De geneeskracht van pistachenoten

De geneeskracht van pistachenoten Pistachenoten bevatten de meeste fytonutriënten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran en Irak samen). De pistachenotenboom is tegenwoordig in het heel Midden Oosten aanwezig. Pistachenoten worden ook in China, Egypte, Italië, de V.S. gekweekt. De pistachenoot wordt in water gekookt om hem open te krijgen. Daarna worden ze met zout besprenkeld. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Pistachenoten zijn gezond

Pistachenoten zijn samen met cashewnoten, walnoten en amandelen uitmuntende leveranciers van proteïnen, gezonde vetten en mineralen. 90% Van de vetten in pistache zijn onverzadigd. De gehelmde en supergezonde noot is rijk aan antioxidanten. Er zitten veel fytonutriënten zoals caroteen en polyfenolen in het pistachenootje. Samen met de ruime hoeveelheid vitaminen uit het B-complex en vitamine E of gamma tocoferol zorgen al deze stoffen voor een beter werkend afweersysteem.

Gepelde pistachenoten / Bron: Payhere, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gepelde pistachenoten / Bron: Payhere, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Vitaminen pistachenoten

Zoals in alle noten zitten er veel mineralen en vitaminen in de pistachio, zoals deze noot in Engelstalige landen wordt genoemd. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine E. Voor vitamine B6 of pirydoxine geldt dat in een ons pistaches 131% van de ADH zit. Thiamine of B1 zit met 73% in pistachenoten. Andere vitaminen in het pistachenootje zijn: vitamine A(18%ADH), vitamine B11 of foliumzuur(13%ADH), riboflavine(12%ADH), niacine of B3(8%ADH) en vitamine C(8%ADH). Het is vrij uniek voor een voedselproduct om alle belangrijke vitaminen in ruime hoeveelheden vertegenwoordigd te hebben.

Mineralen Pistachenoten

Pistachenootjes zijn niet alleen zeer lekker en vitaminerijk; ze beschikken ook over enorme voorraadschuren met mineralen. Er zit maar liefst 1.3 microgram koper in 100 gram pistachenoten. Dat lijkt misschien weinig indrukwekkend maar het is wel 144% van de ADH. Voor fosfor geldt nog eens dat het voor 54% van de ADH in dit lekkere nootje zit. IJzer en mangaan zitten beide met 52% van de ADH in pistachenootjes. Dat zijn zeer veel mineralen die hoge percentages ADH-waarden bevatten. Andere mineralen in deze kleine maar heerlijke knabbelnoot zijn: magnesium(30%ADH), kalium(22%), zink(20%), seleen(13%ADH) en calcium(11%ADH). Het is voor voedsel vrij uniek dat alle mineraalwaarden in de dubbele cijfers zitten.

Pistachenootje / Bron: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Pistachenootje / Bron: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Pistachenoten tegen hart- en vaatziekten

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat pistachenoten ervoor zorgen dat aderverkalking vermindert. Daarmee is de kans op alle hartziekten kleiner. Voor dit doel moet je ongeveer 45 gram nootjes per dag eten. Dat hoeven niet slechts pistachenoten te zijn; noten van elke soort zijn gezond voor het hart. Walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten en amandelen zijn allemaal aan te bevelen en niet alleen voor het hart.

Als je pistachenoten als vleesvervanger wilt gebruiken is het raadzaam op zoek te gaan naar ongezouten, gepelde pistachenoten omdat wanneer ze als snack verkocht worden erg veel zout bevatten. Aziatische toko´s hebben vaak ongezouten pistachenoten.

Cake met chocolade en pistachenoten / Bron: Audinou, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Cake met chocolade en pistachenoten / Bron: Audinou, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Antioxidanten in pistachenoten

In alle noten zitten antioxidanten maar pistachenoten spannen de kroon. Ze bevatten de meeste antioxidanten onder de noten. Antioxidanten zijn goed in het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen op meerdere manieren voor ziekten zorgen. Vrije radicalen richten celschade en DNA-schade aan. Wanneer er te weinig antioxidanten worden gegeten dan is het immuunsysteem van het lichaam niet meer volledig in staat de vrije radicalen af te weren. Er kunnen dan ziekten als kanker, obesitas en diabetes ontstaan.

