Pistachenoten: Voordelen voor de gezondheid
Pistachenoten zijn een soort boomnoot met tal van gezondheidsvoordelen. Pistachenoten zijn een uitstekende bron van eiwitten, antioxidanten en vezels. Mensen consumeren deze bron van voedingsstoffen in verschillende gerechten, zoals salades en ijsjes. De noten bieden tal van voordelen voor de gezondheid en dan vooral voor de darmen, de ogen en het hart. Het is wel belangrijk om te opteren voor ongezouten, ongezoete en ongebrande noten die nog in de schil zitten.
Antioxidanten en pistachenoten
Antioxidanten zijn stoffen die een cruciale rol spelen in de gezondheid. Ze verminderen het risico op kanker en andere ziekten door schade aan de cellen van het lichaam te voorkomen. Noten en zaden bevatten verschillende antioxidanten, maar pistachenoten bevatten een hoger gehalte aan sommige antioxidanten dan andere noten. Pistachenoten behoren tot de groep noten met de hoogste niveaus van antioxidanten. Ze bevatten onder andere veel γ-tocoferol, fytosterolen en xanthofylcarotenoïden. Deze stoffen hebben hoge antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.
Belangrijk voor de gezondheid van het hart
Vrouwen die minstens vijf keer per week een handjevol noten (vijftien à vijfentwintig gram) eten, zijn beter beschermd tegen
hart- en vaatziekten. Pistachenoten beschermen het hart door het
cholesterolgehalte en de hoge bloeddruk te verlagen.
Betere erectie bij mannen
Bij mannen die deze noten innemen, verbetert de erectiele functie hetgeen goed is voor de seksuele vitaliteit.
Goed voor de bloedsuikerspiegel
Pistachenoten hebben een lage glycemische index, dus ze veroorzaken geen scherpe stijging van de bloedsuikerspiegel nadat een persoon deze gegeten heeft.
Goed voor de darmgezondheid
Alle noten zijn rijk aan vezels, wat een gezond spijsverteringsstelsel stimuleert doordat hierdoor het voedsel door de darm kan bewegen en obstipatie wordt voorkomen. Het eten van pistachenoten verhoogt de niveaus van nuttige bacteriën in de darm, waardoor deze gaan groeien en zich vermenigvuldigen. De goede darmbacteriën kunnen hierdoor schadelijke bacteriën verdringen. Pistachenoten zijn met andere woorden goed voor de
darmgezondheid.
Goed voor de gezondheid van het oog
De antioxidanten
luteïne en zeaxanthine zijn essentieel voor de gezondheid van het oog. Pistachenoten zijn een rijke bron van beide stoffen en daarom maken deze noten deel uit van een
ooggezonde voeding. Luteïne en zeaxanthine verminderen de kans op het ontwikkelen van bepaalde
oogaandoeningen zoals
leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en
leeftijdsgebonden cataract.
Goed voor de haren
Net als bij de huid hebben pistachenoten ook veel te bieden voor de haarverzorging: De noten:
- bestrijden haarverlies
- maken het haar sterk
- stimuleren de haargroei
- verhogen de flexibiliteit van het haar
Goed voor het zenuwstelsel
De hoge hoeveelheid vitamine B6 die aanwezig is in pistachenoten helpt bij het opbouwen van aminozuren die essentieel zijn voor het overbrengen van zenuwimpulsen. Pistachenootjes spelen dus ook een cruciale rol bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel.

Voor mensen met overgewicht is het eten van pistachenoten een goede optie /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Handig voor gewichtsverlies
Het regelmatig eten van noten helpt het risico op
gewichtstoename te verminderen. Pistachenoten zijn vooral gunstig omwille van hun calorische waarden en vezel- en eiwitgehalte.
Hoog in proteïne voor veganisten en vegetariërs
Pistachenoten dragen bij aan de dagelijkse eiwitbehoefte van een persoon. Eiwit is goed voor ongeveer 21 procent van het totale gewicht van de noot, waardoor het een goede bron is voor onder andere vegetariërs en veganisten. Pistachenoten hebben ook een hogere verhouding van essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, in vergelijking met andere noten, waaronder amandelen,
hazelnoten, pecannoten en walnoten.
Huidverzorging
Pistachenoten helpen ook bij het elimineren van een
uitgedroogde huid. Het verzadigde vet speelt een belangrijke rol in dit aspect. Het vet fungeert ook als een goede drager of basisolie; daarom wordt het gebruikt als een ingrediënt in traditionele therapieën zoals aromatherapie en traditionele massagetherapie.
Lager risico op darmkanker
Pistachenoten verminderen het risico op het ontwikkelen van sommige
kankers, zoals
darmkanker, omdat ze een hoog vezelgehalte bevatten.
Ontsteking verminderen
De aanwezigheid van vitamine A en E en de ontstekingsremmende eigenschappen in pistachenoten helpen bij het verminderen van
ontstekingen in bijna elk lichaamsdeel.
Rijk aan voedingsstoffen
Pistachenoten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen.
Circa vijftig pitten van geroosterde noten bevatten:
- Calorieën: 156-159
- Eiwitten: 5,72 gram (g)
- Fosfor: 139 mg - 14% van de aanbevolen dagelijkse inname
- Kalium: 291 mg - 8% van de aanbevolen dagelijkse inname
- Koolhydraten: 7,70 gram
- Koper: 18% van de algemene dagelijkse inname
- Magnesium: 34 milligram (mg)
- Mangaan: 17% van de algemene dagelijkse inname
- Suikers: 2,17 g
- Thiamine: 0,247 mg - 16% van de algemene dagelijkse inname
- Vetten: 12,85 g (90% zijn gezonde vetten)
- Vezels: 3,00 g
- Vitamine B6: 0,482 mg - 24% van de dagelijkse aanbevolen inname: Circa vijftien à vijfentwintig gram pistachenoten levert ongeveer 37 procent van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B6 op. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol voor het eiwitmetabolisme en de cognitieve ontwikkeling.
Verhoogde immuniteit
Pistachenoten versterken de immuniteit door de rijke bron van vitamine B6 die aanwezig is in de nootjes. De noten helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Het helpt ook bij het voorkomen van bepaalde soorten infecties en kanker.
Weinig calorieën
Pistachenoten zijn één van de soorten noten met de laagste calorieën. Dit betekent dat mensen kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van noten, terwijl ze gemakkelijker binnen hun dagelijkse calorielimieten blijven.
Bijwerkingen van een te hoge inname van pistachenootjes
Een overconsumptie van pistachenoten leidt tot bijwerkingen zoals:
Bloeddruk
Het consumeren van geroosterde pistachenoten, gekruid met zout, verhoogt de bloeddruk. Personen opteren bijgevolg het best voor ongezouten exemplaren die nog in de schaal zitten.
Gewichtstoename
Met deze eiwitrijke noot is het mogelijk om drastisch aan te komen in gewicht wanneer de persoon meer dan de voorgestelde hoeveelheid consumeert.
Maag- en darmproblemen
Het eten van pistachenoten veroorzaakt spijsverteringsproblemen als het lichaam reageert op de samengestelde fructanen, aanwezig in pistachenoten. De bijwerkingen bestaan dan uit
constipatie, een
opgeblazen gevoel,
buikpijn,
winderigheid en diarree.
Lees verder