Is spinazie ongezond in combinatie met vis, zoals zalm?
Producten en gerechten, waarin spinazie en vis worden gecombineerd, zijn erg populair in Nederland. Zo liggen er in het koel- en vriesvak van de supermarkten tal aan producten waarin deze combinatie is verwerkt. Denk hierbij aan bladerdeeghapjes, quiches en visspecialiteiten, zoals gepaneerde visfilets. De populariteit van deze producten valt echter te betwisten. Vooral wanneer we ons bedenken dat de kans groot is, dat er, door het combineren van spinazie met bepaalde vissoorten, kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen.
Spinazie
Spinazie (in het Latijn: Spinacia oleracea) is een plant. Een plant die zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw in Perzië. Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente. Een bladgroente die bijna overal ter wereld verbouwd kan worden. Alleen in tropische gebieden zal de spinazieplant niet kunnen overleven.
Nitraat
Spinazie is een omstreden groente. De omstredenheid van het eten van spinazie komt hoofdzakelijk doordat spinazie rijk is aan nitraat. Nitraat is niet schadelijk, maar in bepaalde omstandigheden kan nitraat worden omgezet in nitriet. Het nitriet wordt vervolgens weer omgezet in nitrosaminen. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijke bewijzen zijn, met betrekking tot gezondheidsrisico's bij mensen, gaan voedingsdeskundigen er vanuit dat deze nitrosaminen een kankerverwekkende werking kunnen hebben. Deze conclusie hebben de wetenschappers getrokken op basis van onderzoeksresultaten. Het gaat hierbij om onderzoeksresultaten die verkregen zijn door proeven bij proefdieren. Uit deze proeven bleek dat nitrietvorming vooral zou optreden bij het combineren van spinazie met vis en bij het opwarmen van spinazie.
Mag spinazie niet worden opgewarmd?
Door het risico op nitrietvorming denkt men vaak dat spinazie niet mag worden opgewarmd. Dit is echter niet juist. Spinazie mag wel worden opgewarmd. Wel moet men de kans op nitrietvorming verkleinen. Dit kan door de restjes spinazie, na de eerste bereiding, snel te laat afkoelen. Na het afkoelen mag de spinazie daarna nog maximaal 24 uur bewaard blijven.
Gezonde voedingsstoffen
Wanneer men de aandachtspunten, betreffende het eten van spinazie, in acht neemt, dan is de spinazie een zeer gezonde groente. Spinazie bevat namelijk heel veel gezonde voedingstoffen en vitaminen.
Voedingswaarden tabel spinazie
In onderstaande tabel worden de voedingswaarden van spinazie weergegeven per 100 gram vers bladproduct.
Voedingsstof | hoeveelheid |
Calorieën | 20 Kcal |
Water | 92,7% |
Eiwit | 2,5 gr |
Koolhydraten | 1,6 gr |
Vet | 0,4 gr |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,2 mg |
Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine C | 40-150 mg |
IJzer | 3-4 mg |
Calcium | 130 mg |
Spinazie en vis
Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groenten niet te combineren met vis. Tot nitraatrijke groenten behoren naast spinazie bijvoorbeeld ook:
- Andijvie,
- Sla,
- Rode bieten
De combinatie van nitraatrijke groenten en vis zou giftige stoffen doen laten vrijkomen. Deze giftige stoffen zijn de zogenaamde nitrosaminen. Deze nitrosaminen zouden de kans op (maag- en lever)kanker aanzienlijk vergroten. Hier is tot op heden nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor.
Dierproeven
Onderzoeken bij proefdieren hebben echter wel aangetoond dat nitrosaminen mogelijk maag of leverkanker kunnen veroorzaken. Ondanks dat er wetenschappelijk is vastgesteld dat er door de combinatie van vis en spinazie nitrosaminen kunnen worden gevormd, is er geen epidemiologisch (onderzoek onder de bevolking) bewijs. Het gaat hierbij dan uitsluitend om een bewijs, dat de kans op kanker wordt vergroot door het eten van een combinatie van nitraatrijke groenten en vis.
Vitamine C
Dat er nog geen bewijzen zijn gevonden dat het eten van vis in combinatie met spinazie schadelijk is, zou zijn te verklaren door het hoge gehalte vitamine C in spinazie. Deze vitamine C zou de schadelijke effecten van de nitrosaminen afremmen.
Is het eten van spinazie met zalm ongezond?
Zalm en spinazie is bij velen een geliefde combinatie. Deze twee producten worden dan ook naar hartenlust gecombineerd in gerechten als bijvoorbeeld:
- quiche,
- bladerdeeggerechten,
- pasta's,
- pizza's.
Op de vraag of het eten van spinazie, in combinatie met zalm, ongezond is, kan nog moeilijk een duidelijk antwoord worden gegeven.
Bij het eten van vissoorten in combinatie met nitraatrijke groenten, waaronder dus de combinatie zalm en spinazie, zouden kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Echter is dit tot op heden, bij de wetenschappelijke onderzoeken op mensen, nog niet medisch wetenschappelijk vastgesteld.
Voorzorgsmaatregelen
Ondanks het feit dat, er nog geen duidelijke resultaten zijn, is het raadzaam om bij medisch zwakkere mensen op te passen met het laten eten van spinazie. Het gaat hierbij om wetenschappelijke resultaten. Om een resultaat dat aangeeft dat, vis in combinatie met spinazie, schadelijk is voor de gezondheid. En dan vooral spinazie in combinatie met vis of om de opgewarmde spinazie. Het gaat dan bijvoorbeeld vooral om voorzorgsmaatregelen bij het eten voor:
- kleine kinderen:
- zwangere vrouwen:
- ouderen.