De geneeskracht van fenegriek
Fenegriek was al bekend in Mesopotamië. Fenegriek is een bewezen geneeskruid. In de traditionele geneeskunde van India en China wordt fenegriek voorgeschreven om artritis, astma, bronchitis, indigestie, maagzuuroprispingen, keelpijn, huidproblemen en libidoproblemen mee te behandelen. Daarnaast is fenegriek een natuurmiddel voor vrouwen die grotere borsten willen. Fenegriek bevat bio-identieke hormonen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Fenegriek in het antieke Egypte
In het oude Egypte werd fenegriek gebruikt in balsems en zalven die sproeten en kaalheid moesten genezen. Fenegriek werd volgens de Ebers-papyrusrol gebruikt om een bevalling makkelijker te maken en om menstruatiepijnen tegen te gaan. In het oude Egypte werd een pasta van de zaden gemaakt die nog steeds in Arabische landen verkrijgbaar is als medicijn tegen menstruatiepijn, maagpijn en ontstoken ingewanden.
Fenegriek voor steviger lichaam
De oude Grieken gebruikten fenegriek voornamelijk als veevoer.
De oude Romeinen gaven dit zaad aan gladiatoren zodat ze sneller dik werden. Fenegriek wordt vandaag nog steeds ingezet bij mensen die op gewicht moeten komen. Wanneer mensen te gezond eten dan kan het gebeuren dat iemand te licht wordt. Fenegriekzaden dagelijks eten helpt om weer een stevig lichaam te krijgen. Aan de andere kant helpen kleine hoeveelheden fenegriek juist om af te vallen.
Geplukte fenegriekplantjes /
Bron: Miansari66, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fenegriek tegen diabetes
Fenegriek reguleert het bloedsuikerniveau. Hiermee is het een goed kruid voor diabetes type 2-patiënten. De bloedsuikerwaarden na een maaltijd worden na vier weken fenegriek eten significant omlaag gebracht. Daardoor is er minder insuline nodig. Verschillende
fytonutriënten in fenegriek, waaronder chroom, 4-hydroxyleucine, trigonelline, nicotinezuur en coumarinen zorgen ervoor dat de suikerstofwisseling beter gaat.
Maag- en darmproblemen
Fenegriek wordt in de
kruidengeneeskunde ingezet om verschillende problemen met spijsverteringsorganen te genezen. Het helpt tegen een maagzweer, maagwandinfectie, slokdarmontsteking, darmzweren, constipatie en
flatulentie. Er zitten veel slijmstoffen in dit
kruid en deze zorgen ervoor dat de slijmlaag van de maag en darmen beter beschermd wordt.
Wordt sterk met fenegriek
Fenegriek bevordert de
ijzeraanmaak en de aanmaak van rode bloedcellen. Dat is de reden dat het bij bloedarmoede wordt voorgeschreven. Ook bij een herstel van een langdurige ziekte komt fenegriekzaad van pas. Daarbij zijn alle vormen van zwakheid, vermoeidheid en lusteloosheid goede indicaties om tot het eten van fenegriekzaad over te gaan. Er zitten natuurlijke anabolen in fenegriekzaad waardoor de spieren worden opgebouwd. Sommige sporters gebruiken daarom fenegriekzaad. Ook is het een geliefd kruid onder bodybuilders die het gebruik van natuurlijke middelen voorstaan. Diosgenine is het fytonutriënt wat in de farmaceutische industrie gewonnen wordt uit fenegriekzaad met als doel steroïde hormonen te maken.
Net als
cichorei wordt van geroosterd fenegriekzaad in Arabische landen een koffiesurrogaat gemaakt.
Vitaminen fenegriek
In fenegriekzaden zitten erg veel
vitaminen. Het zaad bevat het meest pirydoxine of vitamine B6. In een ons fenegriekzaad zit 46% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan B6. Riboflavine of B2 zit ook in ruime mate in het zaad; 28% van de ADH. Thiamine of B1 zit met 27% van de ADH in fenegriekzaad. Overige vitaminen zijn: B11 of foliumzuur (14% ADH), niacine of B3(7%ADH) en vitamine C (5% ADH). De overige vitaminen zit met marginale percentages in fenegriekzaadjes.
