De geneeskracht van hennepzaad

De geneeskracht van hennepzaad De Boeddhisten in India eten tijdens het vasten een wietzaadje per dag. Hennepzaad wordt al eeuwenlang als zeer gezond beschouwd zodat als je vast je toch voldoende voedingstoffen in de vorm van fytonutriënten binnen krijgt. Hennepzaad was een medicinaal zaad tot de 20e eeuw. Het is verboden geworden toen men in vele landen van de wereld de opiumwet heeft ingevoerd waardoor cannabis van een veelgebruikt consumptieartikel en medicijn tot een drug werd. Hashiesj, wietbladeren en hennepzaad waren voorheen altijd bij de apotheek verkrijgbaar, zelfs in de VS was dat zo tot 1937. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geen THC

Er zit geen THC in hennepzaadproducten. De werking van wiet is niet van toepassing voor het zaadje; van een hennepzaadje krijg je geen high gevoel. Het zaad valt niet onder de verboden middelen en mag gewoon als eten verkocht worden. Hennep is een perfecte industriegrondstof. In Groningen wordt reeds jarenlang hennep geplant voor de kartonindustrie. Hennepzaad zit in vogelvoer. Pas sinds kort is het hennepzaadje ontdekt als gezond eetbaar zaadje voor mensen. Momenteel zijn hennepproducten voornamelijk te koop in de smart shops alhoewel er geen psycho-actieve stoffen in zitten. Eigenlijk is het raar dat hennepzaad niet in gewone bakkerijen en supermarkten wordt aangeboden in koekjes of andere producten.

Gepeld hennepzaad / Bron: Ludk Ková - ludek@kovar.biz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gepeld hennepzaad / Bron: Ludk Ková - ludek@kovar.biz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aminozuren in hennepzaad

In hennepzaden zitten 10 essentiële aminozuren in ruime hoeveelheden als het gaat om voedingswaarde. Daardoor kan hennepzaad als een belangrijke proteïnebron gelden. Er zit ook veel vitamine E in het hennepzaadje. Er zitten gezonde omega3 als omega6 vetzuren in hennepzaden.

Klein maar oergezond wietzaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Klein maar oergezond wietzaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Hennepzaad tegen eczeem

Hennepzaadolie is een geneesmiddel tegen huidziekten. Constitutioneel eczeem, atopische dermatitis en andere huidziekten kunnen genezen worden door deze olie te gebruiken, volgens de universiteit van Kuopio in Finland. Dat heeft ermee te maken dat andere oliën die voor voedingsdoeleinden worden gebruikt ontdaan zijn van vitaminen. Hennepolie wordt biologisch verbouwd en de olie wordt dusdanig gewonnen dat alle gezonde stoffen er nog in zitten.

Hennep tegen verouderingsverschijnselen

De essentiële vetzuren in hennepolie kunnen veel ziekten voorkomen. Het voorkomt verouderingsverschijnselen. De huid wordt zachter en soepeler. Dat is de reden dat hennepolie veel in cosmeticaproducten wordt gebruikt. Niet alleen je huid met hennepolie insmeren helpt tegen huidziekten. Hennepolie in het eten gebruiken zorgt ervoor dat rimpels minder snel ontstaan.

Hennepzaadolie tegen PMS

PMS betekent Pre-Menstrueel Syndroom en omvat verschillende symptomen waaronder pijnlijke spierspanningen, borstopzwellingen, psychische spanning, depressie en agressiviteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen met PMS een verstoring in het functioneren van het vetmetabolisme hebben. De eigenschap om linolzuren in gamma-linolzuren en prostaglandinen om te zetten functioneert niet naar behoren. Een dagelijkse dosis van 1.4 gram linolzuur en 156 mg GLA gedurende 12 weken deed de symptomen van PMS significant verkleinen volgens diverse klinische studies. Deze hoeveelheden komen overeen met een theelepel hennepolie per dag.

Wietzaad aan een hennepplant; de plant bevat bijna geen THC meer nu hij zaad is gaan maken / Bron: D-Kuru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Wietzaad aan een hennepplant; de plant bevat bijna geen THC meer nu hij zaad is gaan maken / Bron: D-Kuru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rheumatoïde Artritis en hennepzaden

Sommige vetzuren waaronder de gammalinolzuren(GLZ) worden aangewezen als effectief anti-ontstekingsmiddel en immuunsysteembooster. Twaalf weken lang dagelijks orale inname van 1.2-1.4 gram GLZ, wat overeenkomt met 8 theelepels hennepolie, vermindert de symptomen van reumatoïde artritis drastisch.

