Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheid Hazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete smaak en zijn rauw of geroosterd eetbaar. Deze noten bevatten vitamine E, gezonde vetten, eiwitten en voedingsvezels, waardoor ze tal van gezondheidsvoordelen bieden. Door hazelnoten op te nemen in een evenwichtige, calorie-gecontroleerde voeding, is het mogelijk om bijvoorbeeld de stoelgang te ondersteunen, lagere cholesterolwaarden te bereiken en het aantal zaadcellen te verbeteren. Het eten van hazelnoten kent weinig risico’s, maar het is toch belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele potentiële nadelen van deze noten.

Voedingsstoffen in hazelnoten

1 portie hazelnoten (28 gram) bevat:
 • calorieën: 176
 • eiwitten: 4,2 gram
 • koolhydraten: 4,7 gram
 • koper: 24% van de algemene dagelijkse inname
 • magnesium: 12% van de algemene dagelijkse inname
 • mangaan: 87% van de algemene dagelijkse inname
 • thiamine: 12% van de algemene dagelijkse inname
 • totaal vet: 17 gram
 • vezels: 2,7 gram
 • vitamine E: 21% van de algemene dagelijkse inname

Hazelnoten bevatten bovendien grote hoeveelheden vitamine B6, folaat, fosfor, kalium en zink. Bovendien zijn ze een rijke bron van mono- en meervoudig onverzadigde vetten en bevatten ze een goede hoeveelheid omega-6- en omega-9-vetzuren, zoals oliezuur.

Aantal zaadcellen verbeteren

Het nuttigen van meer noten, waaronder hazelnoten, verhoogt mogelijk het aantal zaadcellen en verbetert ook mogelijk de kwaliteit van het sperma. Wel is anno oktober 2020 meer onderzoek nodig om te bepalen of de voordelen van toepassing zijn op de bredere bevolking, omdat enkel kleine studies uitgevoerd zijn rond dit thema.

Cholesterol verlagen

Het eten van hazelnootjes helpt het de niveaus van lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (slechte cholesterol) verminderen. Dit type cholesterol verhoogt het risico op hartproblemen. Mensen eten hazelnoten dan het beste wel elke dag, maar ze moeten er wel op letten dat de totale calorie-inname niet verhoogd wordt.

Gewichtstoename verminderen

Het eten van noten helpt sommige mensen om minder in gewicht bij te komen. Door noten zoals hazelnoten te consumeren, vermindert de gewichtstoename en een verlaagt het risico op obesitas. Mensen die meer noten eten, hebben dus minder kans op overgewicht dan mensen die dat niet doen. De totale calorie-inname mag dan uiteraard niet verhoogd worden.

Gezonde stoelgang ondersteunen

Hazelnoten zijn een goede bron van voedingsvezels. Het eten van veel vezels stimuleert een regelmatige stoelgang en helpt om constipatie te voorkomen. Vrouwen in de leeftijd 31-50 jaar eten het beste 25,2 gram voedingsvezels per dag. Mannen in dezelfde leeftijdscategorie moeten 30,8 gram vezels per dag eten. Een portie hazelnoten van 28 gram bevat ongeveer 2,7 gram voedingsvezels.

Gezondheid van het hart ondersteunen

Hazelnoten helpen de gezondheid van het hart te ondersteunen. Het eten van een hazelnootrijk dieet vermindert namelijk het risico op hartproblemen.

Insulinegevoeligheid verbeteren

Het dagelijks eten van 30 gram notenmix waarvan 7,5 gram bestaat uit hazelnoten, verbetert de insulinegevoeligheid van mensen. Een verminderde insulinegevoeligheid speelt een rol bij de ontwikkeling van diabetes mellitus (suikerziekte) type 2. Het verbeteren van deze gevoeligheid vermindert het risico op de chronische aandoening.

Ontstekingen verminderen

Het eten van hazelnoten verlicht mogelijk ontstekingsverschijnselen, maar deze stelling heeft meer onderzoek nodig anno oktober 2020 daar wetenschappelijke onderzoeken hierover tegenstrijdige resultaten vertonen.

Tegen celbeschadiging beschermen

Hazelnoten zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die beschermen tegen de oxidatie van cellen. Ze verminderen de mate van celbeschadiging door vrije radicalen. Hazelnoten bevatten de antioxidant vitamine E. Vitamine E helpt bij het lichaam te beschermen tegen celschade die geassocieerd is met kanker.

Hazelnoten toevoegen aan de voeding

Mensen eten hazelnoten vaak als tussendoortje of voegen ze toe aan salades. Gemalen hazelnoten kunnen in verschillende recepten worden verwerkt. Verschillende kant-en-klare hazelnootpasta's bevatten veel suiker en daarom vermijden mensen deze beter.

Risico's van inname hazelnootjes

Allergie

Veel mensen hebben notenallergieën, waaronder een allergie voor hazelnoten. Wanneer mensen voor anderen eten bereiden, is het altijd belangrijk om na te vragen of mensen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten zoals hazelnoten.

Fytinezuur

Hazelnoten bevatten wel fytinezuur, waarvan is aangetoond dat het de absorptie van bepaalde mineralen, zoals ijzer en zink, uit de noten belemmert.

Gewichtstoename

Om te genieten van de gezondheidsvoordelen van hazelnoten, moet een persoon rekening houden met het totale aantal calorieën dat ze elke dag consumeren. Bij het toevoegen van hazelnoten aan de voeding, gaan mensen sneller meer calorieën consumeren dan nodig is, wat dan wel leidt tot een gewichtstoename.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…
Zwanger en notenZwanger en notenNoten hebben een hoge voedingswaarde en zijn erg gezond. Toch bestaat er veel verwarring of noten tijdens de zwangerscha…

Onbekende groente: Kailan - oorsprong en toepassingOnbekende groente: Kailan - oorsprong en toepassingKailan is voor veel mensen nog een onbekende groente. Mogelijk kennen sommige mensen deze groente wel als Chinese brocco…
Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoudKokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoudKokosmelk is een witte, melkachtige substantie die wordt gewonnen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Kokosmelk is e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JolaKalmuk, Pixabay
 • Geraadpleegd op 30 november 2018:
 • 11 Amazing Health Benefits of Hazelnuts, https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-hazelnuts/
 • 7 Ways Hazelnuts Benefit Your Health, https://www.healthline.com/nutrition/hazelnut-benefits
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Hazelnuts: 7 Health Benefits, https://www.davidwolfe.com/hazelnut-health-benefits/
 • What are the health benefits of hazelnuts?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323807.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.