De geneeskracht van kastanjes

De geneeskracht van kastanjes De kastanje is de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Het bijzondere aan de kastanjenoot is dat hij veel minder calorieën bevat dan andere noten. Kastanjes zijn lekker en gezond. Wie een grote kastanjeboom in de tuin heeft staan kan elk herfstseizoen weer genieten van heerlijke gerechten zoals gepofte kastanjes en kastanjepuree. Let wel even op dat je geen vruchten van de paardenkastanje poft; die zijn niet eetbaar. De paardenkastanje behoort tot een hele andere familie dan de tamme kastanje die eetbare vruchten draagt. Weet je niet zeker of een kastanje van een tamme kastanje of paardenkastanje komt? Eet het dan niet. Paardenkastanje eten kan je erg ziek maken en kan in extreme gevallen leiden tot de dood. Paardenkastanje in hele lage doseringen in poedervorm heeft medicinale werking.

Inhoud:


Mineralen kastanje

Er zitten veel mineralen in kastanjevruchten. Deze worden gemeten in de ADH-waarden wat staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. De Europese en Amerikaanse overheid heeft deze voedselrichtlijn opgesteld. Koper zit wat de ADH-waarden betreft het meest in kastanje. Een ons kastanjes bevat 50% van de ADH aan koper. Mangaan zit er ook veel in: 41% van de ADH. Overige mineralen in de kastanje zijn: fosfor (19% ADH), ijzer (13% ADH), kalium (11% ADH), magnesium (8% ADH), zink (5% ADH) en calcium (3% ADH).

Vitamine kastanje

Kastanjes zijn een goede bron van vitaminen. Heel bijzonder aan de kastanjenoot is dat deze vitamine C bevat en wel in grote hoeveelheden. Een ons kastanjes is genoeg voor 72% van de ADH. Het is uniek voor een noot om zoveel vitamine C te bevatten. Een nadeel aan kastanjes eten voor het vitamine C-gehalte is dat door het verwarmen 50% van de vitamine C verloren gaat. Pirydoxine of B6 komt na vitamine C het meest voor in kastanjes; 100 gram is goed voor 29% van de ADH. Overige vitaminen in deze grote populaire noot zijn: thiamine of B1 (20% ADH), foliumzuur of B11 (16% ADH), riboflavine of B2 (13% ADH), pantotheenzuur of B5 (11% ADH) en niacine of B3 (7% ADH).

Kastanjes tegen asthenie

Kastanjes helpen goed tegen asthenie. Asthenie is het ziektebeeld dat iemand vertoont die een zware ziekte of medicijnkuur heeft ondergaan. Het lichaam is uitgeput en krachteloos. Doordat een kastanje vele mineralen, koolhydraten, vezels en vitaminen bevat is het goed om te eten na herstel van een zware ziekte. Wanneer je kastanjes verwarmt, pureert en mengt met honing zijn ze makkelijk te verteren en geven ze veel energie.

Geroosterde kastanje / Bron: Razzairpina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Geroosterde kastanje / Bron: Razzairpina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kastanjes tegen Thrombophlebitis en aambeien

Kastanjes kunnen acute trombose tegengaan. De medische benaming voor deze ziekte is Thrombophlebitis. Een andere ziekte die met de bloedvaten te maken heeft waartegen kastanjes helpen zijn aambeien. Wanneer je van een van deze aandoeningen last hebt, zou je kunnen overwegen om driemaal daags voor de maaltijd een schaaltje gepureerde kastanjes met honing te eten. Na enkele weken moeten de symptomen over zijn.

Kastanjes tegen reuma

Kastanjes kunnen ook uitwendig gebruikt worden. Wanneer je last hebt van reuma dan kun je vijf handen vol gedroogd kastanjepoeder koken met drie liter water totdat het water voor de helft is verdwenen. Daarna laat je het afkoelen totdat het lauwwarm is zodat je de huid
Eetbare kastanjes aan een tak / Bron: Heidi Soosalu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eetbare kastanjes aan een tak / Bron: Heidi Soosalu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
ermee kunt wassen op de plek waar het zeer doet. Deze behandeling doe je eenmaal per dag totdat de reumatische pijn weg is.

