De geneeskracht van pecannoten

De geneeskracht van pecannoten Pecannoten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika alwaar de Indianen ver voordat de Europeanen kwamen zich te goed deden aan deze uitstekend smakende noot. De Amerikaanse presidenten George Washington en Thomas Jefferson hielden veel van deze noot. Washington had er altijd een paar op zak en Jefferson heeft hard gewerkt aan de cultivering van de pecannoot. Als je de noot open maakt, lijkt ze vanuit de verte op een walnoot. Zoals alle noten kunnen pecannoten vlees vervangen omdat ze veel eiwitten bevatten en een groot aantal fytonutriënten deel zijn. De pecannoot heeft extra voordelen omdat deze noot over geneeskrachtige eigenschappen beschikt die ziekten voorkomen en bestrijden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Vitaminen pecannoot

Pecannoten bevatten in vergelijking tot andere noten relatief veel vitaminen. Het percentage vitamine E, gemeten volgens de standaardmethode van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) is uitzonderlijk hoog. In een ons pecannoten zit maar liefst 163% van de ADH aan vitamine E. Bij dat indrukwekkende getal houdt de voedingswaarde geenszins op. Er bevindt zich in een ons pecannootjes nog eens 55% van de ADH aan thiamine of B1. Andere vitaminen die zich mogen verheugen door aanwezigheid in pecannoten zijn: pantotheenzuur of B5 (17% ADH), pyridoxine of B6 (16% ADH), riboflavine of B2 (10% ADH), niacine of B3 (7% ADH) en foliumzuur of B11 (6% ADH). De percentages voor vitamine A en C zijn allebei 2% van de ADH.

Mineralen pecannoot

Moge de vitaminewaarden van deze delicieuze noot al opmerkelijk hoog bevonden worden dan kan dit nootje extra verbazen doordat het zich kan bogen op meer spectaculaire ADH-percentages als het gaat om mineralen. Van het gezonde mineraal mangaan zit in een onsje pecannootjes maar liefst 196% van de ADH. Een ander mineraal, koper, doet daar nog eens een schepje bovenop door 133% van de ADH te leveren. Het pecannootje mag zich verblijden in de wetenschap dat alle belangrijke mineralen in ruime hoeveelheid aanwezig zijn; Fosfor (40% ADH), zink (41% ADH), ijzer (32% ADH), magnesium (30% ADH) en kalium (9% ADH). Calcium en seleen zitten beide met 7% van de ADH in 100 gram pecannoten.

Ellagzuur in pecannoot

In pecannoten zit ellagzuur, beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Van het polyfenol ellagzuur is bekend dat het zich bindt aan carcinogenen, een andere naam voor kankerverwekkende stoffen. Ellagzuur zorgt ervoor dat carcinogenen worden uitgeschakeld. Deze stof zit onder andere ook in granaatappel, walnoten, goji-bessen, bramen en frambozen. De andere fytonutriënten versterken het kankerbestrijdende effect van ellagzuur doordat ze sterke antioxidantwerkingen hebben.

Pecannotenboom / Bron: Bruce Marlin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Pecannotenboom / Bron: Bruce Marlin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Wordt slimmer, eet pecannoten

Pecannoten zijn goed voor het brein. Leeftijdsgerelateerde storingen in de hersenfuncties kunnen door het eten van pecannoten maar ook walnoten voorkomen worden. Omdat er steeds meer bewijzen opstapelen dat vetten uit noten de oxidatie van lipiden die voor neurodegeneratieve ziekten kunnen zorgen tegengaan, is de uitspraak gerechtvaardigd dat pecannoten goed zijn voor het op peil houden van de hersenfuncties, met name op latere leeftijd. Pecannoten behoren tot het krachtvoer voor het denkvermogen.

Hoge bloeddruk bestrijden met pecannoten

Pecannoten bestrijden hoge bloeddruk of hypertensie. Je moet ze dan wel eten samen met andere voedingsstoffen die hypertensie bestrijden. In Amerika kennen ze het DASH-dieet. DASH staat voor: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Door gezond te eten kun je bepaalde ziekten het hoofd bieden. In een DASH-dieet passen 150 gram pecannoten per week

Pecannoten tegen borstkanker

In pecannoten zit het onverzadigde vetzuur oliezuur, wat een gezonde vorm van vet is. Het komt onder andere in olijfolie voor. Wetenschappers weten inmiddels dat ziekten niet zomaar in de genen zitten. Genen hebben een aan- en uitknop. Onderzoekers van de Noordwestelijke Universiteit in Chicago hebben uitgevonden dat oliezuren de genen waarvan vermoed wordt dat ze borstkanker triggeren in de uitstand zet. Het is wel zo dat de onderzoekers zelf de uitslagen voorlopig nog te prematuur vinden om er conclusies aan te verbinden. Dat komt omdat zulke gezondheidsclaims altijd moeten worden onderbouwd door meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Pecannoten / Bron: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pecannoten / Bron: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pecannoten tegen hartziekten

