De geneeskracht van mierikswortel

Mierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In Japan kent men ook een variant van mierikswortel genaamd wasabi. De Europese variant wordt verkocht in elke Nederlandse supermarkt, vaak gemalen tot saus in een potje. Mierikswortel groeit uitstekend in Nederland. Van oorsprong komt deze wortelgroente voor in Oost-Europa en Zuid-Europa. Mierikswortel wordt in het Engels horseradish genoemd, maar is giftig voor paarden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitaminen mierikswortel

Er zit zeer veel vitamine C in mierikswortel. In 100 gram mierikswortel zit 61% van de Aanbevolen
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Voor foliumzuur geldt dat er in een ons mierikswortel 14% van de ADH zit. Van pirydoxine of vitamine B6 zit er 6% van de ADH in. Er zitten meer vitaminen in mierikswortel maar deze bedragen allemaal lagere percentages dan 3%.

Mineralen mierikswortel

Mierikswortel bevat diverse mineralen. Voor natrium geldt dat er in 100 gram mierikswortel 21% van de ADH in zit. Zink bevindt zich in dit witte wortelgewas met 8% van de ADH. Mangaan, koper en calcium zitten allemaal met een percentage van 6% in mierikswortel. Kalium, ijzer en fosfor kennen alledrie percentages van 5%. Het is uniek voor een groente om zoveel mineralen te bevatten met percentages van 5% of hoger.

Medicinaal gebruik mierikswortel

Mierikswortel werd in de antieke tijd van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikt om zijn medicinale kwaliteiten. Het orakel van Delphi in Griekenland vertelde de god Apollo dat mierikswortel zijn gewicht in goud waard was. Mierikswortel werd gebruikt als diuretisch medicijn; het is een natuurlijke plaspil. Het geneest ook verdere urinewegproblemen. Hierdoor worden gifstoffen sneller afgevoerd uit het lichaam. Dat heeft ook een positief op ziekten als jicht en artritis omdat de pijn vermindert. Verder werd tot moes gestampte mierikswortel gebruikt om ingegroeide teennagels tegen te gaan. Mierikswortel heeft antibacteriële eigenschappen in die zin dat het de bacteriënbalans herstelt. Verder stimuleert het de spijsvertering, is het slijmoplossend, ontstekingsremmend en ademhalingsbevorderend.

Tekening van Japanse mierikswortel, ook wel wasabi genoemd / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Tekening van Japanse mierikswortel, ook wel wasabi genoemd / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Mierikswortel goed voor de luchtwegen

Mierikswortel is goed voor de luchtwegen. Het is een geneesmiddel tegen hoest en bronchitis. Deze witte wortelgroente doet ontstekingen in de keel- en mondholtes oplossen. Het is tevens goed tegen longziekten. Het slijm wordt afgebroken door mierikswortel. Deze wortel werkt genezend tegen hooikoorts, verkoudheid en de griep. Het is een natuurlijk antibioticum. In geval van ziekte kun je het twee dagen regelmatig eten om het beste effect te verkrijgen. Slechts een klein beetje mierikswortel voel je gelijk in je neus. Het is een sterk en scherp smakende groente.

Mierikswortel tegen huidproblemen

Geraspte mierikswortel is goed tegen wintertenen. Maar omdat mierikswortel zo scherp is kan het rode huid veroorzaken. Daarom wordt eerst de winterteen ingesmeerd met vaseline of olie. Aangezichtspijnen worden ook met geraspte mierikswortel bestreden. De witte groente is de basis van een recept tegen een vlekkerige huid. Voor dit doel moet je 120 gram mierikswortel raspen en vermengen met een kwart liter melk. Dit schud je goed door elkaar en laat je een nachtje in de koelkast staan. Vervolgens filtreer je het mengsel. Zo verkrijg je een mierikswortellotion. Alle soorten vlekken, verkleuringen en oneffenheden kun je aanbrengen op de huid, vooral in het gezicht totdat de plekjes een warm, tintelend gevoel krijgen. Het teveel aan lotion veeg je af.

Eettip mierikswortel: voeg deze scherpe wortel toe aan een zelf gemaakte mayonaise.

