Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid

Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid Pistachenoten zijn een soort boomnoot met tal van gezondheidsvoordelen. Pistachenoten zijn een uitstekende bron van eiwitten, antioxidanten en vezels. Mensen consumeren deze bron van voedingsstoffen in verschillende gerechten, zoals salades en ijsjes. De noten bieden tal van voordelen voor de gezondheid en dan vooral voor de darmen, de ogen en het hart. Het is wel belangrijk om te opteren voor ongezouten, ongezoete en ongebrande noten die nog in de schil zitten.

Antioxidanten en pistachenoten

Antioxidanten zijn stoffen die een cruciale rol spelen in de gezondheid. Ze verminderen het risico op kanker en andere ziekten door schade aan de cellen van het lichaam te voorkomen. Noten en zaden bevatten verschillende antioxidanten, maar pistachenoten bevatten een hoger gehalte aan sommige antioxidanten dan andere noten. Pistachenoten behoren tot de groep noten met de hoogste niveaus van antioxidanten. Ze bevatten onder andere veel γ-tocoferol, fytosterolen en xanthofylcarotenoïden. Deze stoffen hebben hoge antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Belangrijk voor de gezondheid van het hart

Vrouwen die minstens vijf keer per week een handjevol noten (vijftien à vijfentwintig gram) eten, zijn beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Pistachenoten beschermen het hart door het cholesterolgehalte en de hoge bloeddruk te verlagen.

Betere erectie bij mannen

Bij mannen die deze noten innemen, verbetert de erectiele functie hetgeen goed is voor de seksuele vitaliteit.

Goed voor de bloedsuikerspiegel

Pistachenoten hebben een lage glycemische index, dus ze veroorzaken geen scherpe stijging van de bloedsuikerspiegel nadat een persoon deze gegeten heeft.

Goed voor de darmgezondheid

Alle noten zijn rijk aan vezels, wat een gezond spijsverteringsstelsel stimuleert doordat hierdoor het voedsel door de darm kan bewegen en obstipatie wordt voorkomen. Het eten van pistachenoten verhoogt de niveaus van nuttige bacteriën in de darm, waardoor deze gaan groeien en zich vermenigvuldigen. De goede darmbacteriën kunnen hierdoor schadelijke bacteriën verdringen. Pistachenoten zijn met andere woorden goed voor de darmgezondheid.

Goed voor de gezondheid van het oog

De antioxidanten luteïne en zeaxanthine zijn essentieel voor de gezondheid van het oog. Pistachenoten zijn een rijke bron van beide stoffen en daarom maken deze noten deel uit van een ooggezonde voeding. Luteïne en zeaxanthine verminderen de kans op het ontwikkelen van bepaalde oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en leeftijdsgebonden cataract.

Goed voor de haren

Net als bij de huid hebben pistachenoten ook veel te bieden voor de haarverzorging: De noten:
 • bestrijden haarverlies
 • maken het haar sterk
 • stimuleren de haargroei
 • verhogen de flexibiliteit van het haar

Goed voor het zenuwstelsel

De hoge hoeveelheid vitamine B6 die aanwezig is in pistachenoten helpt bij het opbouwen van aminozuren die essentieel zijn voor het overbrengen van zenuwimpulsen. Pistachenootjes spelen dus ook een cruciale rol bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel.

Voor mensen met overgewicht is het eten van pistachenoten een goede optie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Voor mensen met overgewicht is het eten van pistachenoten een goede optie / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Handig voor gewichtsverlies

Het regelmatig eten van noten helpt het risico op gewichtstoename te verminderen. Pistachenoten zijn vooral gunstig omwille van hun calorische waarden en vezel- en eiwitgehalte.

Hoog in proteïne voor veganisten en vegetariërs

Pistachenoten dragen bij aan de dagelijkse eiwitbehoefte van een persoon. Eiwit is goed voor ongeveer 21 procent van het totale gewicht van de noot, waardoor het een goede bron is voor onder andere vegetariërs en veganisten. Pistachenoten hebben ook een hogere verhouding van essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, in vergelijking met andere noten, waaronder amandelen, hazelnoten, pecannoten en walnoten.

Huidverzorging

Pistachenoten helpen ook bij het elimineren van een uitgedroogde huid. Het verzadigde vet speelt een belangrijke rol in dit aspect. Het vet fungeert ook als een goede drager of basisolie; daarom wordt het gebruikt als een ingrediënt in traditionele therapieën zoals aromatherapie en traditionele massagetherapie.

