De geneeskracht van hazelnoot

De geneeskracht van hazelnoot In de herfst kun je in het bos hazelnoten van de grond oprapen zodat je voor de hele winter, lente en zomer een voorraadje hebt. Je raapt niet alleen een lekkere snack op maar ook vele vitaminen, mineralen en fytonutriënten. De hazelnoot behoort tot de allergezondste noten die groeien op planeet aarde. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Rijk aan vitaminen

In Hazelnoten zitten bijzonder veel vitaminen uit het B-complex. Er zit B1, B2, B3, B5, B6 en B11 in. Verder zit er vitamine C, E en K in. Relatief gezien bevat de hazelnoot het meeste vitamine E. 100 Gram hazelnootjes is genoeg voor 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine E. Vitamine B6, pyridoxine is goed voor 43% van de ADH en Thiamine, B1, krijg je voor 53% vam de ADH binnen als je een onsje hazelnoot eet.

Stampvol mineralen

Zeer spectaculair zijn de ADH-percentages voor de mineralen mangaan(268%)en koper(192%). Ook deze waarden gelden voor 100 gram hazelnoten. Het is overigens niet erg om teveel mineralen te eten dan de ADH. De maximale bovengrens haal je bij lange na niet, zolang je gevarieerd eet. Voor koper geldt dat het in zoveel etenswaren zit dat je er vrijwel nooit een tekort aan hebt. Andere mineralen die veel voorkomen in hazelnootjes zijn: calcium(11% van de ADH), ijzer(59%), magnesium(41%), fosfor(41%) en zink(22%). Je kunt hieruit concluderen dat hazelnoot een supergezonde noot is.

Natuurlijke bron van linolzuur

De hazelnoot hoort samen met walnoten, pecannoten, amandelen en pistachenoten thuis in de top 5 van meest gezonde noten. Hazelnoten bevatten onder andere linolzuur.

Hazelnootolie

Van hazelnoot wordt ook een olie gemaakt waar je prima in kunt bakken. Deze olie helpt ook goed tegen een droge huid. Hazelnootolie wordt ook gebruikt in aromatherapie. De olie van hazelnoot is een goede olie die het zogenaamd slechte LDL cholesterol doet verlagen.

Geneeskracht van fytonutriënten

Hazelnoten zijn een uitstekende voedsel voor het brein omdat er magnesium en Proanthocyanidine in zit. Deze antioxidant komt ook voor in cacao, druivensap, zwarte thee en groene thee. Proanthocyanidine kan de bloed-hersenbarrière doorbreken waardoor ook de minuscule bloedvaatjes in de hersenen worden voorzien van deze stof. Zoals alle fytonutriënten heeft ook deze stof meerdere geneeskrachtige kanten. Zo helpt het ook bij menstruatieklachten, helpt het darmkanker voorkomen, en is het een antioxidant wat 20 keer zo sterk werkt als vitamine C. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die schade aanrichten in het DNA van lichaamscellen.

Eettips hazelnoot

Hazelnootpasta is een lekkernij voor op brood. De pure biologische hazelnootpasta is het allerbest. Je kunt verse hazelnootjes klein stampen tot kruimels en ze over een salade heen strooien. Ook is het lekker om te strooien over ijs. Hele hazelnoten zijn een prima vullende snack voor onderweg of thuis in de avonduurtjes. Wanneer je houdt van bakken dan kun je hazelnoten prima door koekjes of muffins doen. Hazelnoten passen uitstekend in een zelfgemaakte muesli.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noten zijn gezondNoten zijn gezondEr wordt vaak onterecht gedacht dat noten dikmakers zijn en daardoor niet bij een gezonde levensstijl passen. Noten pass…
Recept voor zelfgemaakte NutellaRecept voor zelfgemaakte NutellaNutella is de merknaam van de meest bekende hazelnootpasta voor op de boterham. De pasta werd in 1949 in Italie ontwikke…

10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijze10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijzeDurf je nog te lachen? Of wil je eerst zorgen dat je tanden wit zijn. Heb enig geduld. Sommige methoden hebben na 4 of 5…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lucky2013, Pixabay
  • http://www.nutrition-and-you.com/hazelnuts.html
  • http://suite101.com/article/five-health-benefits-of-hazelnuts-a125415
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Proanthocyanidine
  • http://www.livestrong.com/article/287534-what-are-the-health-benefits-of-hazelnuts/
  • http://suite101.com/article/hazelnuts-for-health-a52029
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.