De bladeren van de mierikswortel kun je eten. / Bron: Ruslan V. Albitsky aka pauk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De bladeren van de mierikswortel kun je eten. / Bron: Ruslan V. Albitsky aka pauk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mosterdolie tegen kanker

Net zoals in veel kolen, die familie zijn van de mierikswortel, zitten er zeer gezonde glucosinolaten in deze wortelgroente. Er zit sinigrin in, wat in het lichaam wordt omgezet tot allyl isothiocyanate, de wetenschappelijke benaming van mosterdolie. Deze stof staat bekend om zijn antioxidantwerking en zijn sterke kankerbestrijdende eigenschappen.

Wanneer moet je mierikswortel niet eten?

Mierikswortel is niet goed voor mensen die maagproblemen hebben zoals brandend maagzuur en maagzweer en hypothyreoïde ofwel verminderde werking van de schildklier.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…
Voordelen van mierikswortel voor de gezondheidVoordelen van mierikswortel voor de gezondheidDe mierikswortel (of mierik) maakt onderdeel uit van de kruisbloemenfamilie die ook wel Brassicaceae wordt genoemd. De w…
Tuinkruiden: Mierikswortel, Armoracia rusticanaIn Duitsland en Amerika gebruikt men bij gestoofd rundvlees graag wat geraspte mierikswortel. Hij vormt ook een uitsteke…

De geneeskracht van RoggeDe geneeskracht van RoggeRogge wordt veel gegeten in Europa. In Nederland kennen we roggebrood als een dikke roggesubstantie die in plakken is ge…
Kruiden die goed zijn voor de weerstandKruiden die goed zijn voor de weerstandMet de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het in…
Bronnen en referenties
 • www.cloverleaffarmherbs.com
 • Howstuffworks
 • Herballegacy.com
 • Foto's bovenaan en mierikswortel in de grond: tom008
 • Wetenschappelijke artikelen mierikswortel tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814364/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811646/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12083319
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105588/
 • Overige foto's: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Ruslan V. Albitsky aka pauk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

John, 16-05-2016
Vraag: kan je mierikswortel ook met iets anders mengen i.p.v. citroensap? Reactie infoteur, 07-09-2016
Het wordt vermengd met azijn, peper en zout. Dan wordt het als een soort mosterd gebruikt bij vettig eten.

Ellen, 12-05-2016
Heb het recept gemaakt van mierikswortel citroen en honing, maar is vies, moet er twee theelepels van nemen per dag.
mijn vraag is of je het met iets mag mengen, en is dan het resultaat het zelfde

Mvg Ellen Reactie infoteur, 07-09-2016
Je moet mierikswortel inderdaad niet zo eten. Het beste is om het op je bord neer te leggen als je warm eet. Vervolgens neem je soms een beetje van de gepureerde mierikswortel in combinatie met een hap eten. Smaakt vooral goed bij een aardappel- of pastagerecht. Vooral vette pasta met kaas; daar is het een goede combinatie bij.

Brigitte Guzelot, 10-05-2016
Het schijnt: Mierikswortel in de blender + citroenensap en een paar eetlepels honing. Twee theelepels per dag en het buikje weg… Verhouding:
125 gr
3 citroenensap
3 eetlepels honing
maar kan je mierikswortel poeder gebruik in de plaast van mierikswortekl en hoeveel gr poeders Reactie infoteur, 07-09-2016
Dat is een superheftig drankje. Niet lekker! Ik zou het zelf toch in minimale beetjes bij kaas laten. Eventueel kun je gepureerde mierikswortel in een saladedressing doen.

Kadija, 30-04-2016
Mag je mieriswortel als je geen galblaas meer hebt? Groetjes Reactie infoteur, 07-09-2016
Hoi, stel je die vraag voor jezelf? In principe moet je dat zelf proberen en kijken of het gaat. Jij kan het beste bepalen of je mierikswortel kan eten als je geen galblaas hebt.

Het is in ieder geval een heel ander soort scherpheid dan veel andere scherpe kruiden. Scherpe kruiden worden afgeraden als je geen galblaas hebt.

