De geneeskracht van pecannoten
Pecannoten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika alwaar de Indianen ver voordat de Europeanen kwamen zich te goed deden aan deze uitstekend smakende noot. De Amerikaanse presidenten George Washington en Thomas Jefferson hielden veel van deze noot. Washington had er altijd een paar op zak en Jefferson heeft hard gewerkt aan de cultivering van de pecannoot. Als je de noot open maakt, lijkt ze vanuit de verte op een walnoot. Zoals alle noten kunnen pecannoten vlees vervangen omdat ze veel eiwitten bevatten en een groot aantal fytonutriënten deel zijn. De pecannoot heeft extra voordelen omdat deze noot over geneeskrachtige eigenschappen beschikt die ziekten voorkomen en bestrijden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Vitaminen pecannoot
Pecannoten bevatten in vergelijking tot andere noten relatief veel
vitaminen. Het percentage vitamine E, gemeten volgens de standaardmethode van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) is uitzonderlijk hoog. In een ons pecannoten zit maar liefst 163% van de ADH aan vitamine E. Bij dat indrukwekkende getal houdt de voedingswaarde geenszins op. Er bevindt zich in een ons pecannootjes nog eens 55% van de ADH aan thiamine of B1. Andere vitaminen die zich mogen verheugen door aanwezigheid in pecannoten zijn: pantotheenzuur of B5 (17% ADH), pyridoxine of B6 (16% ADH), riboflavine of B2 (10% ADH), niacine of B3 (7% ADH) en foliumzuur of B11 (6% ADH). De percentages voor vitamine A en C zijn allebei 2% van de ADH.
Mineralen pecannoot
Moge de vitaminewaarden van deze delicieuze noot al opmerkelijk hoog bevonden worden dan kan dit nootje extra verbazen doordat het zich kan bogen op meer spectaculaire ADH-percentages als het gaat om
mineralen. Van het gezonde
mineraal mangaan zit in een onsje pecannootjes maar liefst 196% van de ADH. Een ander mineraal, koper, doet daar nog eens een schepje bovenop door 133% van de ADH te leveren. Het pecannootje mag zich verblijden in de wetenschap dat alle belangrijke mineralen in ruime hoeveelheid aanwezig zijn;
Fosfor (40% ADH),
zink (41% ADH),
ijzer (32% ADH),
magnesium (30% ADH) en
kalium (9% ADH). Calcium en seleen zitten beide met 7% van de ADH in 100 gram pecannoten.
Ellagzuur in pecannoot
In pecannoten zit ellagzuur, beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Van het
polyfenol ellagzuur is bekend dat het zich bindt aan carcinogenen, een andere naam voor kankerverwekkende stoffen. Ellagzuur zorgt ervoor dat carcinogenen worden uitgeschakeld. Deze stof zit onder andere ook in granaatappel,
walnoten,
goji-bessen,
bramen en
frambozen. De andere
fytonutriënten versterken het kankerbestrijdende effect van ellagzuur doordat ze sterke
antioxidantwerkingen hebben.
Wordt slimmer, eet pecannoten
Pecannoten zijn goed voor het brein. Leeftijdsgerelateerde storingen in de hersenfuncties kunnen door het eten van pecannoten maar ook walnoten voorkomen worden. Omdat er steeds meer bewijzen opstapelen dat vetten uit noten de oxidatie van lipiden die voor neurodegeneratieve ziekten kunnen zorgen tegengaan, is de uitspraak gerechtvaardigd dat pecannoten goed zijn voor het op peil houden van de hersenfuncties, met name op latere leeftijd. Pecannoten behoren tot het
krachtvoer voor het denkvermogen.
Hoge bloeddruk bestrijden met pecannoten
Pecannoten bestrijden hoge bloeddruk of hypertensie. Je moet ze dan wel eten samen met andere voedingsstoffen die hypertensie bestrijden. In Amerika kennen ze het DASH-dieet. DASH staat voor: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Door gezond te eten kun je bepaalde ziekten het hoofd bieden. In een DASH-dieet passen 150 gram pecannoten per week
Pecannoten tegen borstkanker
In pecannoten zit het onverzadigde vetzuur oliezuur, wat een gezonde vorm van vet is. Het komt onder andere in
olijfolie voor. Wetenschappers weten inmiddels dat ziekten niet zomaar in de genen zitten. Genen hebben een aan- en uitknop. Onderzoekers van de Noordwestelijke Universiteit in Chicago hebben uitgevonden dat oliezuren de genen waarvan vermoed wordt dat ze borstkanker triggeren in de uitstand zet. Het is wel zo dat de onderzoekers zelf de uitslagen voorlopig nog te prematuur vinden om er conclusies aan te verbinden. Dat komt omdat zulke gezondheidsclaims altijd moeten worden onderbouwd door meerdere wetenschappelijke onderzoeken.
Pecannoten tegen hartziekten
De meeste ziekten die met het hart te maken hebben zijn een gevolg van het dichtslibben van de bloedvaten wat vorming van een plaque-laag van geoxideerde cholesterol als oorzaak heeft. Pecannoten hebben de beschikking over de bijzondere eigenschap dat ze dit type cholesterol verlagen. Als deze smaakvolle noot samen wordt gegeten met andere ingrediënten die aderverkalking voorkomen dan is er een grotere kans dat men nooit te maken krijgt met
hart- en vaatziekten. In pecannoten zit beta-sitosterol wat de aanwezigheid van geoxideerd cholesterol in het bloed verlaagt.
Pecannoten good voor de prostaat
Dezelfde beta-sitosterol die goed is voor het hart is ook goed voor een gezonde prostaat. Benigne prostaathyperplasie of 'BPH', goedaardige vergroting van de prostaat die veelal leidt tot plasproblemen, kan voorkomen worden door deze stof. Bovendien is er een andere reden waarom pecannoten goed zijn voor de prostaat. Er zit gamma-tocoferol, een vorm van vitamine E, in pecannoten. Onderzoekers aan de Purdue universiteit in West lafayette, Indiana, VS, hebben aangetoond dat deze vitamine de kans op het krijgen van prostaatkanker aanmerkelijk reduceert. Zelfs als iemand prostaatkanker heeft helpt gamma-tocoferol omdat deze vitamine de kankercellen doodt terwijl het de gezonde cellen met rust laat.
Pecannoten tegen obesitas
In de wereld heerst onder veel mensen de misvatting dat je van noten dik wordt. Het tegendeel is waar. Noten zijn juist een effectief middel om op gewicht te blijven. Wanneer mensen afvielen door 35% van hun vetten uit noten te halen dan was de kans bijzonder laag dat na het dieet mensen weer aankwamen, het bekende yoyo-effect. Doordat pecannoten zoveel voedingsstoffen bevatten en je er snel een vol gevoel van krijgt zijn deze noten een ideale oplossing in elk dieet.
Eettips pecannoten
Als je de pecannoot wilt gebruiken om dieettechnische redenen in verband met de geneeskracht dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Wanneer je ervan houdt om zelf koekjes, taart of brood te bakken dan is de pecannoot een leuke en lekkere aanvulling. Pecannoten passen goed in een groene salade. De pecannoot kun je kleiner maken en eventueel mengen met walnoten en
tempeh om het in plaats van gehakt toe te voegen aan een spaghetti bolognese a la végétarienne. Sommige mensen pureren de pecannoot om er een boterachtige substantie van te maken die men op brood smeert. Deze heerlijke noot kun je toevoegen aan een
zelf gemaakte muesli of pap van
havermout.
Lees verder