Libido en oorzaken libidoverlies

LIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.

Betekenis

De term 'libido' is afkomstig uit het latijn, wat 'begeerte' betekent. Tegenwoordig wordt het woord gebruikt om de geslachtsdrift aan te duiden.

Verschillen in libido

Het libido kan bij mensen onderling enorm verschillen. Dit verschil kan te maken hebben met zowel biologische als psychische oorzaken. De belangrijkste biologische oorzaak is een hormoon: testosteron. Belangrijke psychische invloeden zijn seksuele prikkels om je heen en de ervaringen die je op sexueel gebied hebt opgedaan. Vervelende ervaringen doen je verlangen naar sex afnemen, prettige ervaringen maken dat je er steeds meer zin in krijgt.

Hoog libido en laag libido

Men spreekt bij een sterk verhoogd libido van hyperseksualiteit; in gevallen waarbij dit leidt tot obsessief seksueel gedrag kun je spreken van een sexverslaving. Een sterk verminderde seksuele drang wordt anafrodisie genoemd. Het libido verandert gedurende een mensenleven. Tijdens de pubertijd en jongvolwassenheid is het libido op zijn hoogst. De sexuele piek bij mannen ligt rond de 20 jaar. Vrouwen hebben hun sexuele piek later, tussen de 30 en 40 jaar.

Menopauze en Andropauze

Bij vrouwen verandert het libido na de menopauze. Veel vrouwen ervaren een sterk verlies aan libido. Ook mannen kennen een andropauze en krijgen meer problemen met erecties. Er zijn echter ook voorbeelden bekend van tachtigplussers die nog steeds in het bezit zijn van een sterk libido.

Hormonen

De geslachtsdrift wordt in grote mate bepaald door hormonen in het lichaam,vooral door de hormonen testosteron en oestrogeen. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus van grote invloed op de drang tot seks.Tijdens de ovulatie ervaren veel vrouwen een verhoging van het libido. Emoties kunnen ook van invloed zijn op het libido: bij spanning, angst, stress of depressiviteit kan het libido verminderen of soms juist toenemen.

Oplossingen voor libidoverlies

Er is een wildgroei ontstaan van allerlei middelen die een oplossing bieden voor erectieproblemen en libidoverlies. Het is daarom vaak moeilijk om een echte oplossing te vinden. Het beste is om er met een huisarts, gyneacoloog of sexuoloog over te praten. Er zijn speciale klinieken voor vrouwen in de menopauze. Ook zijn er recent speciale klinieken geopend voor mannen met libidoproblemen.

Meer kun je vinden op Libido Startpagina
© 2008 - 2025 Viola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.