Mandy, 24-05-2015
Cholesterol is wel degelijk slecht voor je hart. Als dat niet zo was zouden de in het ziekenhuis ook niet over beginnen.
Over het kanker gedeelte zou het misschien handig zijn het anders te formuleren. Het Is namelijk bewezen in landen waar noten gegeten wordt alsof het chips, brood of snoep is. Inplaats van daadwerkelijk chips brood of snoep. Dat zegt dus eigenlijk nog niet veel alleen dat hun en totaal ander dieet hebben dan de Europese mensen.
Verder Is het wel interessant
Reactie infoteur, 26-05-2015
Je bent vrij om te geloven wat hjet ziekenhuis zegt. Echter, artsen zeggen al sinds de jaren 60 een wetenschappelijk aantoonbare onjuiste visie ten aanzien van cholesterol. Dat komt door wetenschappelijk onderzoek met oogkleppen op. Dr. Uffe Ravnskov heeft de cholesterolmythe ontmaskerd en er boeken over geschreven.
Wat noten betreft zijn er onderzoeken gewoon die de mensen noten lieten eten en hun verdere dieet ongemoeid lieten.
Johanna (Dietist), 13-08-2014
Ik lees de reactie op mijn vorige opmerking. Ik zeg nergens dat ik mijn bronnen op basis van het voedingscentrum baseer. Ik heb zelf vier jaar HBO gestudeerd om op basis van die kennis iets over dit artikel te kunnen zeggen. Wat jij hier probeert te doen is op basis van mensen aanspreken, je eigen kennis te waarborgen, maar er klopt gewoon niets van wat hier in staat. Ik begrijp ook eigenlijk niet waarom je een artikel schrijft als je zelf niet weet waar je over praat. Onverzadigde vetten zijn absoluut niet vetten waar je niet dik van wordt…
Waarom ga je onzin schrijven hier.
Reactie infoteur, 17-08-2014
Dat is maf; je bent diétist en weet niet eens dat je van vetten niet dik wordt. Wat leren ze eigenlijk op je opleiding? Vetten (niet transvetten) zijn hartstikke makkelijk verteerbaar en worden niet omgezet in lichaamsvet. Suiker en wit meel worden wel omgezet in lichaamsvet. Ben je vergeten dat we in de vorige eeuw steeds minder vet aten ensteeds dikker werden? Vanaf de jaren 80 eten de Amerikanen Minder vet en worden ze veel Dikker! Dat simpele feit plus de feiten dat vetten makkelijk verteerbaar zijn moeten een mens toch genoeg zeggen. Net zoals vet geen hart- en vaatziekten veroorzaakt. Roomboter is het gezondste vet wat bestaat; het zijn juist transvetten als margarines die hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar dat laatste zal je als diëtist waarschijnlijk Wel weten…
Johanna (Dietist), 13-08-2014
Willen jullie wijzigen dat onverzadigde vetten niet makend zijn? Hier is ABSOLUUT niets van waar. onverzadigde vetten hebben een betere vetzuur samenstelling wat betekent dat ze beter zijn voor de cholesterol, maar: bevatten even veel energie dan verzadigde en zelfs transvetzuren. Wat jullie in dit artikel beschrijven; is dé fabel!
Reactie infoteur, 17-08-2014
Laten we cholesterol er maar buiten laten want het is een mythe dat cholesterol slecht is voor het hart.
Verder worden vetten uit heel voedsel zeer makkelijk verteerd en word je er nooit dik van! Er is namelijk een verschil tussen bewerkt industrievet zoals margarine, geharde plantaardige olie en frituurvet aan de ene kant, en gezonde vetten uit noten en zaden aan de andere kant. Allerlei wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je van noten afvalt.
Waarschijnlijk hangt jouw opleiding een lang vervlogen theorie aan of is het enige tijd geleden dat je de opleiding hebt gedaan en hebben de oude zienswijzen zich verwisseld voor nieuwe, betere inzichten.
David B., 28-04-2014
Je suggereert het wel degelijk in de alinea waar staat dat het eten van pistachenoten je immuunsysteem versterkt. Overigens neem ik Brian Peskin niet serieus, maar dat is een andere discussie.
Misschien beter om het hierbij te laten. Ik geniet ook van pistachenoten en geloof ook dat een gezond dieet het risico op bepaalde soorten kanker kan reduceren. Ik vind alleen nog steeds dat je niet kunt zeggen dat je door pistachenoten te eten kanker te lijf kunt gaan.
Reactie infoteur, 29-04-2014
Immuunsysteem versterken = preventie van ziekten
Brian Peskin niet serieus nemen = een beetje arrogant
Geniet van pistachenoten!
David B., 27-04-2014
Preventie is iets anders dan therapie. Je blijft strooien met referenties die je claims niet ondersteunen.
Groeten, David
Reactie infoteur, 27-04-2014
Er staat niets in het artikel over kankertherapie. In de alinea over antioxidanten gaat het heel duidelijk om voorkomen van kanker. En vitamine kan kanker meehelpen voorkomen, staat in een andere alinea. Overigens is voorkomen het ware genezen. Verder is het zo dat pistachenoten veel omega 3 en vooral veel omega 6 bevatten. Deze stoffen zijn kankerwerend en kunnen een kanker eveneens genezen, mits het natuurlijk niet in een te ver gevorderd stadium is. Voor meer informatie over omega 3 en 6 en kanker lees: Brian Peskin, Het verzwegen verhaal van kanker. Dat boek barst van de wetenschappelijke onderzoeken
David B., 26-04-2014
Nee, want het ging me juist om de bewering dat je door pistachenoten te eten kanker te lijf kunt gaan. Dat suggereert dat mensen die kanker hebben kunnen genezen door pistachenoten te eten. Dit is nog nooit goed uitgezocht.
