De geneeskracht van mierikswortel
Mierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In Japan kent men ook een variant van mierikswortel genaamd wasabi. De Europese variant wordt verkocht in elke Nederlandse supermarkt, vaak gemalen tot saus in een potje. Mierikswortel groeit uitstekend in Nederland. Van oorsprong komt deze wortelgroente voor in Oost-Europa en Zuid-Europa. Mierikswortel wordt in het Engels horseradish genoemd, maar is giftig voor paarden.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Vitaminen mierikswortel
- Mineralen mierikswortel
- Medicinaal gebruik mierikswortel
- Mierikswortel goed voor de luchtwegen
- Mierikswortel tegen huidproblemen
- Mosterdolie tegen kanker
- Wanneer moet je mierikswortel niet eten?
Vitaminen mierikswortel
Er zit zeer veel vitamine C in mierikswortel. In 100 gram mierikswortel zit 61% van de AanbevolenAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Voor foliumzuur geldt dat er in een ons mierikswortel 14% van de ADH zit. Van pirydoxine of vitamine B6 zit er 6% van de ADH in. Er zitten meer vitaminen in mierikswortel maar deze bedragen allemaal lagere percentages dan 3%.
Mineralen mierikswortel
Mierikswortel bevat diverse mineralen. Voor natrium geldt dat er in 100 gram mierikswortel 21% van de ADH in zit. Zink bevindt zich in dit witte wortelgewas met 8% van de ADH. Mangaan, koper en calcium zitten allemaal met een percentage van 6% in mierikswortel. Kalium, ijzer en fosfor kennen alledrie percentages van 5%. Het is uniek voor een groente om zoveel mineralen te bevatten met percentages van 5% of hoger.Medicinaal gebruik mierikswortel
Mierikswortel werd in de antieke tijd van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikt om zijn medicinale kwaliteiten. Het orakel van Delphi in Griekenland vertelde de god Apollo dat mierikswortel zijn gewicht in goud waard was. Mierikswortel werd gebruikt als diuretisch medicijn; het is een natuurlijke plaspil. Het geneest ook verdere urinewegproblemen. Hierdoor worden gifstoffen sneller afgevoerd uit het lichaam. Dat heeft ook een positief op ziekten als jicht en artritis omdat de pijn vermindert. Verder werd tot moes gestampte mierikswortel gebruikt om ingegroeide teennagels tegen te gaan. Mierikswortel heeft antibacteriële eigenschappen in die zin dat het de bacteriënbalans herstelt. Verder stimuleert het de spijsvertering, is het slijmoplossend, ontstekingsremmend en ademhalingsbevorderend.
Mierikswortel goed voor de luchtwegen
Mierikswortel is goed voor de luchtwegen. Het is een geneesmiddel tegen hoest en bronchitis. Deze witte wortelgroente doet ontstekingen in de keel- en mondholtes oplossen. Het is tevens goed tegen longziekten. Het slijm wordt afgebroken door mierikswortel. Deze wortel werkt genezend tegen hooikoorts, verkoudheid en de griep. Het is een natuurlijk antibioticum. In geval van ziekte kun je het twee dagen regelmatig eten om het beste effect te verkrijgen. Slechts een klein beetje mierikswortel voel je gelijk in je neus. Het is een sterk en scherp smakende groente.Mierikswortel tegen huidproblemen
Geraspte mierikswortel is goed tegen wintertenen. Maar omdat mierikswortel zo scherp is kan het rode huid veroorzaken. Daarom wordt eerst de winterteen ingesmeerd met vaseline of olie. Aangezichtspijnen worden ook met geraspte mierikswortel bestreden. De witte groente is de basis van een recept tegen een vlekkerige huid. Voor dit doel moet je 120 gram mierikswortel raspen en vermengen met een kwart liter melk. Dit schud je goed door elkaar en laat je een nachtje in de koelkast staan. Vervolgens filtreer je het mengsel. Zo verkrijg je een mierikswortellotion. Alle soorten vlekken, verkleuringen en oneffenheden kun je aanbrengen op de huid, vooral in het gezicht totdat de plekjes een warm, tintelend gevoel krijgen. Het teveel aan lotion veeg je af.Eettip mierikswortel: voeg deze scherpe wortel toe aan een zelf gemaakte mayonaise.

Mosterdolie tegen kanker
Net zoals in veel kolen, die familie zijn van de mierikswortel, zitten er zeer gezonde glucosinolaten in deze wortelgroente. Er zit sinigrin in, wat in het lichaam wordt omgezet tot allyl isothiocyanate, de wetenschappelijke benaming van mosterdolie. Deze stof staat bekend om zijn antioxidantwerking en zijn sterke kankerbestrijdende eigenschappen.Wanneer moet je mierikswortel niet eten?
Mierikswortel is niet goed voor mensen die maagproblemen hebben zoals brandend maagzuur en maagzweer en hypothyreoïde ofwel verminderde werking van de schildklier.Lees verder
- De geneeskracht van kurkuma
- De geneeskracht van pastinaak
- De geneeskracht van radijs
- Aardappel, een groente met geneeskracht
Warning: Undefined array key 98519 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202