Krijg nou de hik! De hik bij (ongeboren) baby's en kinderen
De hik kan bijzonder vervelend zijn. Maar kan een baby in je buik al de hik hebben? En is het voor baby's en kinderen net zo hinderlijk als dat het voor ons lijkt? Soms is het antwoord op deze vragen anders dan je zou verwachten. Ook is het fijn om te weten wat je zou kunnen doen tegen de hik en wat juist niet goed is.
In de baarmoeder
Het is normaal dat je baby de hik heeft in je baarmoeder. Ook is het normaal dat de moeder het voelt en het is al meerdere malen bij zwangeren geconstateerd d.m.v. een echo. Het kan zijn dat je baby al is begonnen met de hik krijgen tijdens het einde van het eerste trimester of het begin van het tweede trimester, toen zal je het echter nog niet gevoeld hebben.
Sommige vrouwen voelen periodes van de hik, die voelen als series van kleine ritmische bewegingen, enkele keren per dag. Terwijl anderen ze maar eens in de zoveel tijd waarnemen. Als het hikken excessief blijkt of je merkt een verandering in beweging van je baby, laat het dan aan je verloskundige weten.
Sommige moeders vragen zich af hoe de hik bij hun baby kan voorkomen, terwijl de baby nog niet eens ademt. Maar de hik heeft niets te maken met ademhaling. Het zijn plotselinge samentrekkingen van het middenrif die veroorzaakt worden door irritatie of stimulatie van die spier.
Pasgeborenen
Hikken komt ook veel voor bij pasgeboren baby's, dus wees niet verrast als de kleine na de geboorte af en toe de hik heeft. Vooral bij baby's die jonger zijn dan een jaar, is de hik veel voorkomend.
Volgens Lynette Mazur (kinderarts in Houston Texas) wordt de hik bij kleine kinderen vooral veroorzaakt door voeding (borstmelk, flesvoeding en andere voeding) of een verlaging van de temperatuur die ervoor zorgt dat de baby het koud krijgt. Het kan hinderlijk zijn voor de ouders, maar dat is het niet echt voor de baby, zegt Mazur. Tenzij de hik dwars gaat zitten, waardoor het in de weg staat van de dagelijkse activiteiten zoals slapen of eten. Is dat niet het geval, dan is er geen reden om een dokter hiervoor te bezoeken. Kinderen met Reflux kunnen vaker de hik hebben, volgens Mazur. Als je baby vaak de hik heeft meldt het dan bij de dokter, vooral als er gelijktijdig veel bij gespuugd wordt of gehoest. En als het kind er chagrijnig van lijkt te zijn.
Als je kind vaak de hik heeft, als deze onvoorspelbaar is (dus zelfs na rustig te eten en rustig te drinken) en je kind is ouder dan 1 jaar, ga dan naar een dokter om dit te bespreken. Abnormale hik kan, in zeer zeldzame gevallen, een teken zijn van een onderliggende medische conditie.
Hoe kom je van de hik af?
Hierover zijn verschillende theorieën maar kinderarts Mazur zegt dat het geen zin heeft. Er is namelijk niets dat je kunt doen en het gaan vanzelf en snel weer weg. Sommige zeggen dat je je baby suikerwater moet geven of iets om op te zuigen, het kan geen kwaad maar het is niet bewezen dat het helpt.
Probeer vooral
niet de hik te laten verdwijnen door:
- je baby te laten schrikken,
- druk op de ogen uit te oefenen,
- op het fontanel te drukken of
- aan het tongetje te trekken,
Dit zijn remedies die onder de mensen leven. Er is geen enkel onderzoek dat het effect van deze methodes bewijst en het kan zelfs je baby beschadigen!
Lees verder