Overige ziekten

Voor de volgende drie ziekten MS, psychoses en kanker gelden dat er nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is maar dat er sterke aanwijzingen zijn dat hennepolie een effectief preventief middel is. Omdat het slechts om aannames gaan die nog wetenschappelijk moeten worden onderbouwd is enige voorzichtigheid omtrent deze mogelijke positieve werkingen op zijn plaats.
 • Multiple Sclerosis komt vaker voor in gebieden waar met veel verzadigde vetzuren eet. Het is mogelijk dat wanneer men meer onverzadigde vetzuren eet, zoals hennepolie, MS minder voorkomt.
 • Net zoals bij vrouwen met PMS zijn er in psychosepatiënten ernstige verstoringen in het vetmetabolisme geconstateerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het ontbreken van essentiële vetzuren. Er zijn sterke indicaties dat het eten van essentiële vetzuren psychische klachten zoals depressie, agressiviteit en psychose-aanvallen vermindert.
 • Wat kanker betreft is er een groot verschil in gezonde cellen en kankercellen als het gaat om GLZ. Gezonde cellen bevatten veel meer GLZ. Linolzuren bevorderen het sterfproces van kankercellen. Het zou daarom zo kunnen zijn dat toekomstig wetenschappelijk onderzoek bewijst dat GLZ positieve effecten heeft voor kankerpatiënten.

Essentiële vetzuren in hennep

Essentiële vetzuren zitten relatief veel in hennep; meer dan in andere notenolies. Aan de ene kant komt dat omdat de meeste olie op een manier wordt bewerkt dat alle voedingstoffen eruit verdwijnen. Toch bevatten hennepzaadoliën meer omega3 en omega6-vetzuren dan biologisch verwerkte oliën. Het verdwijnen van essentiële vetzuren uit de meeste zonnebloemolie en olijfolie in de supermarkt leidt tot meer ziekten. Deze vetzuren helpen namelijk mee om de bloeddruk te verlagen, aderverkalking te voorkomen, de lichaamstemperatuur te regelen, maagzuur in balans te houden en de spieren van organen te spannen en ontspannen. Een tekort aan essentiële vetzuren kan tot legio ziekten leiden die op het eerste gezicht niets met olie te maken hebben maar in het lichaam is elk proces van tientallen andere processen afhankelijk. Essentiële vetzuurdeficienties leiden tot: roos, broos haar, nagelproblemen, veranderingen in de celstructuur en huidziekten.

Waar koop je hennepolie of hennepzaad?

In Nederland kun je hennepolie kopen in biologische winkels en smart shops. Het kost ongeveer 18 euro per halve liter. Hennepzaden kun je als vogelvoer bij dierenwinkels kopen maar dan moet je het nog wel schoonmaken omdat er zand en conserveermiddel in kan zitten. Hennepzaad als vogelvoer kost ongeveer 4 a 6 euro per kilo. Omdat de zaadschilletjes niet echt lekker zijn is het voor mensen aan te raden om gepeld hennepzaad te kopen. Een kilo gepelde hennepzaad is ongeveer 16 tot 20 euro en kun je het best bestellen op internet. Hennepolie kun je ook via internet bestellen.

Gesteriliseerde hennepzaad

In veel gevallen zijn de hennepzaden onder een UV lamp gesteriliseerd. Deze praktijk om te voorkomen dat mensen hennep gaan verbouwen, wordt steeds minder gebruikelijk.

Hennep uit vogelvoer gebruiken

Vogelvoer kun je zelf wassen zodat je het kan eten. Het is goedkoper maar omslachtig en neemt veel tijd in beslag. Eerst moet je de zaden in de gootsteen met een paar liter water wassen. Wacht totdat de zaadjes naar de bodem zijn gezakt. De zaden stop je in een zeef. Je laat de zeef uitlekken, pelt de zaden en vervolgens droog je de zaden in een oven. Daarna, als ze droog zijn, kun je de zaden malen in een koffiemolen of keukenmixer. Het plakkerige geheel wat overblijft kun je toevoegen aan deeg om er brood of taart mee te bakken. Om tijd te besparen zou je het pellen achterwege kunnen laten en de zaadjes met schil malen.

Eettips hennepzaad en hennepzaadolie

Hennepzaadolie kan worden toegevoegd aan salades. Je kunt het over brood doen of je brood erin dopen. Het is mogelijk om ermee te bakken maar dan gaat er voedingswaarde verloren. In de muesli of havermout is het een gezonde toevoeging. Hennepzaadolie heeft een nootachtige smaaktint. Je kunt hennepzaadjes los toevoegen aan een salade of zo opeten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond voedsel: hennepzaadGezond voedsel: hennepzaadDe eerste associatie met hennep is waarschijnlijk niet dat het gezond is, maar hennepzaad bevat veel voedingsstoffen die…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…
Hennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffenHennepzaad is lange tijd genegeerd vanwege de botanische relatie van hennep met medicinale cannabisvariëteiten. Hennepza…
De risico's van superfoodDe risico's van superfoodSuperfoods: er zijn er ontzettend veel en allemaal hebben ze een verschillende werking. Superfoods kunnen ontzettend goe…

