Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?

Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm? Producten en gerechten, waarin spinazie en vis worden gecombineerd, zijn erg populair in Nederland. Zo liggen er in het koel- en vriesvak van de supermarkten tal aan producten waarin deze combinatie is verwerkt. Denk hierbij aan bladerdeeghapjes, quiches en visspecialiteiten, zoals gepaneerde visfilets. De populariteit van deze producten valt echter te betwisten. Vooral wanneer we ons bedenken dat de kans groot is, dat er, door het combineren van spinazie met bepaalde vissoorten, kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen.

Spinazie

Spinazie (in het Latijn: Spinacia oleracea) is een plant. Een plant die zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw in Perzië. Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente. Een bladgroente die bijna overal ter wereld verbouwd kan worden. Alleen in tropische gebieden zal de spinazieplant niet kunnen overleven.

Nitraat

Spinazie is een omstreden groente. De omstredenheid van het eten van spinazie komt hoofdzakelijk doordat spinazie rijk is aan nitraat. Nitraat is niet schadelijk, maar in bepaalde omstandigheden kan nitraat worden omgezet in nitriet. Het nitriet wordt vervolgens weer omgezet in nitrosaminen. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijke bewijzen zijn, met betrekking tot gezondheidsrisico's bij mensen, gaan voedingsdeskundigen er vanuit dat deze nitrosaminen een kankerverwekkende werking kunnen hebben. Deze conclusie hebben de wetenschappers getrokken op basis van onderzoeksresultaten. Het gaat hierbij om onderzoeksresultaten die verkregen zijn door proeven bij proefdieren. Uit deze proeven bleek dat nitrietvorming vooral zou optreden bij het combineren van spinazie met vis en bij het opwarmen van spinazie.

Mag spinazie niet worden opgewarmd?

Door het risico op nitrietvorming denkt men vaak dat spinazie niet mag worden opgewarmd. Dit is echter niet juist. Spinazie mag wel worden opgewarmd. Wel moet men de kans op nitrietvorming verkleinen. Dit kan door de restjes spinazie, na de eerste bereiding, snel te laat afkoelen. Na het afkoelen mag de spinazie daarna nog maximaal 24 uur bewaard blijven.

Gezonde voedingsstoffen

Wanneer men de aandachtspunten, betreffende het eten van spinazie, in acht neemt, dan is de spinazie een zeer gezonde groente. Spinazie bevat namelijk heel veel gezonde voedingstoffen en vitaminen.

Voedingswaarden tabel spinazie

In onderstaande tabel worden de voedingswaarden van spinazie weergegeven per 100 gram vers bladproduct.
Voedingsstofhoeveelheid
Calorieën 20 Kcal
Water92,7%
Eiwit2,5 gr
Koolhydraten1,6 gr
Vet0,4 gr
Vitamine B10,1 mg
Vitamine B20,2 mg
Vitamine B60,2 mg
Vitamine C40-150 mg
IJzer3-4 mg
Calcium130 mg

Spinazie en vis

Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groenten niet te combineren met vis. Tot nitraatrijke groenten behoren naast spinazie bijvoorbeeld ook:
 • Andijvie,
 • Sla,
 • Rode bieten
De combinatie van nitraatrijke groenten en vis zou giftige stoffen doen laten vrijkomen. Deze giftige stoffen zijn de zogenaamde nitrosaminen. Deze nitrosaminen zouden de kans op (maag- en lever)kanker aanzienlijk vergroten. Hier is tot op heden nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

Dierproeven

Onderzoeken bij proefdieren hebben echter wel aangetoond dat nitrosaminen mogelijk maag of leverkanker kunnen veroorzaken. Ondanks dat er wetenschappelijk is vastgesteld dat er door de combinatie van vis en spinazie nitrosaminen kunnen worden gevormd, is er geen epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) bewijs. Het gaat hierbij dan uitsluitend om een bewijs, dat de kans op kanker wordt vergroot door het eten van een combinatie van nitraatrijke groenten en vis.

Vitamine C

Dat er nog geen bewijzen zijn gevonden dat het eten van vis in combinatie met spinazie schadelijk is, zou zijn te verklaren door het hoge gehalte vitamine C in spinazie. Deze vitamine C zou de schadelijke effecten van de nitrosaminen afremmen.

Is het eten van spinazie met zalm ongezond?

Zalm en spinazie is bij velen een geliefde combinatie. Deze twee producten worden dan ook naar hartenlust gecombineerd in gerechten als bijvoorbeeld:
 • quiche,
 • bladerdeeggerechten,
 • pasta's,
 • pizza's.
Op de vraag of het eten van spinazie, in combinatie met zalm, ongezond is, kan nog moeilijk een duidelijk antwoord worden gegeven.
Bij het eten van vissoorten in combinatie met nitraatrijke groenten, waaronder dus de combinatie zalm en spinazie, zouden kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Echter is dit tot op heden, bij de wetenschappelijke onderzoeken op mensen, nog niet medisch wetenschappelijk vastgesteld.

Voorzorgsmaatregelen

Ondanks het feit dat, er nog geen duidelijke resultaten zijn, is het raadzaam om bij medisch zwakkere mensen op te passen met het laten eten van spinazie. Het gaat hierbij om wetenschappelijke resultaten. Om een resultaat dat aangeeft dat, vis in combinatie met spinazie, schadelijk is voor de gezondheid. En dan vooral spinazie in combinatie met vis of om de opgewarmde spinazie. Het gaat dan bijvoorbeeld vooral om voorzorgsmaatregelen bij het eten voor:
 1. kleine kinderen:
 2. zwangere vrouwen:
 3. ouderen.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ga voor gezond eten: SpinazieGa voor gezond eten: SpinazieAllemaal kennen we Popeye nog wel die ontzettend sterk werd door het eten van veel spinazie, maar is spinazie nou werkel…
Groene spinazie smoothieGroene spinazie smoothieEr zijn talloze recepten voor overheerlijke smoothies, maar heb jij de spinazie smoothie al geprobeerd? Alle ingrediënte…
Afvallen met spinazieAfvallen met spinazieKun je afvallen met spinazie? Spinazie is heel erg gezond en goed voor je, maar is het ook geschikt om af te vallen en z…

Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat is het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie? Veel mensen denken namelijk dat dit hetzelfde i…
Voeding die je vet verbranden!Voeding die je vet verbranden!Een gezond gewicht het hele jaar door! Door bepaalde gezonde voeding te eten kan je een betere resultaat bekomen. De vol…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.voedingswaardentabel.nl
 • www.e-gezondheid.be
 • www.morguefile.com
 • www.volkskrant.nl
Reactie

Mozias, 12-04-2016
Voedingcentrum zegt iets heel anders dan jullie in dit artikel beweren.
http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/mag-ik-vis-met-spinazie-of-sla-eten.aspx Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Mozias,

Dank voor de verwijzing naar het voedingscentrum. Het eten van de nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente eet. Waar je op moet letten is het moment dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van een stof die je als consument via voeding binnenkrijgt. Dan is het gewenst om een voorzorgsprincipe toe te passen. Als je niet kunt uitsluiten of een verdacht stofje in het eten een gezondheidsrisico vormt, dan is het wijs om voor de veiligheid van het eten het eten niet te eten.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 07-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.