Kastanjes en obesitas

Op sommige sites valt te lezen dat kastanjes niet geschikt zijn voor mensen met obesitas maar dat is een misvatting die bij schrijvers is ontstaan omdat er veel koolhydraten in kastanjes zitten. De kastanje bevat complexe koolhydraten en die geven veel energie maar zorgen er niet voor dat je dik wordt. Bovendien zorgen deze voor een langer gevoel van verzadiging zodat je minder snel genegen bent om een snack te eten of je overvol te proppen. Dat heeft te maken met het hoge vezelgehalte en de complexe koolhydraten in kastanjes. Daarbij zitten er hele gezonde onverzadigde vetzuren in kastanjes waar je ook niet dik van wordt. In feite is de kastanje de minst caloriehoudende en dus minst dikmakende noot van onze planeet.

Eettips kastanje

Eetbare kastanjes decoratief opgesteld / Bron: 663highland, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Eetbare kastanjes decoratief opgesteld / Bron: 663highland, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Omdat kastanjes tanninen bevatten die het spijsverteringsproces nadelig kunnen beïnvloeden wordt aangeraden om ze na het plukken of oprapen zeven tot tien dagen te bewaren in een schaal voordat je overgaat tot het smullen van deze heerlijke herfstnoot. Kastanjes zijn vooral gepoft een ware lekkernij. In Frankrijk wordt graag kastanjepuree gegeten. Wanneer je de kastanjes in de schil kookt zijn ze daarna zeer makkelijk te pellen. Je kunt de kastanjes een beetje inkepen zodat ze nog beter pelbaar zijn. Wanneer je ze gaat roosteren is het aan te raden ze in te snijden.

Bewaartips kastanje

Als je kastanjes in de koelkast bewaart kunnen ze makkelijk een maand goed blijven. In de vriezer houden ze het een half jaar goed. Bewaar ze nooit buiten de koelkast in een afgesloten zak. Zet ze leuk in een open schaal op tafel. Kastanjes zijn rijp en plukbaar van oktober tot december.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Kastanjes zijn populaire vruchten. Al vanaf jongs af aan zoeken kinderen vaak zakken vol met kastanjes. De kastanjes wor…
Alles over tamme kastanjesAls je in de herfst in het bos komt heb je grote kans om tamme kastanjes te vinden. Het zoeken is niet alleen leuk, maar…
Zijn kastanjes gezond?Zijn kastanjes gezond?Wilde kastanjes zijn noten die je vroeger als kind wellicht hebt gespaard. Maar wist je dat juist deze noten helemaal ni…
Tamme kastanjesTamme kastanjesIn de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken…

Mindfulness bij afvallen, gewichtsbeheersing en dieetMindfulness bij afvallen, gewichtsbeheersing en dieetEen veelvoorkomend probleem bij gewichtsbeheersing, afvallen en diëten is dat we onze neiging tot snacken en snoepen nie…
De geneeskracht van pistachenotenDe geneeskracht van pistachenotenPistachenoten bevatten de meeste fytonutriénten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Joost Bakker, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://tree-species.blogspot.nl/2009/03/edible-chestnuts-vs-horse-chestnuts.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Asthenie
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Thrombophlebitis
 • http://www.liveandfeel.com/vegetables/Edible_chestnuts.html
 • http://www.nutrition-and-you.com/chestnuts.html
 • http://www.botanical-online.com/english/chestnuts.htm
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Razzairpina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Heidi Soosalu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: 663highland, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van kastanjes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jansen, 16-09-2018 11:34 #1
Ik heb weleens wilde kastanjes gegeten, ik heb ze gekookt en gepeld. Ze smaken als aardappel, dus snap ik niet dat je ze niet kan eten

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!