Pistachenoten goed tegen diverse ziekten

De groene nootjes hebben zoveel voedingstoffen dat ze meerdere ziekten op afstand houden. De nootjes verbeteren het immuunsysteem, met name omdat er vitamine B6 in zit. Deze stof zorgt ervoor dat serotonine, melatonine, epinefrine en gamma-aminobutyriczuur, een aminozuur dat het zenuwgestel kalmeert en zenuwimpulsen beter doet overdragen. Pistachenoten werken preventief tegen de volgende ziekten:
  • Oogziekten, omdat het veel vitamine A bevat en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne,
  • Diabetes, vanwege de vezels, alle antioxidanten en fosfor,
  • Huidziekte zoals zonnebrand, doordat er veel vitamine E in zit,
  • Hoge bloeddruk, uit wetenschappelijk blijkt mensen met te hoge bloeddruk door het eten van pistachenoten hun bloeddruk kunnen verlagen,
  • Vermoeidheid, vitamine B6 helpt het hemoglobine in het bloed opbouwen,
  • Hartziekten, doordat het vitamine E en A bevat die ontstekingsremmend werken en geoxideerd Cholesterol tegen gaan wat
    Ongepelde pistachenootjes / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ongepelde pistachenootjes / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
    aderverkalking voorkomt,
  • Obesitas door de gezonde vetten en de vele voedingstoffen kun je pistaches eten terwijl je lijnt,
  • Keelpijn doordat pistache het aminozuur arginine bevat, wat keelpijn bestrijdt,
  • Trauma, arginine zorgt ervoor dat mensen met een serieus trauma dit makkelijker kunnen verwerken.

Een extra tip is het om de schillen van pistachenoten te bewaren als anti-slakkenmiddel in de tuin.

Eettips pistachenoten

Pistachenoten zijn een prima gehaktvervanger in recepten waar je eigenlijk gehakt moet gebruiken. Pistachenoten uit schil zijn zoutig; voeg daarom geen extra zout meer toe of gebruik ongezouten, gepelde pistachenoten. Je kunt paprika´s met kaas, champignons, een beetje griesmeel en pistachenoten vullen om een lekkere vegetarische gevulde paprika te maken. Pistachenoten kun je uitstekend pellen en verdelen over een groene salade. De pistachenoot is handig als reissnack. In de trein heb je lekker wat te doen, nootje pellen en eten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie lekkere wellnessdranken met pistacheDrie lekkere wellnessdranken met pistacheSmoothie’s en wellnessdranken zijn niet alleen lekker maar ook gezond. Pistachenoten hebben veel enkelvoudige en onverza…
Recepten met pistachenotenPistachenoten, je vindt ze lekker of niet. Meestal zit er niets tussen als het om pistachenoten gaat. Naast pistachenote…
Zijn pistachenoten gezond?Zijn pistachenoten gezond?Zijn pistachenoten gezond? Lekker dat zeker, maar wat zit er eigenlijk in een pistachenoot? En is deze inhoud gezond of…
Frisse maaltijdsalades met quinoaDeze smakelijke frisse maaltijdsalades zijn het lekkerst indien u ze van tevoren klaarmaakt. Laat de ingrediënten die mo…

