaald dat bijvoorbeeld obesitas bij kinderen ook in 2016 nog steeds toeneemt. Dat is dikwijls een gevolg van het aanbieden van verkeerd voedsel als het kind aangeeft het gezonde eten niet te lusten. Maar bij een kind in ontwikkeling kan ook de smaak zich nog ontwikkelen.
Voorkom obesitas bij kinderen
Gezonde voeding voor
kinderen is ook belangrijk voor hun latere leven. Wie als kind gewend is aan gezond eten zal dit later ook makkelijker voortzetten. De reden dat veel kinderen steeds zwaarder worden is meestal een combinatie van ongezond eten en te weinig
bewegen. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor gezond eten voor kinderen (maar ook voor volwassenen) is gevarieerde voeding. Daardoor is de kans het grootst dat alle voedingsstoffen worden genuttigd. Een ander uitgangspunt is: houd het bij drie hoofdmaaltijden en maximaal vier gezonde tussendoortjes.
Toegeven en slechte voeding
Veel ouders letten erop dat hun kinderen gezond eten met veel groenten en fruit en weinig vet en zoet. Maar problemen ontstaan als het kind de neus ophaalt voor iets. Het probleem bij de ouders is dan hun bezorgdheid als het kind niet of heel weinig eet. Er bestaat al gauw vrees dat het kind dan ziek zal worden waarna toegeven voor slechte voeding toch weer op de loer ligt.
Smaakontwikkeling van kinderen
Maar die vrees is niet nodig omdat een kind zelfs een dag of tien zonder eten kan als het maar voldoende drinkt. Kalm blijven is dan het devies en zeker niet extra gaan koken. Erger nog is de friteuse voor de dag halen als het kind het klaargemaakte eten niet lust. Uiteraard mogen kinderen hun voorkeur hebben maar het zijn de ouders die bepalen wat de pot schaft. Daar komt wat de smaak betreft bij dat wat een kind vandaag niet lust misschien later wel met smaak wordt opgegeten. De smaak van jonge kinderen is namelijk nog in ontwikkeling. Kinderen en zeker ook peuters weigeren eten vaak uit angst voor het onbekende.
Hulp door complimentjes en goede voorbeeld
Ouders kunnen hun kinderen helpen om ze aan een nieuwe smaak te laten wennen door bijvoorbeeld met een muizenhapje te beginnen. Bij elke maaltijd van alles een klein beetje laten proeven is een prima methode en prijs het kind daarna de hemel in als het iets nieuws heeft gegeten. Daartegenover is het soms goed om er geen aandacht aan te schenken als het kind iets vies vindt. En zoals het met veel dingen is leren kinderen ook bij het eten het meest van goede voorbeelden.
Voedingsevenwicht uit balans door teveel verkeerde tussendoortjes
Het is zeker niet goed om te zwichten voor de verleiding om tussendoortjes te geven als het kind tijdens de maaltijden niet of slecht heeft gegeten. Het is beter om te voorkomen dat het kind de hele dag door eet en drinkt. Hoe vaker het kind iets eet hoe groter de kans op tandbederf. Bij teveel tussendoortjes raakt het voedingsevenwicht van het kind uit balans en zal de eetlust voor de maaltijden minder worden. Tevens bestaat het gevaar dat het kind een bepaalde gemoedstoestand aan een bepaalde smaak gaat koppelen zoals troost aan zoet en tv-kijken aan chips.
Tips voor gezonde voeding
Gezonde voeding kan op verschillende uitgangspunten zijn gebaseerd. Er bestaan diverse tips voor die overigens niet altijd 100% hoeven te worden toegepast. Af en toe iets van de frietboer of iets uit de friteuse of een pizza kan geen kwaad. Bij een kinderfeestje mogen ook alle gezonde uitgangspunten een keer overboord worden gegooid. Het gaat bij de tips om algemene uitgangspunten voor gezonde voeding.
Ontbijt
Een goed ontbijt is noodzakelijk om de dag met voldoende energie te kunnen beginnen. Halverwege de ochtend honger krijgen belemmert de concentratie. Een kind heeft energie nodig nadat het wakker is geworden en het minimaal tien uur geleden is dat het iets gegeten heeft. Een goed ontbijt zorgt voor een kwart van de dagelijkse energie en voorkomt flauwte in latere uren. Geef daarbij als ouders het voorbeeld en neem er ook de tijd voor.
Lunch
Bij een lunch, die uit een broodmaaltijd bestaat, kan het best bruin brood of volkorenbrood worden gegeten. Let op met belegsoorten als chocoladepasta, hazelnootpasta en pindakaas want die bevatten veel calorieën.
Warme maaltijd
Gebruikelijk bestaat een warme maaltijd uit aardappelen, pasta of rijst met daarbij groente en vlees of vis. Variatie is hierbij echter belangrijk. Vermijd ook teveel vet vlees en probeer minstens twee keer per week vis op tafel te hebben.
Tussendoortjes
Fruit en groenten zijn prima tussendoortjes zoals appel, banaan, komkommer, wortel en ook een mueslibolletje, rijstwafel of plakje ontbijtkoek.
Drinken
Kinderen hebben een tot anderhalve liter vocht per dag nodig. Gezond is een halve liter melk aangevuld met thee, mineraalwater of drinkbouillon. Minder goed zijn veel suiker bevattende frisdranken of
energiedrankjes.