Reactie infoteur, 27-04-2014
Kijk, nu komt er een stuk meer helderheid. Dat pistachenoten kanker bestrijden is diverse malen uit wetenschappelijke publicaties naar voren gekomen. Je had waarschijnlijk graag de volgende bronnen toegevoegd willen zien:
http://www.upi.com/Health_News/2012/07/05/Pistachios-may-reduce-cancer-risk/UPI-94101341541590/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172380
http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2014/03/29/jnci.dju102.extract
http://europepmc.org/abstract/MED/20388531
PDF: The potential of nuts in the prevention of cancer
David B., 25-04-2014
Punt is juist dat je dit aanneemt voor waarheid, terwijl dat niet bewezen is. Een beetje kritisch zijn kan nooit kwaad.
Reactie infoteur, 25-04-2014
Dus als ik het goed begrijp had je liever gewild dat onderstaande wetenschappelijke artikelen in de bronvermelding hadden gestaan:
Pistachenoten verlagen bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22665124
Pistachenoten tegen obesitas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833992
Pistachenoten bevatten antioxidanten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388531
Noten zijn goed bij diabetes: http://jn.nutrition.org/content/138/9/1752S.full
Pistachenoten goed bij hart- en vaatziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18779280
Noteneters hebben kleinere kans op kanker, hart- en vaatziekten, keelpijn en hebben een hogere levensverwachting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2013-11-21-nut-eaters-may-have-a-longer-life-expectancy/
@tom, 16-04-2014
De enige serieuze link (pubmed) betreft een studie op cellijnen. Dit is absoluut geen bewijs dat het ook daadwerkelijk in mensen zo werkt. De andere links zeggen me al helemaal niks: Te weinig data, geen onderbouwing, geen details van studie opzet. Zonder echt goede data moet je dit soort dingen gewoon niet roepen.
Reactie infoteur, 16-04-2014
Vergeet niet dat alle andere artikels wetenschappelijke onderzoeken betreft of er gebruik van maken. De waarheid wegschuiven kunnen we allemaal, veel succes daarmee.
David B., 04-03-2014
Een pistachenootje is lekker en gezond. Suggereren dat je met het eten van pistachenootjes ziekten als kanker te lijf kunt gaan is echter gevaarlijk, deze bewering wordt niet ondersteund door enig bewijs.
Reactie infoteur, 18-03-2014
Er is wel degelijk bewijs voor deze stelling. Lees bv http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172380
of;http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/02/20/pancreatic-cancer-prevention-eat-nuts-reduce-risk_n_4821741.html
of; http://www.google.com/url?q=http://americanpistachios.fr/sites/france/files/null/APG_PhytochemicalDatabaseBrochure-FINAL-LoRes.pdf&sa=U&ei=WnYoU7iAFsTN7Ab_pIDYAg&ved=0CFQQFjAJ&usg=AFQjCNGHtkVLXz1RFUR3NNspEY-KZMp7Bw
Groet Tom008
Johanna, 02-01-2014
Mag ik jullie er op wijzen dat onverzadigde vetten net zo dikmakend zijn als verzadigde vetten? Het verschil zit hem niet in de calorieën / energiewaarde maar in het feit dat onverzadigde vetten, gezondere vetten zijn. Dat zegt wat over de samenstelling van dit vet, niet over de energiewaarde. Ik adviseer jullie om dit uit het artikel te halen. Het voedingscentrum zegt hierover het volgende: Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, vooral van het ''slechte'' LDL-cholesterol, en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte, vooral van het ''slechte'' LDL-cholesterol. Dit zegt dus puur wat over de hoe het vet is samengesteld. Eet je veel nootjes; veel onverzadigde vetten, dan kun je daar dus wel van aankomen. Eet dus niet extra onverzadigde vetten omdat de fabel bestaat dat deze minder calorieën leveren, dit is geheel onjuist.
Reactie infoteur, 03-01-2014
Beste Johanna, Je hebt alle vrijheid om mensen op de dingen te wijzen zoals je dat doet. Het is echter grote onzin die je aanhamgt. Daar kan je niks aan doen. We zijn allemaal bedrogen door de cholesterolmythe. Er is namelijk geen enkel bewijs dat cholesterol gevaarlijk is. Dat is een vast staand feit. Verder is het totaal niet waar dat cholesterol iets zegt over de kans op hart- en vaatziekten. Ik adviseer je om het boek ´Feiten en fabels over cholesterol´ van Uffe Ravnskov te lezen. Hij doet uit de doeken hoe meer dan 1200 wetenschappelijke onderzoeken een verkeerd beeld van de werkelijkheid tav cholesterol tonen. Met hem zijn er honderden andere onafhankelijke wetenschappers die de cholesterolmythe in twijfel trekken. Het lijkt er sterk op dat de cholesterolmythe in het leven is geroepen door grote farmaceutische en voedingsbedrijven. In dit kader is het aardig om op te merken dat het Voedingscentrum wordt gesponsord door bedrijven als Unilever. Met andere woorden: het is geen onafhankelijk instituut. Het beste is als je dit soort dingen zelf gaat onderzoeken, in plaats van braaf over te schrijven wat het voedingscentrum beweert.
Van Damme Willy, 24-01-2013
Van waar komen de beste pistachenoten?
Reactie infoteur, 24-01-2013
De beste, ekologische en ongebleekte komen uit Iran. In Syrié en Turkije worden ze eveneens veel geproduceerd, net als in de V.S. Volgens mij is er niet zoveel verschil in kwaliteit als het gaat om herkomst, maar wel kwa onderscheid in reguliere landbouw middels pesticiden versus biologische landbouw. Pistachenoten die ekologisch geproduceerd worden, zijn gewoon lekkerder.