Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud

Kokosmelk: Productie, gezondheidsvoordelen en voedingsinhoud Kokosmelk is een witte, melkachtige substantie die wordt gewonnen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Dit veelzijdige ingrediënt is een uitstekend alternatief voor reguliere melk en biedt verschillende gezondheidsvoordelen wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Kokosmelk kan bijdragen aan gewichtsverlies en wordt vaak gebruikt in een breed scala aan gerechten. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals ingeblikt of in doos, en kan worden gekocht in supermarkten, natuurvoedingswinkels en online. Door enkele eenvoudige tips te volgen, kunnen consumenten de meest gezonde variant kiezen.

Productie van Kokosmelk

Kokoswater is de heldere vloeistof die zich in de holte van een jonge kokosnoot bevindt, terwijl kokosmelk wordt verkregen uit het vlees van volwassen kokosnoten. Kokosmelk kan variëren in consistentie, van dik tot dun. Voor het maken van dikke kokosmelk raspen fabrikanten het vlees van volwassen kokosnoten en persen dit door een kaasdoek om de vloeistof te extraheren. Deze dikke melk behoudt meer vetten dan de dunnere versie. Dunne kokosmelk wordt verkregen door het overgebleven kokosvlees opnieuw te mengen met warm water en een tweede keer door een kaasdoek te persen. Deze tweede extractie levert een veel dunnere vloeistof op.

Gezondheidsvoordelen van Kokosmelk

Het matig consumeren van kokosmelk kan bijdragen aan gewichtsverlies / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Het matig consumeren van kokosmelk kan bijdragen aan gewichtsverlies / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewichtsverlies

Kokosmelk bevat middelgrote keten triglyceriden (MCT's), die geassocieerd worden met gewichtsverlies. MCT's bevorderen thermogenese, een proces waarbij energie wordt omgezet in warmte, wat kan bijdragen aan vetverbranding. Deze vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van lichaamsgewicht en tailleomvang. MCT's dragen ook bij aan een evenwichtiger darmmicrobioom, wat belangrijk is voor het voorkomen van overgewicht. Het consumeren van MCT's bij het ontbijt kan leiden tot een verminderde voedselinname later op de dag en verhoogt mogelijk de insulinegevoeligheid, wat ook kan bijdragen aan gewichtsverlies. Insuline is een belangrijk hormoon dat glucose afbreekt en de bloedsuikerspiegel reguleert.

Gezondheid van de Huid

Kokosmelk is bekend om zijn hydraterende eigenschappen en kan nuttig zijn voor het behandelen van een droge huid, gezwollen huid, rode huid en jeukende huid. Het bevordert een gezonde en stralende huid en kan ook helpen bij het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering. Bovendien is kokosmelk een effectief en natuurlijk middel tegen zonnebrand. De antimicrobiële eigenschappen van kokosmelk helpen bij het voorkomen van puistjes, terwijl de vetzuren uit kokosmelk bijdragen aan het voorkomen van verstopte huidporiën en acne.

Gezondheid van het Hart

Hoewel kokosmelk een hoog vetgehalte heeft, wordt de invloed op de hartgezondheid vaak besproken. Sommige mensen beschouwen het hoge verzadigde vetgehalte als ongezond voor het hart. Echter, verzadigde vetten uit verschillende bronnen kunnen verschillende effecten op het lichaam hebben. De genetica speelt ook een rol bij hoe iemand verzadigde vetten metaboliseert en hoe deze vetten de gezondheid beïnvloeden. Het is belangrijk om kokosmelk in balans met andere voedingsmiddelen te consumeren en te letten op de totale vetinname.

Versterking van het Immuunsysteem

Kokosmelk bevat laurinezuur, een vetzuur dat het immuunsysteem kan ondersteunen. Laurinezuur heeft mogelijk antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan de groei van bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae en Mycobacterium tuberculosis remmen. Laurinezuur kan ook apoptose (celdood) bij borstkankercellen en endometriumkankercellen bevorderen door receptoreiwitten te stimuleren die de groei van cellen reguleren. Deze eigenschappen maken kokosmelk een nuttige aanvulling voor het immuunsysteem.

Voedingsinhoud

Kokosmelk is rijk aan verzadigde vetten en calorieën, waardoor het een calorierijk voedsel is. Het bevat ook diverse vitamines en mineralen, hoewel de voedingsinhoud kan variëren afhankelijk van het producttype. Kokosmelkdrankjes hebben vaak een ander voedingsprofiel dan ingeblikte kokosmelk.

