Afwijking aan de navelstreng - Velamenteuze insertie

Tijdens de 20-weken echo wordt je baby minutieus onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken waar de placenta ligt, hoe de navelstreng loopt en op welk punt deze aangehecht is aan de placenta. Een afwijking die daarbij soms wordt geconstateerd is een zogenaamde 'velamenteuze insertie'. Wat is dat precies? En wat moet je doen als dat bij jou wordt geconstateerd?

Wat is een velamenteuze insertie?

Een velamenteuze insertie is een afwijking in de aanhechting van de navelstreng aan de placenta. Normaalgesproken is de navelstreng in het midden van de placenta aangehecht. Bij een velamenteuze insertie gaat de navelstreng aan de zijkant de placenta in en lopen de bloedvaten in de navelstreng, soms gedeeltelijk onbeschermd, door de vliezen heen.

Hoe vaak komt een velamenteuze insertie voor?

Een velamenteuze insertie komt bij 1-2% van de zwangerschappen voor.

Hoe wordt een velamenteuze insertie geconstateerd?

Tijdens de 20-weken echo wordt onder meer bekeken hoe de navelstreng loopt en waar deze de placenta in gaat. Hierbij kunnen eventuele afwijkingen worden geconstateerd. Maar vaker wordt een velamenteuze insertie pas gezien na de geboorte van de placenta.

Is een velamenteuze insertie gevaarlijk?

Tijdens de zwangerschap in principe niet. Wel kan er een groei-achterstand ontstaan bij je baby. Er is echter een hogere kans op complicaties tijdens je bevalling, zeker bij een combinatie met vasa previa (voorliggende vaten). Doordat de navelstrengvaten gedeeltelijk onbeschermd en via de vliezen naar je placenta lopen, kunnen ze scheuren zodra je vliezen breken. Dit kan een ernstige bloeding van je baby tot gevolg hebben.

Bij mij is een velamenteuze insertie geconstateerd, wat nu?

Vaak wordt een velamenteuze insertie niet gezien tijdens een echo maar omdat het bij jou wel is gezien, moet je er iets mee. Daarom worden er preventieve maatregelen genomen. Maak je geen zorgen en bespreek het met je verloskundige. Vraag wat haar beleid is ten aanzien van een velamenteuze insertie en of zij het al vaker heeft meegemaakt.

Meestal wordt geadviseerd om met 30-32 weken een consult bij een gynaecoloog te doen en een echo inclusief Doppler-onderzoek uit te voeren om zo de kans op complicaties in te schatten. In ieder geval kan daarmee worden beoordeeld of het kindje een groei-achterstand heeft opgelopen vanwege deze insertie.

Moet ik dan verder worden begeleid door een gynaecoloog?

In de meeste gevallen mag je onder controle blijven van je verloskundige, de bevalling zal echter wel poliklinisch plaatsvinden. Dit betekent dat je verloskundige meegaat naar het ziekenhuis en dat zij daar de bevalling doet.

Gaan de meeste bevallingen waarbij sprake is van een velamenteuze insertie goed, of gaat het ook vaak mis?

Bevallingen met een velamenteuze insertie gaan over het algemeen goed. Maar omdat de vaten door de vliezen lopen is extra controle nodig. Daarom vindt de bevalling preventief in het ziekenhuis plaats. In een enkel geval wordt, als de kans op complicaties zeer hoog wordt ingeschat, een keizersnede met 35-37 weken geadviseerd. Bijvoorbeeld als er sprake is van een velamenteuze insertie in combinatie met een laagliggende placenta en vasa previa (voorliggende vaten).

Meer informatie:
NVOG
© 2008 - 2024 Appel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelstrengprolaps: Verzakking van navelstreng van babyNavelstrengprolaps: Verzakking van navelstreng van babyDe navelstreng verbindt de baby met de placenta, een orgaan dat de baby van voedingsstoffen en zuurstof voorziet. Bij ee…
Navelstreng en aandoeningenNavelstreng en aandoeningenDe navelstreng is de streng die de verbinding vormt tussen de placenta en de vrucht die zich in de baarmoeder bevindt. N…
Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
De Apgar-score bij pasgeborenenDe Apgar-score bij pasgeborenenDirect na de geboorte zal je pasgeboren baby aan een aantal tests onderworpen worden. Deze tests controleren de gezondhe…
Bronnen en referenties
  • NVOG
  • Zwangerschapspagina.nl
Reactie

Nicole, 14-01-2009
Bij mij is met de 20 weken echo een marginale insertie vastgesteld. Kan ik dit vergelijken met een velamenteuze insertie? Wat zijn de gevaren bij een marginale insertie? Kan ik voorzorgsmaatregelen treffen? Ik zou het heel fijn vinden als ik een reactie hierop krijg, want ik kan op het internet niks vinden over een marginale insertie. Reactie infoteur, 23-02-2009
Hoi Nicole,

Dit is wat ik heb gehoord over het verschijnsel 'marginale insertie':

Een marginale insertie is niet hetzelfde als een velamenteuze insertie. Marginaal wil zeggen dat de navelstreng aan de zijkant van de placenta is aangehecht, maar deze hoeft - zoals bij een velamenteuze insertie - niet persé door de vliezen te lopen.
In de loop van je zwangerschap groeit de placenta mee omhoog in je baarmoeder. Hierbij kunnen er stukjes van de randen van je placenta afsterven en afbrokkelen, dit is een normaal verschijnsel. Als de aanhechting van je navelstreng erg ver naar de zijkant zit, is er een hele kleine kans dat de verbinding met de navelstreng wordt onderbroken als het weefsel juist op die plek afbrokkelt. Deze kans is echter zeer, zeer klein.

Met behulp van een Doppleronderzoek kan de gynaecoloog beoordelen wat de kwaliteit van de doorstroming nu is en hoe groot de kans op complicaties vanwege de marginale insertie is. Is die kans heel groot, dan zal men je zwangerschap in het ziekenhuis nauwgezet in de gaten houden om eventuele complicaties voor te zijn.

Je kunt hier zelf geen invloed op uitoefenen, maar laat je niet ongerust maken. De kans dat er iets misgaat met de navelstrengaanhechting is immers zo klein. En misschien blijkt later in je zwangerschap wel - net als bij mij - dat het 'loos alarm' is of dat je navelstreng door het ontwikkelen van de placenta juist meer naar het midden is verplaatst.

Ik wens je een hele voorspoedige zwangerschap en bevalling, en een mooi en gezond kindje!

Met vriendelijke groeten, Wendy

Appel (5 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.