Navelstreng en aandoeningen

Navelstreng en aandoeningen De navelstreng is de streng die de verbinding vormt tussen de placenta en de vrucht die zich in de baarmoeder bevindt. Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt, dit heet afnavelen. Wanneer de navelstreng niet goed is aangehecht aan de placenta, kan deze inscheuren.

Navelstreng

De navelstreng is de streng die de verbinding vormt tussen de placenta en de vrucht die zich in de baarmoeder bevindt. De navelstreng heeft als taak om de vrucht te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, en om afvalstoffen af te voeren. De lengte van de navelstreng bedraagt ongeveer 50 tot 60 centimeter. De doorsnede is ongeveer 2 cm. De navelstreng bestaat uit twee slagaders en één ader. De ader vervoert voedselrijk en zuurstofrijk bloed van de placenta naar de vrucht. De slagaders vervoeren de afvalstoffen van de vrucht naar de placenta.

Ontstaan navelstreng

Wanneer de vrucht in ontwikkeling is, ontstaat er eerst een gedeelte dat de placenta wordt, en een gedeelte dat de uiteindelijke baby wordt De navelstreng ontwikkelt zich ook al vrij snel. Zonder navelstreng blijft de vrucht niet in leven en kan niet groeien tot een volwaardige baby. De navelstreng bevat twee slagaders en één gewone ader. Om deze aders ligt een geleiachtige vloeistof. Deze beschermd de aders tegen stoten van buitenaf, door bijvoorbeeld de baby. De baby zal in een later stadium namelijk in de navelstreng gaan knijpen.

Afnavelen

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt, dit heet afnavelen. Men wacht hiermee totdat de navelstreng is uitgeklopt: het laatste beetje bloed vanuit de placenta en de navelstreng is hiermee naar de baby toe gelopen. Wanneer de navelstreng niet meer klopt, heeft deze ook geen functie meer, daar deze is gestopt met het transporteren van bloed.

De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt. later wordt de navelstreng nog wat ingekort en wordt deze verbonden met een gaasje of met een katoenen lap. Ook een plastic klemmetje wordt vaak gebruikt. Het gedeelte van de navelstreng dat overblijft, droogt na enkele dagen in tot een zwart stompje, en valt er uiteindelijk vanzelf af.

Aandoeningen

Wanneer de navelstreng niet goed is aangehecht aan de placenta, kan deze inscheuren. Dit gebeurt dan meestal kort voor of tijdens de bevalling. De baby kan als gevolg van een gescheurde navelstreng sterven. Daarom is er haast geboden bij de bevallig. Maar niet altijd kan er tijdig worden ingegrepen. Helaas sterft soms een baby hieraan. Tijdens de bevalling is in ieder geval duidelijk dat de baby het benauwd krijgt en de hartslag achteruit gaat.

Knoop in de navelstreng

Door de bewegingen van het kind kan er een knoop in de navelstreng ontstaan. Hierdoor krijgt de baby niet voldoende voedingsstoffen of zuurstof binnen. Het gevolg is een achterstallige groei, beschadiging van de baby of sterfte. Dit is afhankelijk van in welke mate de knoop de aders in de navelstreng afknijpt. Een knoop in de navelstreng ontstaat vaak wanneer de baby nog erg beweeglijk is en dus de ruimte heeft om zich te draaien. De baby kruipt dan als het ware door een lus in de navelstreng, waardoor de knoop ontstaat.

Navelomstrengeling

Een navelomstrengeling is wanneer de navelstreng bij de geboorte om de nek van de baby zit. De baby heeft het tijdens de bevalling vaak benauwd. Er kan groen vruchtwater uit komen en de hartslag kan dalen. Vaak ziet men later dat het kind achter is in de motorische ontwikkeling of in de taalontwikkeling. Hersenbeschadiging komt zelden voor. De intelligentie is dan vaak ook niet aangetast.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eén slagader navelstreng: SUAEén slagader navelstreng: SUAEén slagader in de navelstreng komt voor bij ongeveer één op de honderd zwangerschappen. Dit wordt ook wel SUA genoemd.…
Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…

De pil een halve eeuw oud op 9 mei 2010Je houdt het niet voor mogelijk want het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar op 9 mei 2010 was het op de kop af vijf…
NFP, geboorteregeling op natuurlijke wijzeNFP of Natural Famaly Planning (in het Nederlands Natuurlijke Gezinsplanning) is een natuurlijke wijze om de vruchtbare…
Bronnen en referenties
  • http://www.onzichtbaremoeder.nl/pageID_4457087.html
Reactie

Robin, 12-12-2012
Dit artikel is zwaar onbetrouwbaar. De navelstreng heeft 2 slagaders en 1 ader. De slagaders bevatten zuurstof arm bloed en de ader bevat zuurstof rijk bloed. De ader is aanvoer naar het kind en de slagader voert afvalstoffen en zuurstofarm bloed af vanaf het kind naar de moeder! Reactie infoteur, 16-12-2012
Zoals het dus ook in het artikel staat.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.