Navelstreng: verzorging en genezing

Na de geboorte van je kind, wordt de navelstreng afgeklemd en dichtbij het lichaam van de baby doorgeknipt. Dit gebeurt op een een pijnloze manier, waarbij een klein stompje/restje van de navelstreng achterblijft. Na een aantal dagen valt dit vanzelf eraf. Er is geen speciale behandeling nodig, maar het is wel goed om met een aantal zaken rekening te houden.

Navelstreng

Door doktoren en andere medici ook wel de funiculus umbilcalis genoemd, maar in de volksmond noemen we hem de navelstreng. Het is de verbinding tussen de zich in het moederlichaam ontwikkelende vruchtje en de moederkoek. Een navelstreng is onweer 50 tot 69 cm lang en heeft een doorsnede van gemiddeld 2 cm! Er lopen namelijk twee slagenaders door de navelstreng, nog twee andere aderen, enkele overblijfsels van een dooiergang en een overblijfsel van de einddarmuitstulping van de vrucht (hieruit ontstaat later de blaas). De vier bloedvaten liggen ingebed in een bindweefsel (wat op gelei lijkt). Deze gelei-achtige massa dient als bescherming voor de vaten. Vaak zijn de vaten in de navelstreng om elkaar heen gewonden, dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de baby die in de buik een aantal keer om zijn as draait. Gelukkig maakt dit de navelstreng alleen maar steviger en voorkomt dit het dichtdrukken van de bloedvaten.

Doel van de navelstreng

In de baarmoeder krijgen baby's voeding en zuurstof via de placenta, deze is bevestigd aan de binnenkant van de baarmoeder. De placenta is met de baby verbonden via de navelstreng, deze zit vast aan een opening in de baby's buik. Nadat de baby is geboren, wordt de navelstreng afgeklemd en afgeknipt nabij het lichaam van de baby. Dit is een pijnloze ingreep en laat een klein restje navelstreng achter.

Hoe lang blijft dat restje zitten?

Het restje zal opdrogen. En moet dan dus ook schoon en droog blijven. Vouw de luier zo, zodat hij niet in de buurt van de navelstreng komt. Of koop speciale luiers waarin een uitsparing zit voor het restje navelstreng. Op deze manier kan het navelstrengetje goed aan de lucht drogen en komt het niet in contact met urine. Binnen 7-22 dagen zal hij eraf vallen. Dit laat een klein wondje achter, die een binnen een paar dagen zal helen.

Speciale behandeling nodig?

Voorheen werd geadviseerd om het begin van het stompje dagelijks schoon te maken met een wattenstaafje gedoopt in alcohol. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat onbehandelde navelstrengen sneller genezen dan met alcohol behandelde navelstrengen. Dit brengt ook niet minder kans op een infectie met zich mee. Om deze reden is de aanbeveling veranderd.

Totdat het stompje er vanaf valt:
  • Geef je baby een spons bad in plaats van een week bad.
  • Geef je baby alleen een luier en een los t-shirt om te dragen als het warm is om zo de lucht te laten circuleren en het droogproces te versnellen.
  • Probeer complete pakjes (pakjes uit een stuk) te mijden.
  • Probeer nooit het stompje eraf te trekken, ook niet als het eruit zit alsof het er elk moment af gaat vallen.

Als het stompje er vanaf valt, dan kan het zijn dat je wat bloed in de luier treft. Dit is normaal. Soms is er wat helder of gelig vocht bij aanwezig en blijven er stukjes huid/vlees achter (granulomen). Deze navelstreng granulomen (zwellingen) kunnen uit zichzelf wegtrekken of kunnen behandeld moeten worden door een dokter. Dit is niet ernstig en het gaat hier niet om zenuwen, dus elke noodzakelijke behandeling is pijnloos voor de baby.

Tekenen van een infectie?

Infecties aan de navelstreng zijn zeldzaam, maar neem contact op met je arts of het consultatiebureau als:
  • Je baby huilt als je de navelstreng aanraakt of de huid er omheen;
  • De huid om het begin van de navelstreng rood is;
  • De navelstreng vies ruikt of als er gele etter uit komt.
Bel ook je arts als de navelstreng blijft bloeden, want dit kan een teken zijn van een bloedafwijking.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omphalitis: infectie van de navel bij pasgeborenenOmphalitis: infectie van de navel bij pasgeborenenOmphalitis is de Latijnse benaming voor een navelinfectie. Deze kan optreden wanneer kort na de geboorte bacteriën zich…
Navelstreng en aandoeningenNavelstreng en aandoeningenDe navelstreng is de streng die de verbinding vormt tussen de placenta en de vrucht die zich in de baarmoeder bevindt. N…
Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…
Hoe verzorg je het navelstompje van een pasgeboren baby?Hoe verzorg je het navelstompje van een pasgeboren baby?Als de baby is geboren, wordt de navelstreng afgeknipt. Daarmee komt een einde aan de verbinding van de zuigeling met de…

Berg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingBerg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingWat is berg en hoe kun je berg verwijderen bij je baby, dreumes, peuter of kleuter? Seborroïsch eczeem is een chronische…
Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Iedere dag weer die strijd aan gaan omdat je kind niet wilt eten. Dit is erg frustrerend voor iedere ouder. Je kind kijk…
Bronnen en referenties
  • www.babycenter.com gezien op 9 februari 2015
  • http://www.menselijk-lichaam.com/voortplanting/navelstreng
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.