Krijg nou de hik! De hik bij (ongeboren) baby's en kinderen

De hik kan bijzonder vervelend zijn. Maar kan een baby in je buik al de hik hebben? En is het voor baby's en kinderen net zo hinderlijk als dat het voor ons lijkt? Soms is het antwoord op deze vragen anders dan je zou verwachten. Ook is het fijn om te weten wat je zou kunnen doen tegen de hik en wat juist niet goed is.

In de baarmoeder

Het is normaal dat je baby de hik heeft in je baarmoeder. Ook is het normaal dat de moeder het voelt en het is al meerdere malen bij zwangeren geconstateerd d.m.v. een echo. Het kan zijn dat je baby al is begonnen met de hik krijgen tijdens het einde van het eerste trimester of het begin van het tweede trimester, toen zal je het echter nog niet gevoeld hebben.
Sommige vrouwen voelen periodes van de hik, die voelen als series van kleine ritmische bewegingen, enkele keren per dag. Terwijl anderen ze maar eens in de zoveel tijd waarnemen. Als het hikken excessief blijkt of je merkt een verandering in beweging van je baby, laat het dan aan je verloskundige weten.
Sommige moeders vragen zich af hoe de hik bij hun baby kan voorkomen, terwijl de baby nog niet eens ademt. Maar de hik heeft niets te maken met ademhaling. Het zijn plotselinge samentrekkingen van het middenrif die veroorzaakt worden door irritatie of stimulatie van die spier.

Pasgeborenen

Hikken komt ook veel voor bij pasgeboren baby's, dus wees niet verrast als de kleine na de geboorte af en toe de hik heeft. Vooral bij baby's die jonger zijn dan een jaar, is de hik veel voorkomend.
Volgens Lynette Mazur (kinderarts in Houston Texas) wordt de hik bij kleine kinderen vooral veroorzaakt door voeding (borstmelk, flesvoeding en andere voeding) of een verlaging van de temperatuur die ervoor zorgt dat de baby het koud krijgt. Het kan hinderlijk zijn voor de ouders, maar dat is het niet echt voor de baby, zegt Mazur. Tenzij de hik dwars gaat zitten, waardoor het in de weg staat van de dagelijkse activiteiten zoals slapen of eten. Is dat niet het geval, dan is er geen reden om een dokter hiervoor te bezoeken. Kinderen met Reflux kunnen vaker de hik hebben, volgens Mazur. Als je baby vaak de hik heeft meldt het dan bij de dokter, vooral als er gelijktijdig veel bij gespuugd wordt of gehoest. En als het kind er chagrijnig van lijkt te zijn.
Als je kind vaak de hik heeft, als deze onvoorspelbaar is (dus zelfs na rustig te eten en rustig te drinken) en je kind is ouder dan 1 jaar, ga dan naar een dokter om dit te bespreken. Abnormale hik kan, in zeer zeldzame gevallen, een teken zijn van een onderliggende medische conditie.

Hoe kom je van de hik af?

Hierover zijn verschillende theorieën maar kinderarts Mazur zegt dat het geen zin heeft. Er is namelijk niets dat je kunt doen en het gaan vanzelf en snel weer weg. Sommige zeggen dat je je baby suikerwater moet geven of iets om op te zuigen, het kan geen kwaad maar het is niet bewezen dat het helpt.
Probeer vooral niet de hik te laten verdwijnen door:
  • je baby te laten schrikken,
  • druk op de ogen uit te oefenen,
  • op het fontanel te drukken of
  • aan het tongetje te trekken,
Dit zijn remedies die onder de mensen leven. Er is geen enkel onderzoek dat het effect van deze methodes bewijst en het kan zelfs je baby beschadigen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…
Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)De plotselinge dood van kleine baby's is een mysterieus verschijnsel wat vaak optreed. Dit verschijnsel draagt de naam '…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…

PDD-NOS in de pubertijdPDD-NOS in de pubertijdTijdens de puberteit verandert er veel. Een kind groeit naar volwassenheid en daarbij wordt hij overspoeld met emoties e…
Luieruitslag herkennen, behandelen en voorkomenRode billetjes en een geïrriteerde huid kunnen een teken zijn van luieruitslag. Maar er zijn ook andere tekenen, door ze…
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.