De geneeskracht van spinazie
Spinazie is een supergezonde groente. Het zit bomvol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Spinazie kun je vers kopen, maar ook in een potje, blikje of diepgevroren. Aan conserven wordt vaak zout toegevoegd, een gezondere keuze is daarom verse spinazie of diepvriesspinazie.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Bomvol vitaminen
Spinazie barst van de gezonde
vitaminen en
mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Verder zit er 377% aan vitamine A in. Van deze vitamine is het vrij moeilijk om een tekort op te lopen aangezien het in veel verse groente en fruit zit. Er zit ook 65% van de ADH aan foliumzuur(B11) in. Dat is vooral interessant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig.
De opvallend hoge percentages
Vitamine B2 bevat 25% van de ADH, Vitamine C 29% en B6 22%. Vitamine E bevat 19% van de AD en vitamine B3 11, 3% en vitamine B3 4.4%. Dat zijn allemaal hele hoge waarden in vergelijking met andere groenten. Maar daar houdt het niet bij op want het zit ook nog eens tjokvol met mineralen.
Mangaan(84%ADH),
magnesium(39%ADH),
ijzer(36%ADH), calcium(24%ADH),
kalium(24%ADH), koper(15%ADH),
fosfor(10%ADH),
zink(9%ADH) en seleen(4%ADH) zijn de mineralen die spinazie rijk is.
Samen met de VS behoort
Nederland tot de grootste spinazieproducenten ter wereld
Eet spinazie zo vers mogelijk
Voorts zit er veel tryptofaan in spinazie. Tryptofaan is een
aminozuur. Mooie groene spinazie bevat meer vitamine C dan vale, bleke spinazie. Dat kun je op je klompen aanvoelen maar het is ook bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Het is dus belangrijk om spinazie vers te eten.
Spinazie tegen kanker
Wetenschappers hebben uitgebreid onderzocht wat de werking is van spinazie tegen kanker. Ze ontdekten dat deze groene bladgroente meehelpt prostaatkanker te voorkomen. Een studie uit Engeland wees uit dat de inname van spinazie een omgekeerd rechtevenredig verband heeft met het voorkomen van borstkanker. In gewone taal betekent dat hoe meer spinazie je eet, hoe kleiner de kans op borstkanker. Een ander wetenschappelijk onderzoek heeft verschillende groenten onderzocht op hun werking tegen kanker en de werking met elkaar vergeleken.
Broccoli,
mosterdzaad,
spruitjes,
boerenkool,
bloemkool en knolrapen werden onderzocht. Dat zijn uiteraard allemaal gezonde groenten maar spinazie sprong er bovenuit omdat het veel meer vitaminen, mineralen en
fytonutriënten heeft. De antikankerwerking van spinazie was duidelijk meetbaar en bij de overige onderzochte groente werd deze bijzondere medicinale eigenschap door de wetenschappers niet aangetroffen.
De geneeskracht van spinazie
Spinazie helpt tegen een grote variëteit aan ziekten. Aderverkalking kan tegen worden gegaan met het eten van spinazie. Er zitten veel
anitoxidanten in spinazie. Seleen, zink, mangaan en de vitamine A, C en E zijn uitstekende antioxidanten die helpen tegen oxidatieprocessen waar ook de oorzaak van aderverkalking onder valt. Alle vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem waardoor je beter gevrijwaard bent van ziektes. Gifstoffen worden sneller afgevoerd uit het lichaam als je regelmatig spinazie eet.
Vitamine K
Vitamine K zit erg veel in spinazie. Alleen in boerenkool zit nog meer. Deze vitamine is goed voor de botopbouw. De productie van osteocalcine, een lichaamsstof die samen met calcium voor de botaanmaak zorgt, wordt geactiveerd door vitamine K.
Eetips voor spinazie
De ideale kooktijd van spinazie is 1 minuut. Je bent lekker snel klaar als je deze groente kookt. Spinazie kan rauw gegeten worden; het valt onder de
alternatieve slabladeren. Door het kort te koken of rauw te eten blijven alle voedingsstoffen het best bewaard. Wanneer je spinazie rauw eet, doe het dan door een salade. Het is ideaal om te mengen met
kropsla,
ijsbergsla,
paardenbloemblad, geraspte wortel en
rucola. Spinazie kun je uitstekend rauw mixen in een groentesmoothie. Verrder is het lekker om een biologische boterham met
Hollandse kaas te voorzien van een paar blaadje spinazie onder de kaas.
Lees verder