De geneeskracht van pistachenotenDe geneeskracht van pistachenotenPistachenoten bevatten de meeste fytonutriënten van alle noten. Pistachenoten komen oorspronkelijk uit Groot Iran (Iran…
De geneeskracht van paranotenDe geneeskracht van paranotenParanoten moet je slechts in kleine hoeveelheden eten, maximaal 5 of 6. Een ons paranoten kan namelijk tot seleenvergift…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.hempowered.com/hemp-foods.html
 • http://www.naturalnews.com/029729_hemp_seeds_health.html
 • Hempnutrition.qxd
 • http://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=216
 • http://antiquecannabisbook.com/
 • Universiteit van Kuopio: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622
 • Bij atopische dermatitis: FinolaOilandAtopy-1.pdf
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Broch3rdedition.pdf
 • Baking-With-Hemp_-_Medical_Marihuana_-HempAsSpice.net.pdf
 • Afbeelding bron 1: Ludk Ková - ludek@kovar.biz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 3: D-Kuru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Gerard, 16-05-2016
Ik heb een vraag, kan ik van hennepzaad wat in vogelvoer zit en van die plant ook cbd olie maken? Reactie infoteur, 25-05-2016
Je kan het altijd proberen maar er zijn veel soorten hennepzaad en niet elke soort bevat evenveel CBD.

Mike, 28-10-2014
Ik hoef dus geen politie te verwachten als ik deze hennep ga verbouwen in mijn tuin? Reactie infoteur, 29-10-2014
Politie kan altijd langs komen maar uitsluitend op verzoek van de buren ivm jaloezie, geuroverlast of angst voor softdrugsgebruikers.

Mary, 29-09-2014
Werkt hennep zaad net zo goed als olie voor prostaatkanker en waar zou je het kunnen bestellen zodat je weet dat het puur is? Reactie infoteur, 30-09-2014
In een biologische winkel maak je goede kans om pure producten te kopen, ook hennepzaadolie. Hennepzaad kan het risico op prostaatkanker verkleinen. Sommige mensen hebben goede resultaten gehaald tegen prostaatkanker met wietolie of cbd-olie; dat is een ander medicijn, op basis van dezelfde plant.

Merel, 10-09-2014
Wat is de adh van hennepzaad? 1 eetlepel? Reactie infoteur, 11-09-2014
Daar is nog niet veel over bekend. Wel dit: in 30 gram hennepzaad zit 48% van de ADH aan magnesium, 16% van de ADH aan ijzer, 23% van de ADH aan zink, 22% van de ADH aan proteïne en 4% van de ADH aan vezels.

Kathy, 07-05-2014
1 theelepel hennepolie komt overeen met hoeveel hennepzaad? Reactie infoteur, 08-05-2014
1 theelepel hennepolie komt overeen met 2 theelepels hennepzaad, als het gaat om het oliegehalte. Maar in hennepzaad zit niet alleen olie; daar zitten nog meer voedingsstoffen in.

Marjan, 17-10-2013
Wel jammer en niet goed voor de geloofwaardigheid van het schrijven is dat de artikels waar in het stuk naar gerefereerd worden, niet in de bronnen staan. Als je zegt dat de uni van blablabla iets heeft geconstateerd, laat dat dan ook zien! Reactie infoteur, 18-10-2013
Beste Marjan, het stond wel in de bronnen maar ik heb het er iets duidelijker bij geschreven. In plaats van gelijk gaan snauwen kun je trouwens ook gewoon zelf googlen :-)

Martine, 24-02-2013
Is er nog een verschil tussen hennepzaadolie en gepelde hennepzaadjes? Is dit net zo gezond, of is olie geconcentreerder of zo? Reactie infoteur, 11-04-2013
Martine,
Hennepolie is een bewerking, meestal gaat er door een bewerking iets van de geneeskracht verloren. Aan de andere kant kun je de olie makkelijker verwerken in gerechten en eet je er sneller meer van. Beiden producten zijn heel gezond.

Marianne, 10-02-2013
Hennepzaad schijnt een hoog cholesterolgehalte te bevatten. Is daar bij u iets over bekend? Reactie infoteur, 10-02-2013
Marianne
Over cholesterol valt veel te zeggen. Bijvoorbeeld dat het in heel het lichaam voorkomt en vooral de hersens; het is maar de vraag of cholesterol zo slecht is en of er goede/ slechte cholesterol is, wat het huidige standpunt is van de mainstream wetenschap. Hennepzaad werkt juist cholesterol-aanslag verlagend; het voorkomt cholesterol-oxidatie-afzettingen aan de bloedvatwanden.Het bevat omega-3-vetzuren die oxidatieverlagend werken.
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.