Hamelers, 21-04-2016
Het schijnt: Mierikswortel in de blender + citroenensap en een paar eetlepels honing. Twee theelepels per dag en het buikje weg… Verhouding:
125 gr mierikswortekl
3 citroenensap
3 eetlepels honing

Wie heeft hiervan gehoord? Reactie infoteur, 24-04-2016
Het wordt vaker gemeld op internet dus het is in ieder geval een bekend recept. Er is dus empirisch bewijs dat het werkt; mensen hebben uit proefondervindelijke ervaring gemerkt dat het werkt. Het is echter niet wetenschappelijk onderzocht of dit recept tot gewichtsverlies leidt, voor zover ik kan nagaan.

Los daarvan kun je stellen dat obesitas wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen. Al deze drie voedselsoorten, mierikswortel, citroensap en honing, gaan deze vorm van ontstekingen tegen. Daarom is het theoretisch zeer goed mogelijk dat het werkt.

In dit geval kan het geen kwaad om deze voedingsmiddelen zelf als medicijn te gebruiken en op dit punt je eigen arts te worden, met andere woorden: ga zelf na wat het effect ervan is voor jou en deel het resultaat met anderen. Als genoeg mensen een positief effect melden, zullen er vanzelf wetenschappers opstaan die de specifieke werkingen gaan onderzoeken teneinde het gemelde medicinale effect op zijn waarheid naar wetenschappelijke maatstaven te toetsen.
Thomas Dijkman

Rex, 26-08-2015
Hallo vraagje, waarom zou je geen mierikswortel mogen eten bij hypotherioide? Wat zijn daar de gevaren van? Lijkt me juist goed voor de spijsvertering. Ben benieuwd naar het antwoord. Groeten, Rex. Reactie infoteur, 04-09-2015
In mierikswortel zitten net als in koolsoorten goitrogenen. Deze kunnen juist het ontstaan van een schildklieraandoening versterken. Maar je gebruikt maar zeer weinig mierikswortel dus het effect zal beperkt blijven.

Jan, 10-01-2015
Als je de mierikswortel niet had gebruikt was je misschien ook wel niet genezen. Dus waarom is dit onzin? Misschien wat teveel gerookt, te veel stof in het huis of een chemische fabriek in de buurt? Reactie infoteur, 15-01-2015
Klopt helemaal, Jan.

Lia, 29-11-2014
Ik heb longkanker gehad en gebruikte al heel lang mierikswortel dus dat is onzin, wel waar is de bloedzuiverende werking en antibioticum uit ervaring. Reactie infoteur, 03-05-2015
Je hebt longkanker gehad en bent er niet aan overleden? Dat is een uitzondering. Misschien komt dat toch door de mierikswortel… Longkanker is namelijk de kankersoort warbij het grootste aantal patiërnten sterft.

Gerard Broersen, 19-12-2013
Goedemorgen,
In de tekst staat dat mosterdolie sterk kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Kunt u dit ook onderbouwen met rapporten waaruit dit blijkt? Ben zeer benieuwd, zeker omdat zoveel mensen deze ziekte hebben.
Met vriendelijke groet,
Gerard Broersen. Reactie infoteur, 19-12-2013
Beste Gerard, bedankt voor je reactie,
Er zijn legio onderzoeken gedaan naar mosterdolie. Deze stof valt onder de isothiocyanaten. Bij de bronnen heb ik een viertal wetenschappelijke onderzoeken geplaatst die deze werkzaamheid aantonen. Je moet echter wel bedenken dat isothiocyanaten alleen nooit kanker kunnen voorkomen; daar zijn omega 3 en 6 vetten onontbeerlijk voor. Iemand die allerlei onderzoeken heeft verzameld is Brian Peskin, in zijn boek ´Het verzwegen verhaal van kanker´ legt hij uit dat sommige fytonutriënten wel mee kunnen helpen maar dat omega 3 en 6 van biologisch-dynamische oorsprong het meest belangrijk zijn om kanker te voorkomen en - als het niet in een te ver gevorderd stadium is - zelfs te genezen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 19-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.