IJzer in fenegriekzaad
De ADH-percentages voor
mineralen in fenegriekzaden kunnen ronduit spectaculair genoemd worden. IJzer spant de kroon. In een ons fenegriekzaad zit 419% van de ADH aan ijzer. Je zult misschien zeggen dat je niet snel een ons van dit zaad zal eten maar in Arabische landen wordt er van dit gekookt fenegriekzaad helba gemaakt door
olijfolie, suiker en gist te mengen met gepureerd fenegriekzaad. Helba wordt vervolgens gebruikt om brood mee te smeren. In Arabisch brood zelf kan fenegriekzaad zitten. Helba wordt ook gebruikt om warme gerechten mee lekkerder te maken. Zo kun je per dag aardig wat ijzer uit fenegriekzaad opeten.
Mineralen fenegriek
Fenegriek bevat naast ijzer nog meer mineralen. Er zit in een ons ijzer 123% van de ADH aan koper. Koper is onder andere heel goed voor het hart. Overige mineralen die fenegriek rijk is zijn:
mangaan (53% ADH),
magnesium (48% ADH),
fosfor (42% ADH),
zink (23% ADH), calcium (18% ADH),
kalium (16% ADH) en seleen (11% ADH). Het is ongekend dat er zoveel mineralen in één voedingsoort zitten met percentages van 11% of hoger.
Fenegriek bevat coumarinen en de saponinen diosgenine, yamogenine en tigogenin en neotigogenine.
Fenegriek als afrodisiac
Fenegriek is in Australië onderzocht op mannen tussen de 25 en 52 jaar. Het bleek dat mannen die tweemaal daags een fenegriekextract innamen 25% hoger libido vertoonden dan mannen die een placebo aten. Dat komt door bio-identieke hormonen in de vorm van oestrogenen die in fenegriek zitten. In de harems van Noord Afrika stond fenegriek bekend als afrodisiac. In fenegriek zit relatief veel zink, wat als een sexmineraal voor mannen wordt beschouwd.
Fenegriek tijdens menopauze
Noord-Afrikaanse vrouwen gebruikten fenegriek om grotere borsten te krijgen en molliger te worden. Fenegriek wordt in het westen door fytotherapeuten aanbevolen aan moeders die borstvoeding geven. Dezelfde oestrogenen die bij mannen zorgen voor een hoger libido doen dat ook bij vrouwen. Voor vrouwen tijdens de menopauze is fenegriek een uitkomst aangezien het lichaam minder oestrogenen aanmaakt. Dit kan gepaard gaan met allerlei opvliegingen en plotselinge stemmingswisselingen. Fenegriek doet deze effecten neutraliseren.
Uitwendig gebruik fenegriekzaad
Voor mondproblemen zoals mondslijmvliesontsteking, aften, keelpijn en amandelontsteking wordt aanbevolen om te gorgelen met een aftreksel of thee van fenegriekzaad. Huidproblemen zoals eczemen, steenpuisten, zweren, etterende wonden, acne, jicht en likdoorns worden behandeld door een brij van fenegriekzaad te maken en deze als omslag te dragen. Andere indicaties waarvoor een fenegriekomslag helpt zijn
artritis, artrose, peesontstekingen en zwellingen.
Eettips fenegriek
Alleen het zaad en de blaadjes worden gegeten. In Arabische landen wordt fenegriek aan brood en zoete bakproducten toegevoegd. In India is het een onderdeel van currygerechten. Pas ontsproten fenegriekzaad smaakt een klein beetje naar curry. De gedroogde en gemalen fenegriekzaadjes zijn dan ook een onderdeel van een kerriekruidenmix. Je kunt van de gekookte zaden een puree maken waar je gebakken
ui doorheen doet. De zaden kunnen prima door de
erwtensoep om deze een extra kruidige smaak mee te geven. Ook wortelen kunnen ermee gekruid worden.
Fenegriekzaad past goed in een zelf gemaakte theemix met
kaneel,
steranijs en verse
gember.
Uitbraak EHEC
In 2011 was er een uitbraak van de EHEC-bacterie. Men wist eerst niet waar het aan lag. Omdat enkele mensen hadden gezegd dat het aan
komkommers kon liggen kocht niemand in Europa meer komkommers. Uiteindelijk werd bekend dat fenegriekzaad uit Egypte de oorzaak was van de EHEC-uitbraak in 2011.
Lees verder
Reacties
Dilek, 28-07-2016
Beste,
Ik gebruik fenegriek op advies van mijn verloskundige omdat mijn borstvoeding niet helemaal optimaal was. Op het potje staat 3 tot 6 maal per dag tijdens de maaltijd. Nu zie ik dat fenegriek voor heel veel dingen wordt gebruikt. Hoeveel moet ik er dan slikken?