Het voedingsprofiel per kop rauwe, ingeblikte kokosmelk is:
  • Calcium: 41 milligram (mg)
  • Calorieën: 445
  • Eiwit: 4,57 g
  • Ijzer: 7,46 mg
  • Kalium: 497 mg
  • Koolhydraten: 6,35 g
  • Magnesium: 104 mg
  • Vet: 48,21 g
  • Vitamine C: 2,30 mg
  • Water: 164,71 g

Het voedingsprofiel per kop gezoete kokosmelkdrank is:
  • Calcium: 451 mg
  • Calorieën: 74
  • Eiwit: 0,50 g
  • Kalium: 46 mg
  • Koolhydraten: 7,01 g
  • Vet: 4,99 g
  • Water: 226,97 g

Fabrikanten versterken deze dranken vaak met vitamine A, B12 en D2.

Toevoeging aan de Voeding

Kokosmelk is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden toegevoegd aan verschillende maaltijden en drankjes. Het kan goed samengaan met:
  • Aziatische gerechten
  • Havermout
  • Kip-curry
  • Ontbijtgranen
  • Smoothies
  • Soepen

Tips bij Aankoop van Kokosmelk

Er zijn veel verschillende soorten kokosmelk beschikbaar, elk met een variërende vet- en calorie-inhoud. Ingeblikte kokosmelk heeft meestal een dikke, roomachtige consistentie en is vetrijk, waardoor het vaak wordt gebruikt voor bakken en koken. Kokosmelkdrankjes zijn vaak dunner en hebben een consistentie die dichter bij gewone melk ligt. Deze drankjes moeten in de koelkast worden bewaard. Sommige merken voegen suiker toe, dus het is belangrijk om de etiketten zorgvuldig te controleren. Kokosmelkdrankjes bevatten vaak minder eiwitten dan gewone melk, daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten uit andere voedingsbronnen te halen. Kies bij voorkeur voor kokosmelkproducten met zo min mogelijk ingrediënten en let op extra suikers, conserveermiddelen en kunstmatige verdikkingsmiddelen.

Risico's van Kokosmelk

Allergie

Sommige eiwitten in kokosnoten kunnen lijken op die in noten en kunnen daardoor allergische reacties uitlokken. Allergie voor kokosnoot is echter zeer zeldzaam. Personen die allergisch zijn voor kokosnoten moeten kokosmelk vermijden. De symptomen van een kokosnotenallergie kunnen vergelijkbaar zijn met andere voedselallergieën en omvatten:
  • Anafylaxie: een ernstige, levensbedreigende reactie die zwelling, piepende ademhaling en netelroos kan veroorzaken
  • Braken
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Jeuk of irritatie van de mond, keel, ogen of huid
  • Misselijkheid

Gewichtstoename

Hoewel kokosmelk gezondheidsvoordelen kan bieden als het met mate wordt geconsumeerd, kan overmatige consumptie leiden tot gewichtstoename. Kokosmelk bevat veel calorieën en vetten, en een dieet rijk aan kokosmelk en koolhydraten kan bijdragen aan gewichtstoename.

Spijsverteringsproblemen

Kokosmelk bevat fermenteerbare koolhydraten die bij sommige mensen, vooral die met het prikkelbaredarmsyndroom, spijsverteringsproblemen zoals diarree of obstipatie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te letten op hoe je lichaam reageert op kokosmelk en om je consumptie indien nodig aan te passen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding: de kokosnootGezonde voeding: de kokosnootDe kokosnoot behoort tot de meest voedzame vruchten op onze aarde maar toch worden ze heel vaak over het hoofd gezien. D…
Is kokosmelk gezond?Is kokosmelk gezond?Is kokosmelk nu eigenlijk gezond? Ja kokosmelk is erg gezond! Kokosmelk is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en…
Het nieuwste beautydrankje: kokoswaterKokoswater is een nieuw drankje wat steeds meer terrein wint in populariteit. Het wordt veel gedronken door sporters en…
Variatietips voor het etenVariatietips voor het etenSoms kun je alledaagse producten en gerechten met een kleine verandering of aanpasing veranderen in iets nieuws, lekkers…

Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete s…
Spelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortSpelt: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortSpelt is één van de oudste geteelde granen in de menselijke geschiedenis. Dit oude graan is een ondersoort van tarwe. Ho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LisaRedfern, Pixabay
  • Geraadpleegd op 21 november 2018:
  • 9 Amazing Benefits of Coconut Milk to Maintain Skin & Hair Health, https://www.epainassist.com/diet-and-nutrition/amazing-benefits-of-coconut-milk-to-maintain-skin-and-hair-health
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Everything You Need To Know About Coconut Milk, https://www.puregreen.com/pure-green-magazine/coconut-milk-benefits
  • Health benefits of coconut milk, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323743.php
  • The Benefits of Coconut Milk, https://jamaicahospital.org/newsletter/?p=5318
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.