De meeste ziekten die met het hart te maken hebben zijn een gevolg van het dichtslibben van de bloedvaten wat vorming van een plaque-laag van geoxideerde cholesterol als oorzaak heeft. Pecannoten hebben de beschikking over de bijzondere eigenschap dat ze dit type cholesterol verlagen. Als deze smaakvolle noot samen wordt gegeten met andere ingrediënten die aderverkalking voorkomen dan is er een grotere kans dat men nooit te maken krijgt met hart- en vaatziekten. In pecannoten zit beta-sitosterol wat de aanwezigheid van geoxideerd cholesterol in het bloed verlaagt.

Pecannoten good voor de prostaat

Dezelfde beta-sitosterol die goed is voor het hart is ook goed voor een gezonde prostaat. Benigne prostaathyperplasie of 'BPH', goedaardige vergroting van de prostaat die veelal leidt tot plasproblemen, kan voorkomen worden door deze stof. Bovendien is er een andere reden waarom pecannoten goed zijn voor de prostaat. Er zit gamma-tocoferol, een vorm van vitamine E, in pecannoten. Onderzoekers aan de Purdue universiteit in West lafayette, Indiana, VS, hebben aangetoond dat deze vitamine de kans op het krijgen van prostaatkanker aanmerkelijk reduceert. Zelfs als iemand prostaatkanker heeft helpt gamma-tocoferol omdat deze vitamine de kankercellen doodt terwijl het de gezonde cellen met rust laat.

Pecannotentaartje / Bron: Steve Snodgrass, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Pecannotentaartje / Bron: Steve Snodgrass, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Pecannoten tegen obesitas

In de wereld heerst onder veel mensen de misvatting dat je van noten dik wordt. Het tegendeel is waar. Noten zijn juist een effectief middel om op gewicht te blijven. Wanneer mensen afvielen door 35% van hun vetten uit noten te halen dan was de kans bijzonder laag dat na het dieet mensen weer aankwamen, het bekende yoyo-effect. Doordat pecannoten zoveel voedingsstoffen bevatten en je er snel een vol gevoel van krijgt zijn deze noten een ideale oplossing in elk dieet.

Eettips pecannoten

Als je de pecannoot wilt gebruiken om dieettechnische redenen in verband met de geneeskracht dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Wanneer je ervan houdt om zelf koekjes, taart of brood te bakken dan is de pecannoot een leuke en lekkere aanvulling. Pecannoten passen goed in een groene salade. De pecannoot kun je kleiner maken en eventueel mengen met walnoten en tempeh om het in plaats van gehakt toe te voegen aan een spaghetti bolognese a la végétarienne. Sommige mensen pureren de pecannoot om er een boterachtige substantie van te maken die men op brood smeert. Deze heerlijke noot kun je toevoegen aan een zelf gemaakte muesli of pap van havermout.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pecannoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardePecannoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeDe pecannoot groeit voornamelijk in het zuiden van Noord-Amerika en is een bladverliezende, 40 tot 50 meter hoge boom ui…
Southern comfort, Browned butter pecan nut pie, smullen!Browned butter pecan nut pie is zo'n taart die wanneer hij op tafel staat uw wilskracht tot nul reduceert, u blijft er v…
Noten eten is gezondNoten eten is gezondBij noten eten denken toch nog steeds veel mensen aan het nootje bij de borrel en daar is op zich niets mis mee, maar no…
Apple caramel cheesecake pie, de heilige graal der taartenDe combinatie van appel en karamel is zo'n vanzelfsprekend gelukkig huwelijk tussen twee zo geliefde smaken dat we ze in…

De geneeskracht van pruimenDe geneeskracht van pruimenDe pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken.…
De geneeskracht van fenegriekDe geneeskracht van fenegriekFenegriek was al bekend in Mesopotamië. Fenegriek is een bewezen geneeskruid. In de traditionele geneeskunde van India e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Judy Baxter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.durdenpecan.com/health-benefits-of-pecans.htm
  • http://www.nutrition-and-you.com/pecans.html
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Ellagsäure
  • http://www.nuthealth.org/
  • Carey, A.N., S.M. Poulose, B. Shukitt-Hale, 2012. The beneficial effects of tree nuts on the aging brain. Nutrition and Aging. 1:5567. DOI 10.3233/NUA-2012-0007.
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Bruce Marlin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Markus Brunner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Steve Snodgrass, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.