Gr
Reactie infoteur, 06-09-2016
Medisch advies kan ik niet geven over internet. Daarvoor heb ik meer informatie nodig. Maar in het algemeen kan ik wel zeggen dat het feit dat fenegriek voor meer positieve medicinale effecten zorgt dan je dacht, de dosis niet verandert.
Malik, 28-04-2016
Beste,
hoeveel zou je moeten innemen van fenegriek om 'bij te komen' en welke nadelen zijn er als je er teveel van inneemt.
en het dagelijkse gebruik van voor te sporten is dat dan ook goed want ik sport elke dag maar ik zou willen weten precies hoeveel je er zou van moeten nemen
alvast bedankt voor de rijke informatie op u site
groetjes malik
Reactie infoteur, 29-04-2016
Beste Malik, Bij gebruik tot 6 gram fenegriek per dag zijn er geen toxische bijwerkingen bekend. Zwangere vrouwen en zogende vrouwen mogen het niet gebruiken.
Persoonlijke adviezen zal ik niet geven op internet. Iedereen zit anders in elkaar en daarom heeft iedereen andere adviezen nodig. Het geven van persoonlijke adviezen kan verwarrend zijn voor andere lezers. Dat geldt ook voor de eventuele nadelen van deze plant. Daarom is het beter om een professional in te schakelen voor medisch advies.
Marjolein, 05-03-2016
Ik neem sinds kort dagelijks een kop thee getrokken van fenegriekzaad. Dit voor de gezondheids voordelen en tevens wil ik ook afslanken. Alleen is er nergens te vinden welke hoeveelheden er gebruikt moeten worden voor de vele doeleinden waar het gebruikt voor kan worden. Ik neem zelf op de gok 2 ruime theelepels en laat dit trekken een paar minuten. Is dit voldoende?
Tevens zou ik graag willen weten of de zaadjes toe te voegen zijn aan een smoothie. Ik kan er nergens een smoothie recept van vinden namelijk.
Alvast vriendelijk dank
Reactie infoteur, 24-03-2016
Lijkt me een prima dosering. Ja, je kunt het toevoegen aan een smoothie.
Fenegriek heeft nauwelijks bijwerkingen en is een prima zelfzorgmedicijn. Echter: er wordt in het algemeen aangeraden om elk kruid dat je medicinaal gebruikt niet langer dan vier weken achtereen te gebruiken en daarna minstens een week te stoppen met het gebruik voor je weer een maximaal vierweekse kuur doet. Een van de redenen hiervoor is: het kruid is een middel en geen doel. In principe moet het lichaam na hulp van een geneeskruid te hebben gehad het zelf kunnen.
Roos, 22-02-2016
Beste, ik wil geen grote borsten maar wel mijn suiker naar beneden krijgen moet ik dan wel of geen fenegriek nemen en waar kan ik dat kopen.bedankt
Reactie infoteur, 27-03-2016
Er zijn allerlei andere manieren om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Je zou persoonlijk advies kunnen inwinnen, je kan een fytotherapeut of een natuurgeneeskundige raadplegen.
Fenegriek is bij vele winkels te koop, maar wellicht niet in de supermarkt. Probeer het eens bij een biologische winkel of op internet.
Zi, 24-06-2015
Hoe kan ik fenegriekpoeder gebruiken? en is het goed als ik het voor trainen ( lichamelijke inspanning) gebruik?
Reactie infoteur, 24-06-2015
Je kunt het mengen. Uit dit Amerikaanse onderzoek uit 2011 blijkt dat bij spiertraining 900mg fenegriekpoeder en 3.5 gram creatine net zo effectief is 5 gram creatine gemengd met 70 gram dextrose. Dextrose is een soort suiker en daarom niet speciaal gezond voor het lichaam. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761853/
Geeke, 05-06-2015
Ik mis hier informatie. Zoals fenegriek en zwangerschap, borstkanker, etc.
Reactie infoteur, 14-06-2015
Beste Geeke,
Fenegriek moet niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap. Er zijn geen echte bewijzen van gevaren maar er zijn indicaties dat er baby´s geboren zijn met een hersenafwijking wat zou kunnen komen doordat de moeder fenegriek gebruikte.
Bij borstkanker is fenegriek veilig. Het zou zelfs in enige mate borstkanker tegen gaan.
Thomas Dijkman
Inci Yuksel, 23-11-2014
Waar kan ik fenegriek zaad kopen? dit zal mij wel helpen zo te lezen. bedankt alvast
Reactie infoteur, 27-11-2014
Bij een Indiase, Aziatische of Turkse supermarkt heb je de meeste kans van slagen.