Mindfulness bij afvallen, gewichtsbeheersing en dieetMindfulness bij afvallen, gewichtsbeheersing en dieetEen veelvoorkomend probleem bij gewichtsbeheersing, afvallen en diëten is dat we onze neiging tot snacken en snoepen nie…
De geneeskracht van paranotenDe geneeskracht van paranotenParanoten moet je slechts in kleine hoeveelheden eten, maximaal 5 of 6. Een ons paranoten kan namelijk tot seleenvergift…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Editor at Large, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://www.foodreference.com/html/a-pistachio-hea-208.html
  • http://www.pistachiohealth.com/health-care-professional/weight-management
  • http://www.nutrition-and-you.com/pistachio.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080926105025.htm
  • http://www.healthdiaries.com/eatthis/7-health-benefits-of-pistachios.html
  • http://suite101.com/article/health-benefits-of-pistachios-a48728
  • http://www.naturalnews.com/029427_pistachios_antioxidants.html
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Payhere, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  • Afbeelding bron 3: Audinou, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Mandy, 24-05-2015
Cholesterol is wel degelijk slecht voor je hart. Als dat niet zo was zouden de in het ziekenhuis ook niet over beginnen.

Over het kanker gedeelte zou het misschien handig zijn het anders te formuleren. Het Is namelijk bewezen in landen waar noten gegeten wordt alsof het chips, brood of snoep is. Inplaats van daadwerkelijk chips brood of snoep. Dat zegt dus eigenlijk nog niet veel alleen dat hun en totaal ander dieet hebben dan de Europese mensen.

Verder Is het wel interessant Reactie infoteur, 26-05-2015
Je bent vrij om te geloven wat hjet ziekenhuis zegt. Echter, artsen zeggen al sinds de jaren 60 een wetenschappelijk aantoonbare onjuiste visie ten aanzien van cholesterol. Dat komt door wetenschappelijk onderzoek met oogkleppen op. Dr. Uffe Ravnskov heeft de cholesterolmythe ontmaskerd en er boeken over geschreven.

Wat noten betreft zijn er onderzoeken gewoon die de mensen noten lieten eten en hun verdere dieet ongemoeid lieten.

Johanna (Dietist), 13-08-2014
Ik lees de reactie op mijn vorige opmerking. Ik zeg nergens dat ik mijn bronnen op basis van het voedingscentrum baseer. Ik heb zelf vier jaar HBO gestudeerd om op basis van die kennis iets over dit artikel te kunnen zeggen. Wat jij hier probeert te doen is op basis van mensen aanspreken, je eigen kennis te waarborgen, maar er klopt gewoon niets van wat hier in staat. Ik begrijp ook eigenlijk niet waarom je een artikel schrijft als je zelf niet weet waar je over praat. Onverzadigde vetten zijn absoluut niet vetten waar je niet dik van wordt…
Waarom ga je onzin schrijven hier. Reactie infoteur, 17-08-2014
Dat is maf; je bent diétist en weet niet eens dat je van vetten niet dik wordt. Wat leren ze eigenlijk op je opleiding? Vetten (niet transvetten) zijn hartstikke makkelijk verteerbaar en worden niet omgezet in lichaamsvet. Suiker en wit meel worden wel omgezet in lichaamsvet. Ben je vergeten dat we in de vorige eeuw steeds minder vet aten ensteeds dikker werden? Vanaf de jaren 80 eten de Amerikanen Minder vet en worden ze veel Dikker! Dat simpele feit plus de feiten dat vetten makkelijk verteerbaar zijn moeten een mens toch genoeg zeggen. Net zoals vet geen hart- en vaatziekten veroorzaakt. Roomboter is het gezondste vet wat bestaat; het zijn juist transvetten als margarines die hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar dat laatste zal je als diëtist waarschijnlijk Wel weten…

Johanna (Dietist), 13-08-2014
Willen jullie wijzigen dat onverzadigde vetten niet makend zijn? Hier is ABSOLUUT niets van waar. onverzadigde vetten hebben een betere vetzuur samenstelling wat betekent dat ze beter zijn voor de cholesterol, maar: bevatten even veel energie dan verzadigde en zelfs transvetzuren. Wat jullie in dit artikel beschrijven; is dé fabel! Reactie infoteur, 17-08-2014
Laten we cholesterol er maar buiten laten want het is een mythe dat cholesterol slecht is voor het hart.

Verder worden vetten uit heel voedsel zeer makkelijk verteerd en word je er nooit dik van! Er is namelijk een verschil tussen bewerkt industrievet zoals margarine, geharde plantaardige olie en frituurvet aan de ene kant, en gezonde vetten uit noten en zaden aan de andere kant. Allerlei wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je van noten afvalt.

