Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?

Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?Producten en gerechten, waarin spinazie en vis worden gecombineerd, zijn erg populair in Nederland. Zo liggen er in het koel- en vriesvak van de supermarkten tal aan producten waarin deze combinatie is verwerkt. Denk hierbij aan bladerdeeghapjes, quiches en visspecialiteiten, zoals gepaneerde visfilets. De populariteit van deze producten valt echter te betwisten. Vooral wanneer we ons bedenken dat de kans groot is, dat er, door het combineren van spinazie met bepaalde vissoorten, kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen.

Spinazie

Spinazie (in het Latijn: Spinacia oleracea) is een plant. Een plant die zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw in Perziƫ. Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente. Een bladgroente die bijna overal ter wereld verbouwd kan worden. Alleen in tropische gebieden zal de spinazieplant niet kunnen overleven.

Nitraat
Spinazie is een omstreden groente. De omstredenheid van het eten van spinazie komt hoofdzakelijk doordat spinazie rijk is aan nitraat. Nitraat is niet schadelijk, maar in bepaalde omstandigheden kan nitraat worden omgezet in nitriet. Het nitriet wordt vervolgens weer omgezet in nitrosaminen. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijke bewijzen zijn, met betrekking tot gezondheidsrisico's bij mensen, gaan voedingsdeskundigen er vanuit dat deze nitrosaminen een kankerverwekkende werking kunnen hebben. Deze conclusie hebben de wetenschappers getrokken op basis van onderzoeksresultaten. Het gaat hierbij om onderzoeksresultaten die verkregen zijn door proeven bij proefdieren. Uit deze proeven bleek dat nitrietvorming vooral zou optreden bij het combineren van spinazie met vis en bij het opwarmen van spinazie.

Mag spinazie niet worden opgewarmd?
Door het risico op nitrietvorming denkt men vaak dat spinazie niet mag worden opgewarmd. Dit is echter niet juist. Spinazie mag wel worden opgewarmd. Wel moet men de kans op nitrietvorming verkleinen. Dit kan door de restjes spinazie, na de eerste bereiding, snel te laat afkoelen. Na het afkoelen mag de spinazie daarna nog maximaal 24 uur bewaard blijven.

Gezonde voedingsstoffen
Wanneer men de aandachtspunten, betreffende het eten van spinazie, in acht neemt, dan is de spinazie een zeer gezonde groente. Spinazie bevat namelijk heel veel gezonde voedingstoffen en vitaminen.

Voedingswaarden tabel spinazie
In onderstaande tabel worden de voedingswaarden van spinazie weergegeven per 100 gram vers bladproduct.
Voedingsstofhoeveelheid
Calorieƫn 20 Kcal
Water92,7%
Eiwit2,5 gr
Koolhydraten1,6 gr
Vet0,4 gr
Vitamine B10,1 mg
Vitamine B20,2 mg
Vitamine B60,2 mg
Vitamine C40-150 mg
IJzer3-4 mg
Calcium130 mg

Spinazie en vis

Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groenten niet te combineren met vis. Tot nitraatrijke groenten behoren naast spinazie bijvoorbeeld ook:
  • Andijvie,
  • Sla,
  • Rode bieten

De combinatie van nitraatrijke groenten en vis zou giftige stoffen doen laten vrijkomen. Deze giftige stoffen zijn de zogenaamde nitrosaminen. Deze nitrosaminen zouden de kans op (maag- en lever)kanker aanzienlijk vergroten. Hier is tot op heden nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

Dierproeven
Onderzoeken bij proefdieren hebben echter wel aangetoond dat nitrosaminen mogelijk maag of leverkanker kunnen veroorzaken. Ondanks dat er wetenschappelijk is vastgesteld dat er door de combinatie van vis en spinazie nitrosaminen kunnen worden gevormd, is er geen epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) bewijs. Het gaat hierbij dan uitsluitend om een bewijs, dat de kans op kanker wordt vergroot door het eten van een combinatie van nitraatrijke groenten en vis.

Vitamine C
Dat er nog geen bewijzen zijn gevonden dat het eten van vis in combinatie met spinazie schadelijk is, zou zijn te verklaren door het hoge gehalte vitamine C in spinazie. Deze vitamine C zou de schadelijke effecten van de nitrosaminen afremmen.

Is het eten van spinazie met zalm ongezond?

Zalm en spinazie is bij velen een geliefde combinatie. Deze twee producten worden dan ook naar hartenlust gecombineerd in gerechten als bijvoorbeeld:
  • quiche,
  • bladerdeeggerechten,
  • pasta's,
  • pizza's.

Op de vraag of het eten van spinazie, in combinatie met zalm, ongezond is, kan nog moeilijk een duidelijk antwoord worden gegeven.
Bij het eten van vissoorten in combinatie met nitraatrijke groenten, waaronder dus de combinatie zalm en spinazie, zouden kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Echter is dit tot op heden, bij de wetenschappelijke onderzoeken op mensen, nog niet medisch wetenschappelijk vastgesteld.

Voorzorgsmaatregelen

Ondanks het feit dat, er nog geen duidelijke resultaten zijn, is het raadzaam om bij medisch zwakkere mensen op te passen met het laten eten van spinazie. Het gaat hierbij om wetenschappelijke resultaten. Om een resultaat dat aangeeft dat, vis in combinatie met spinazie, schadelijk is voor de gezondheid. En dan vooral spinazie in combinatie met vis of om de opgewarmde spinazie. Het gaat dan bijvoorbeeld vooral om voorzorgsmaatregelen bij het eten voor:
[OLIST]kleine kinderen:
zwangere vrouwen:
ouderen.[/OLIST]
© 2013 - 2025 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.voedingswaardentabel.nl
  • www.e-gezondheid.be
  • www.morguefile.com
  • www.volkskrant.nl
Reacties
Mozias, 12-04-2016
Voedingcentrum zegt iets heel anders dan jullie in dit artikel beweren.
http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/mag-ik-vis-met-spinazie-of-sla-eten.aspxReactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Mozias,

Dank voor de verwijzing naar het voedingscentrum. Het eten van de nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente eet. Waar je op moet letten is het moment dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van een stof die je als consument via voeding binnenkrijgt. Dan is het gewenst om een voorzorgsprincipe toe te passen. Als je niet kunt uitsluiten of een verdacht stofje in het eten een gezondheidsrisico vormt, dan is het wijs om voor de veiligheid van het eten het eten niet te eten.

TekstSchrijverT