Voeding die je beter kunt mijden voor je baby/kind

Terwijl je baby groeit zal hij steeds meer hetzelfde op zijn bord willen als jij. En jij zal het leuk vinden om steeds meer en ander voedsel op het menu te zetten. Maar niet alle voeding is veilig voor je baby. Sommige voedingsmiddelen bevatten het risico op stikken en andere zijn (nog) niet goed voor het maagje dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is.

Voeding die je beter kunt vermijden tot 4-6 maanden

Alle voedsel en dranken behalve borstvoeding of kunstvoeding.

Voeding die je beter kunt vermijden van 4 tot 12 maanden

  • Honing: honing kan sporen van clostridium botulinum bevatten, deze kunnen botulisme veroorzaken. De maag van een volwassene kan de groei van dit virus voorkomen. Maar bij een baby kan het virus uitbreiden en levensgevaarlijk zijn.
  • Koeien- en sojamelk: houd het bij borstmelk of kunstvoeding tot je baby een jaar is. Omdat je baby de proteïne uit koeienmelk en sojamelk nog niet kan verwerken, het bevat niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft en ze bevatten een hoeveelheid mineralen die de nieren zou kunnen beschadigen.
  • Grote stukken: stukken voedsel groter dan een erwt/boon kunnen blijven steken in de keel van je baby. Groentes zoals wortels, selderie en sperziebonen moeten gekookt en gesneden/gepureerd worden. Snijd vlees in kleine stukken of vermaal ze.
  • Kleine, harde voeding: harde snoepjes, keelsnoepjes, noten en popcorn dragen het risico op stikken met zich mee. Zaden zijn te klein om in te stikken, maar kunnen blijven zitten in de luchtwegen om daar een infectie te veroorzaken.
  • Zacht en kleverig voedsel: zachte voedingsstoffen zoals marshmallows en winegums kunnen blijven steken in de keel. De kleverige substantie pindakaas kan voor kinderen moeilijk door te slikken zijn.

Voorkomen van stikken

Probeer te voorkomen dat je baby in de auto eet, omdat het te moeilijk is om op te letten tijdens het autorijden.
Als je medicijnen gebruikt die je op tandjes smeert, houd je baby dan goed in de gaten, want het kan de keel verlammen en het slikken bemoeilijken.

Voeding die je beter kunt vermijden van 12-36 maanden

Doktoren gaven het advies om te wachten tot je baby een jaar was om voeding te introduceren die allergie gevoelig is. Vooral bij kinderen die gevoelig zijn voor allergieën. Dit is echter niet noodzakelijk, omdat het verlaat introduceren niet bijdraagt tot het niet ontwikkelen van allergieën.

Het is nog steeds wijs om gefaseerd nieuwe voeding te introduceren. Door enkele dagen te wachten, kan je goed kijken hoe je baby erop reageert. En als je denkt dat je kind waarschijnlijk allergische reacties krijgt, vanwege allergieën in de familie of omdat je baby gemiddeld tot ernstige eczeem heeft, overleg dan met de dokter over hoe en wanneer je nieuwe voeding kan introduceren. Vooral eieren, pinda's, graan, soja, noten, vis en schaaldieren.

Voeding die je beter kunt vermijden van 3 tot 5 jaar

Stikgevaar: je kind is nu een een ervaren eter, maar je moet nog steeds uitkijken met stukken voedsel waar hij in zou kunnen stikken. Blijf zijn eten in kleine stukken snijden, vooral voedsel zoals druiven en stukken wordt die de luchtweg compleet zouden kunnen blokkeren bij inademen. Vermijd popcorn, hele noten, hard snoep en kauwgom. En ontmoedig het kind te eten terwijl het afgeleid wordt, door bijvoorbeeld tegelijk te rennen of lopen.

Voor kleuters hoef je nieuwe voeding niet stapsgewijs aan te bieden, tenzij hij allergisch is voor andere voeding. Als je kind al een allergie heeft, dan is het wel verstandig enkele dagen te wachten na elk nieuw item op het menu, om er zeker van te zijn dat er geen allergische reactie volgt. En overleg met je huisarts de beste strategie om allergie gevolg voedsel als eieren, melk, soja, noten, vis en schaaldieren te introduceren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KoemelkallergieKoemelkallergieKoemelkallergie is de vorm van allergie die bij kinderen het meeste voorkomt. Ongeveer 2 tot 6% van de zuigelingen in Ne…
Afvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep BAfvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep BAfvallen met behulp van het bloedgroep dieet wanneer je bloedgroep B hebt gaat het best door producten die een vertragen…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete s…

Hatsjie! Verkoudheid bij je babyGezondheid! Als je kind veel niest, hoest, niet lekker slaapt en/of een snotneus heeft, kun je wel eens twijfelen of het…
Mijn kind wordt gepest, wat nu?Uw kind kan het slachtoffer van pesten zijn. Het is moeilijk te bepalen of dit ook werkelijk zo is. Hier leest u hoe u a…
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 06-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.