Waarschijnlijk hangt jouw opleiding een lang vervlogen theorie aan of is het enige tijd geleden dat je de opleiding hebt gedaan en hebben de oude zienswijzen zich verwisseld voor nieuwe, betere inzichten.

David B., 28-04-2014
Je suggereert het wel degelijk in de alinea waar staat dat het eten van pistachenoten je immuunsysteem versterkt. Overigens neem ik Brian Peskin niet serieus, maar dat is een andere discussie.

Misschien beter om het hierbij te laten. Ik geniet ook van pistachenoten en geloof ook dat een gezond dieet het risico op bepaalde soorten kanker kan reduceren. Ik vind alleen nog steeds dat je niet kunt zeggen dat je door pistachenoten te eten kanker te lijf kunt gaan. Reactie infoteur, 29-04-2014
Immuunsysteem versterken = preventie van ziekten
Brian Peskin niet serieus nemen = een beetje arrogant
Geniet van pistachenoten!

David B., 27-04-2014
Preventie is iets anders dan therapie. Je blijft strooien met referenties die je claims niet ondersteunen.

Groeten, David Reactie infoteur, 27-04-2014
Er staat niets in het artikel over kankertherapie. In de alinea over antioxidanten gaat het heel duidelijk om voorkomen van kanker. En vitamine kan kanker meehelpen voorkomen, staat in een andere alinea. Overigens is voorkomen het ware genezen. Verder is het zo dat pistachenoten veel omega 3 en vooral veel omega 6 bevatten. Deze stoffen zijn kankerwerend en kunnen een kanker eveneens genezen, mits het natuurlijk niet in een te ver gevorderd stadium is. Voor meer informatie over omega 3 en 6 en kanker lees: Brian Peskin, Het verzwegen verhaal van kanker. Dat boek barst van de wetenschappelijke onderzoeken

David B., 26-04-2014
Nee, want het ging me juist om de bewering dat je door pistachenoten te eten kanker te lijf kunt gaan. Dat suggereert dat mensen die kanker hebben kunnen genezen door pistachenoten te eten. Dit is nog nooit goed uitgezocht. Reactie infoteur, 27-04-2014
Kijk, nu komt er een stuk meer helderheid. Dat pistachenoten kanker bestrijden is diverse malen uit wetenschappelijke publicaties naar voren gekomen. Je had waarschijnlijk graag de volgende bronnen toegevoegd willen zien:
http://www.upi.com/Health_News/2012/07/05/Pistachios-may-reduce-cancer-risk/UPI-94101341541590/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172380
http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2014/03/29/jnci.dju102.extract
http://europepmc.org/abstract/MED/20388531
PDF: The potential of nuts in the prevention of cancer

David B., 25-04-2014
Punt is juist dat je dit aanneemt voor waarheid, terwijl dat niet bewezen is. Een beetje kritisch zijn kan nooit kwaad. Reactie infoteur, 25-04-2014
Dus als ik het goed begrijp had je liever gewild dat onderstaande wetenschappelijke artikelen in de bronvermelding hadden gestaan:
Pistachenoten verlagen bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22665124
Pistachenoten tegen obesitas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833992
Pistachenoten bevatten antioxidanten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388531
Noten zijn goed bij diabetes: http://jn.nutrition.org/content/138/9/1752S.full
Pistachenoten goed bij hart- en vaatziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18779280
Noteneters hebben kleinere kans op kanker, hart- en vaatziekten, keelpijn en hebben een hogere levensverwachting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2013-11-21-nut-eaters-may-have-a-longer-life-expectancy/

@tom, 16-04-2014
De enige serieuze link (pubmed) betreft een studie op cellijnen. Dit is absoluut geen bewijs dat het ook daadwerkelijk in mensen zo werkt. De andere links zeggen me al helemaal niks: Te weinig data, geen onderbouwing, geen details van studie opzet. Zonder echt goede data moet je dit soort dingen gewoon niet roepen. Reactie infoteur, 16-04-2014
Vergeet niet dat alle andere artikels wetenschappelijke onderzoeken betreft of er gebruik van maken. De waarheid wegschuiven kunnen we allemaal, veel succes daarmee.

