Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevalling
De geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele vrouwen vinden dit het minst prettig aan de geboorte van hun baby, toch is er geen ontkomen aan.
- De baby is met de navelstreng verbonden aan de placenta. De placenta zit op zijn beurt vast aan de binnenzijde van de baarmoeder.
- De functie van de baarmoeder is vooral de toevoer van voeding en zuurstof naar de foetus toe.
Wanneer de baby net geboren is, voelt men nog dikwijls het kloppen van de navelstreng. Van zodra de navelstreng afgebonden is, laat de placenta de baarmoederwand los waardoor in de baarmoeder een wonde ontstaat. De geboorte van de placenta is dan ook erg verschillend van bevalling tot bevalling en kan variëren van enkele minuten tot wel 3 kwartier à 1 uur lang. De wonde zal zich gedurende de daaropvolgende weken herstellen waardoor ook de bloedingen zullen ophouden.
Er kunnen zich echter ook problemen met de placenta of de geboorte van de placenta voordoen:
Voorliggende placenta
Er is sprake van een voorliggende placenta wanneer de placenta laag in de baarmoeder ingeplant is en deze voor de baarmoedermond komt te liggen.
Wanneer de placenta voor de baarmoedermond ligt, is een gewone bevalling uitgesloten. Een normale ontsluiting is in dit geval niet mogelijk waardoor de baby met een keizersnede dient geboren te worden.
Loslating van de placenta (placenta interruptia)
Bij onverwacht bloedverlies is het steeds levensnoodzakelijk naar de spoedopname te gaan. Zowel klein als groot bloedverlies kan te maken hebben met een loslating van de placenta maar is niet altijd het geval. Te laat optreden kan zowel de dood van de baby als de moeder tot gevolg hebben, meestal wordt dan ook een spoedkeizersnede verricht.
Onvolledige (geboorte van de) placenta
Wanneer er na de geboorte van de placenta placentaresten in de baarmoeder achterblijven, kan de baarmoeder niet goed samentrekken waardoor de vrouw enorm veel bloedverlies (meer dan normaal na een bevalling) heeft. Dit is een
postnatale bloeding. Vlug optreden is hier ook levensnoodzakelijk. Veelal worden de placentaresten onder algemene verdoving verwijderd.
Placenta blijft zitten
Wanneer de placenta totaal niet geboren wil worden en aan de baarmoederwand vast blijft kleven, wordt de placenta ook operatief verwijderd.
Placenta-insufficiëntie
Een slecht functionerende placenta wordt placenta-insufficiëntie genoemd. Een groot risico op een
dysmatuur kind (wanneer de baby geboren wordt volgens de datum maar een groeiachterstand heeft opgelopen) bestaat er wanneer de groeiachterstand niet tijdig gedetecteerd wordt. Er is dan een verminderde bloeddoorstroming naar de foetus toe met als gevolg minder voeding en zuurstof voor de foetus, in ernstige gevallen kan dit fataal aflopen.
Reactie
Kim, 25-08-2008
Hallo! Ik doe nu al 2jaar de opleiding tot verzorgende en stuite op een vraag waar ook mijn leraar geen antwoord op had: Hoe word de placenta verwijderd bij een keizersneden? Ik neem aan dat de chirurg niet wacht tot de placenta volledig losgelaten is en over het verwijderen van de placenta heb ik tot nu toe zeer weinig gelezen hoe dat in zijn werk gaat. Als iemand mij een beetje op weg zou kunnen helpen of het antwoord zelfs weet zou ik heel erg geholpen zijn! alvast bedankt! groetjes kim
Reactie infoteur, 26-08-2008
Hallo,
is inderdaad een goeie vraag! Ik vermoed dat ze die ook operatief verwijderen. Zoals bij een gewone bevalling kan het gebeuren dat een placenta niet loslaat. De gyneacoloog probeert die dan eerst manueel te verwijderen. Duurt het te lang of lukt het niet de placenta manueel te verwijderen, dan wordt de vrouw naar de operatiezaal gebracht waar de placenta operatief verwijderd wordt. Hoe ze dát nu exact doen, weet ik ook niet want dan heb je het effectief over de operatie zelf (de ingreep). Maar ik denk dus dat de placenta bij een keizersnede operatief verwijderd wordt, wat dan misschien voor de vrouw zelf minder bloedverlies tijdens de postnatale weken zou kunnen veroorzaken?
Als je zelf meer hierover te weten komt, laat je me het weten aub? Je hebt mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd, ;-).
vele groetjes!