De geneeskracht van spinazie

De geneeskracht van spinazie Spinazie is een supergezonde groente. Het zit bomvol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Spinazie kun je vers kopen, maar ook in een potje, blikje of diepgevroren. Aan conserven wordt vaak zout toegevoegd, een gezondere keuze is daarom verse spinazie of diepvriesspinazie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bomvol vitaminen

Spinazie barst van de gezonde vitaminen en mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Verder zit er 377% aan vitamine A in. Van deze vitamine is het vrij moeilijk om een tekort op te lopen aangezien het in veel verse groente en fruit zit. Er zit ook 65% van de ADH aan foliumzuur(B11) in. Dat is vooral interessant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig.

De opvallend hoge percentages

Vitamine B2 bevat 25% van de ADH, Vitamine C 29% en B6 22%. Vitamine E bevat 19% van de AD en vitamine B3 11, 3% en vitamine B3 4.4%. Dat zijn allemaal hele hoge waarden in vergelijking met andere groenten. Maar daar houdt het niet bij op want het zit ook nog eens tjokvol met mineralen. Mangaan(84%ADH), magnesium(39%ADH), ijzer(36%ADH), calcium(24%ADH), kalium(24%ADH), koper(15%ADH), fosfor(10%ADH), zink(9%ADH) en seleen(4%ADH) zijn de mineralen die spinazie rijk is.

Samen met de VS behoort Nederland tot de grootste spinazieproducenten ter wereld

Eet spinazie zo vers mogelijk

Voorts zit er veel tryptofaan in spinazie. Tryptofaan is een aminozuur. Mooie groene spinazie bevat meer vitamine C dan vale, bleke spinazie. Dat kun je op je klompen aanvoelen maar het is ook bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Het is dus belangrijk om spinazie vers te eten.

Spinazie tegen kanker

Wetenschappers hebben uitgebreid onderzocht wat de werking is van spinazie tegen kanker. Ze ontdekten dat deze groene bladgroente meehelpt prostaatkanker te voorkomen. Een studie uit Engeland wees uit dat de inname van spinazie een omgekeerd rechtevenredig verband heeft met het voorkomen van borstkanker. In gewone taal betekent dat hoe meer spinazie je eet, hoe kleiner de kans op borstkanker. Een ander wetenschappelijk onderzoek heeft verschillende groenten onderzocht op hun werking tegen kanker en de werking met elkaar vergeleken. Broccoli, mosterdzaad, spruitjes, boerenkool, bloemkool en knolrapen werden onderzocht. Dat zijn uiteraard allemaal gezonde groenten maar spinazie sprong er bovenuit omdat het veel meer vitaminen, mineralen en fytonutriënten heeft. De antikankerwerking van spinazie was duidelijk meetbaar en bij de overige onderzochte groente werd deze bijzondere medicinale eigenschap door de wetenschappers niet aangetroffen.

De geneeskracht van spinazie

Spinazie helpt tegen een grote variëteit aan ziekten. Aderverkalking kan tegen worden gegaan met het eten van spinazie. Er zitten veel anitoxidanten in spinazie. Seleen, zink, mangaan en de vitamine A, C en E zijn uitstekende antioxidanten die helpen tegen oxidatieprocessen waar ook de oorzaak van aderverkalking onder valt. Alle vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem waardoor je beter gevrijwaard bent van ziektes. Gifstoffen worden sneller afgevoerd uit het lichaam als je regelmatig spinazie eet.

Vitamine K

Vitamine K zit erg veel in spinazie. Alleen in boerenkool zit nog meer. Deze vitamine is goed voor de botopbouw. De productie van osteocalcine, een lichaamsstof die samen met calcium voor de botaanmaak zorgt, wordt geactiveerd door vitamine K.

Eetips voor spinazie

De ideale kooktijd van spinazie is 1 minuut. Je bent lekker snel klaar als je deze groente kookt. Spinazie kan rauw gegeten worden; het valt onder de alternatieve slabladeren. Door het kort te koken of rauw te eten blijven alle voedingsstoffen het best bewaard. Wanneer je spinazie rauw eet, doe het dan door een salade. Het is ideaal om te mengen met kropsla, ijsbergsla, paardenbloemblad, geraspte wortel en rucola. Spinazie kun je uitstekend rauw mixen in een groentesmoothie. Verrder is het lekker om een biologische boterham met Hollandse kaas te voorzien van een paar blaadje spinazie onder de kaas.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Zwanger en spinazieZwanger en spinazieVan spinazie wordt vaak gezegd dat je er sterk van wordt. Het is dan ook een gezonde groente boordevol vitaminen en mine…
Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?Producten en gerechten, waarin spinazie en vis worden gecombineerd, zijn erg populair in Nederland. Zo liggen er in het…
Gezonde Indiase curry met spinazie en 'superfood' linzenDeze Indiase curry is makkelijk te bereiden en is bovendien nog erg gezond ook! Het geheel bevat veel eiwitrijke product…

10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijze10 tips voor witte tanden op natuurlijke wijzeDurf je nog te lachen? Of wil je eerst zorgen dat je tanden wit zijn. Heb enig geduld. Sommige methoden hebben na 4 of 5…
De geneeskracht van hazelnootDe geneeskracht van hazelnootIn de herfst kun je in het bos hazelnoten van de grond oprapen zodat je voor de hele winter, lente en zomer een voorraad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • http://www.livestrong.com/article/536751-fresh-spinach-vs-frozen-spinach/
  • Whfood,com
  • Foto´s: wikimedia commons
Reacties

Poppey, 10-04-2018
Ik ben gek op spinazie. Ik vraag mij alleen wel af of het niet schadelijk is voor een ongeboren kind omdat er vitamine A inzit? Het is wel heel weinig maar toch vraag ik mij dit af. Reactie infoteur, 12-04-2018
Natuurlijk niet. Alleen synthetische vitamine A is schadelijk voor de mens, net als vrijwel alle andere synthetische vitaminen. Natuurlijke vitaminen zijn nooit schadelijk.

Caroline Rhodes, 28-01-2015
Kan je te veel spinazie eten. is het kankerverwekkend? Reactie infoteur, 02-05-2015
Van alles kan je te veel eten. Hou het bij maximaal 5 ons en eet het niet dagelijks

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.