Lager risico op darmkanker

Pistachenoten verminderen het risico op het ontwikkelen van sommige kankers, zoals darmkanker, omdat ze een hoog vezelgehalte bevatten.

Ontsteking verminderen

De aanwezigheid van vitamine A en E en de ontstekingsremmende eigenschappen in pistachenoten helpen bij het verminderen van ontstekingen in bijna elk lichaamsdeel.

Rijk aan voedingsstoffen

Pistachenoten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen.

Circa vijftig pitten van geroosterde noten bevatten:
 • Calorieën: 156-159
 • Eiwitten: 5,72 gram (g)
 • Fosfor: 139 mg - 14% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • Kalium: 291 mg - 8% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • Koolhydraten: 7,70 gram
 • Koper: 18% van de algemene dagelijkse inname
 • Magnesium: 34 milligram (mg)
 • Mangaan: 17% van de algemene dagelijkse inname
 • Suikers: 2,17 g
 • Thiamine: 0,247 mg - 16% van de algemene dagelijkse inname
 • Vetten: 12,85 g (90% zijn gezonde vetten)
 • Vezels: 3,00 g
 • Vitamine B6: 0,482 mg - 24% van de dagelijkse aanbevolen inname: Circa vijftien à vijfentwintig gram pistachenoten levert ongeveer 37 procent van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B6 op. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol voor het eiwitmetabolisme en de cognitieve ontwikkeling.

Verhoogde immuniteit

Pistachenoten versterken de immuniteit door de rijke bron van vitamine B6 die aanwezig is in de nootjes. De noten helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Het helpt ook bij het voorkomen van bepaalde soorten infecties en kanker.

Weinig calorieën

Pistachenoten zijn één van de soorten noten met de laagste calorieën. Dit betekent dat mensen kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van noten, terwijl ze gemakkelijker binnen hun dagelijkse calorielimieten blijven.

Bijwerkingen van een te hoge inname van pistachenootjes

Een overconsumptie van pistachenoten leidt tot bijwerkingen zoals:

Bloeddruk

Het consumeren van geroosterde pistachenoten, gekruid met zout, verhoogt de bloeddruk. Personen opteren bijgevolg het best voor ongezouten exemplaren die nog in de schaal zitten.

Gewichtstoename

Met deze eiwitrijke noot is het mogelijk om drastisch aan te komen in gewicht wanneer de persoon meer dan de voorgestelde hoeveelheid consumeert.

Maag- en darmproblemen

Het eten van pistachenoten veroorzaakt spijsverteringsproblemen als het lichaam reageert op de samengestelde fructanen, aanwezig in pistachenoten. De bijwerkingen bestaan dan uit constipatie, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van pistachenotenDe geneeskracht van pistachenotenPistachenoten bevatten de meeste fytonutriënten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran…
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Recepten met pistachenotenPistachenoten, je vindt ze lekker of niet. Meestal zit er niets tussen als het om pistachenoten gaat. Naast pistachenote…
Drie lekkere wellnessdranken met pistacheDrie lekkere wellnessdranken met pistacheSmoothie’s en wellnessdranken zijn niet alleen lekker maar ook gezond. Pistachenoten hebben veel enkelvoudige en onverza…

Broccoli: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenBroccoli: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenIs broccoli gezond? Jazeker, broccoli behoort tot één van de meest gezonde groenten. Broccoli behoort tot de kruisbloemi…
Oregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie is een product dat gemaakt wordt van de plant oregano, die ook wel bekend staat onder de naam wilde marjole…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
 • Geraadpleegd op 2 november 2018:
 • 11 redenen waarom noten beschermen tegen hart- en vaatziekten, http://notenspecialist.com/noten-hart-en-vaten/
 • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten, https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/aanbevolen-dagelijkse-hoeveelheid-noten
 • Geraadpleegd op 1 november 2018:
 • 12 Benefits Of Pistachio Nuts You Should Know Today, https://www.stylecraze.com/articles/top-12-health-benefits-of-pistachios/#greff
 • 9 Health Benefits of Pistachios, https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios
 • 9 Wonderful Benefits Of Pistachios, https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-pistachio.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What are the benefits of pistachios?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899.php
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.