Zwanger: foetus is kleiner dan normaal

Zwanger: foetus is kleiner dan normaal Tijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerschap. Wat zijn de oorzaken van deze groeiachterstand van de foetus? Krijgt de foetus te weinig voedingsstoffen? Is er iets mis met de placenta? Is de conditie van de foetus in orde of is het beter dat er een vroeggeboorte plaatsvindt? Een overzicht:

Foetus is kleiner dan normaal

Het komt gemiddeld op 1 van de 20 baby´s voor: een groeiachterstand hebben in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. De foetus groeit niet voldoende en komt niet voldoende aan op gewicht.

Normaal gewicht van de foetus

Na een volbrachte zwangerschap van 9 maanden, met een geboorte van het kindje ergens tussen week 38 en 42 van de zwangerschap, zou de foetus iets meer dan 3 kilo moeten wegen.

Foetus met groeiachterstand

Na een volbrachte zwangerschap van 9 maanden, met een geboorte van het kindje ergens tussen week 38 en 42 van de zwangerschap, heeft de foetus met een groeiachterstand een gewicht tijdens de geboorte van minder dan 2,5 kilo. De baby is iets dunner dan normaal maar heeft over het algemeen wel de juiste lengte! (In mijn geval was mijn kindje 2,4 kilo met slechts 42 cm, dus niet altijd heeft het kindje tijdens de geboorte de juiste lengte!)

Oorzaken groeiachterstand

Vaak is de oorzaak te vinden bij de placenta. De foetus heeft via de placenta veel te weinig voedingsstoffen binnen gekregen.

Oorzaken te weinig voedingsstoffen

Er kunnen een aantal oorzaken zijn van de reden waarom de placenta onvoldoende voeding doorgeeft aan de foetus:
  • De voeding van de zwangere vrouw is ongezond en bevat geen voedingsstoffen die nodig zijn voor de foetus om te kunnen groeien,
  • De zwangere vrouw rookt tijdens de zwangerschap
  • De zwangere vrouw drinkt alcohol tijdens de zwangerschap
  • De zwangere vrouw gebruikt drugs tijdens de zwangerschap
  • Met de placenta zelf is iets mis
  • De foetus heeft een afwijking
  • De zwangere vrouw heeft een ziekte zoals bv: Een chronische hoge bloeddruk of een nierinsufficiëntie

Infarcering van de placenta

Een van de meest voorkomende redenen waarom de placenta onvoldoende voeding doorgeeft aan de foetus, ligt aan de placenta zelf. Delen van de placenta kunnen, tijdens de zwangerschap!, afsterven en niet meer werken. Dit heet: placenta infarcering. Dit komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen met een (te) hoge bloeddruk.

Klachten groeiachterstand

De zwangere vrouw met een foetus met groeiachterstand heeft geen tot nauwelijks noemenswaardige klachten. Behalve de normale en gebruikelijke algemene zwangerschapsklachten.

Baarmoeder kleiner

Het enige wat een zwangere vrouw met ervaring zou kunnen opmerken, is dat haar baarmoeder kleiner is dan gebruikelijk is voor de duur van de zwangerschap.

Bloedstroom navelstreng

Zodra opgemerkt is door de gynaecoloog dat de baarmoeder van de zwangere vrouw kleiner is dan normaal voor de duur van de zwangerschap, zal er een echo gemaakt worden om de groei van de foetus in de gaten te houden en de bloedstroom door de navelstreng van de foetus naar de placenta zal worden opgemeten.

Ziekenhuisopname en bedrust

Afhankelijk hoe ernstig de groeiachterstand is van de foetus, zal soms bedrust en soms zelf een ziekenhuisopname wenselijk zijn.

Beweging van de foetus

Zodra geconstateerd is dat de foetus een groeiachterstand heeft, moet de zwangere vrouw het bewegingspatroon van de foetus heel goed in de gaten houden. Bij elke verandering in het bewegingspatroon van de foetus met groeiachterstand, moet de zwangere vrouw dat onmiddellijk melden bij de gynaecoloog.

Vroeggeboorte soms noodzakelijk

In enkele gevallen, als onderzoeken naar de conditie van de foetus dit aangeven, is het noodzakelijk om de foetus eerder geboren te laten worden. Dat zou met een inleiding of met een keizersnee moeten gaan gebeuren.

Inleiding, een bevalling inleiden

Als de gezondheid van de foetus met groeiachterstand in gevaar is, is het wenselijk dat de foetus eerder wordt geboren. Door middel van een inleiding worden de weeën kunstmatig opgewekt.

Te vroeg geboren baby

Te kleine baby’s door een groeiachterstand en te vroeg geboren baby’s moeten worden opgenomen op de neonatale afdeling van het ziekenhuis. Vaak kunnen ze hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen en hebben ademhalingsproblemen omdat hun longen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Te kleine baby

Baby’s die geboren zijn en die te klein zijn door een groeiachterstand hebben behalve problemen met het regelen van hun lichaamstemperatuur en ademhalingsproblemen, ook te maken met een verlaagd bloedsuikerspiegel en ze zijn vatbaarder voor infecties.

Normaal gewicht en lengte

Zolang de te kleine baby door groeiachterstand die te vroeg is geboren een goede medische zorg en bewaking krijgt op de neonatale afdeling van het ziekenhuis, zal het snel aankomen en het kindje zal uiteindelijk het normale gewicht en lengte bereiken.

Volgende zwangerschap

Eenmaal een zwangerschap gehad met een foetus met groeiachterstand in de baarmoeder, heeft de moeder een iets grotere kans dan normaal dat haar volgende kind ook kleiner zal zijn.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweehoornige baarmoeder en zwangerschapTweehoornige baarmoeder en zwangerschapEen tweehoornige baarmoeder is een aandoening waarbij de baarmoeder niet normaal is gevormd maar uiteenloopt in twee 'ho…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Een gezonde levensstijl vóór de zwangerschapHet is zo dat veel moeders roken of alcohol gebruik opgeven in de eerste periode van de zwangerschap. Het duurt dus even…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…

Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Zin en onzin over het opwekken van je bevallingJe bent zwanger en nadert de uitgerekende datum. Of misschien ben je er zelfs al voorbij. Hoe dan ook, je bent het zat e…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.