David B., 04-03-2014
Een pistachenootje is lekker en gezond. Suggereren dat je met het eten van pistachenootjes ziekten als kanker te lijf kunt gaan is echter gevaarlijk, deze bewering wordt niet ondersteund door enig bewijs. Reactie infoteur, 18-03-2014
Er is wel degelijk bewijs voor deze stelling. Lees bv http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172380
of;http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/02/20/pancreatic-cancer-prevention-eat-nuts-reduce-risk_n_4821741.html
of; http://www.google.com/url?q=http://americanpistachios.fr/sites/france/files/null/APG_PhytochemicalDatabaseBrochure-FINAL-LoRes.pdf&sa=U&ei=WnYoU7iAFsTN7Ab_pIDYAg&ved=0CFQQFjAJ&usg=AFQjCNGHtkVLXz1RFUR3NNspEY-KZMp7Bw
Groet Tom008

Johanna, 02-01-2014
Mag ik jullie er op wijzen dat onverzadigde vetten net zo dikmakend zijn als verzadigde vetten? Het verschil zit hem niet in de calorieën / energiewaarde maar in het feit dat onverzadigde vetten, gezondere vetten zijn. Dat zegt wat over de samenstelling van dit vet, niet over de energiewaarde. Ik adviseer jullie om dit uit het artikel te halen. Het voedingscentrum zegt hierover het volgende: Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, vooral van het ''slechte'' LDL-cholesterol, en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte, vooral van het ''slechte'' LDL-cholesterol. Dit zegt dus puur wat over de hoe het vet is samengesteld. Eet je veel nootjes; veel onverzadigde vetten, dan kun je daar dus wel van aankomen. Eet dus niet extra onverzadigde vetten omdat de fabel bestaat dat deze minder calorieën leveren, dit is geheel onjuist. Reactie infoteur, 03-01-2014
Beste Johanna, Je hebt alle vrijheid om mensen op de dingen te wijzen zoals je dat doet. Het is echter grote onzin die je aanhamgt. Daar kan je niks aan doen. We zijn allemaal bedrogen door de cholesterolmythe. Er is namelijk geen enkel bewijs dat cholesterol gevaarlijk is. Dat is een vast staand feit. Verder is het totaal niet waar dat cholesterol iets zegt over de kans op hart- en vaatziekten. Ik adviseer je om het boek ´Feiten en fabels over cholesterol´ van Uffe Ravnskov te lezen. Hij doet uit de doeken hoe meer dan 1200 wetenschappelijke onderzoeken een verkeerd beeld van de werkelijkheid tav cholesterol tonen. Met hem zijn er honderden andere onafhankelijke wetenschappers die de cholesterolmythe in twijfel trekken. Het lijkt er sterk op dat de cholesterolmythe in het leven is geroepen door grote farmaceutische en voedingsbedrijven. In dit kader is het aardig om op te merken dat het Voedingscentrum wordt gesponsord door bedrijven als Unilever. Met andere woorden: het is geen onafhankelijk instituut. Het beste is als je dit soort dingen zelf gaat onderzoeken, in plaats van braaf over te schrijven wat het voedingscentrum beweert.

Van Damme Willy, 24-01-2013
Van waar komen de beste pistachenoten? Reactie infoteur, 24-01-2013
De beste, ekologische en ongebleekte komen uit Iran. In Syrié en Turkije worden ze eveneens veel geproduceerd, net als in de V.S. Volgens mij is er niet zoveel verschil in kwaliteit als het gaat om herkomst, maar wel kwa onderscheid in reguliere landbouw middels pesticiden versus biologische landbouw. Pistachenoten die ekologisch geproduceerd worden, zijn gewoon lekkerder.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.