Kruiden die goed zijn voor de weerstand
Met de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het innemen van vitaminesupplementen, maar waarom zou je niet al het goede dat kruiden te bieden hebben benutten? Sommige kruiden bevatten veel antioxidanten en er wordt ook wel beweerd dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kruiden als kurkuma, oregano en rozemarijn.
Kruiden en weerstand
Welke kruiden en specerijen zijn goed voor de weerstand?
Er zijn tientallen kruiden en specerijen waarvan beweerd wordt dat ze een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid, en dan met name voor wat betreft de weerstandverhogende eigenschappen. Gebruik je veel kruiden in de keuken dan kun je bovendien toe met minder zout. We nemen hier acht gezonde en weerstandverhogende kruiden en specerijen door, te weten gember, knoflook, chilipeper, oregano, kurkuma, kaneel, rozemarijn en tijm.
Gember
Gember bevat veel antioxidanten en daarin zit hem dan ook de kracht van deze wortel. Het helpt je bovendien bij een gezonde spijsvertering en het wordt ook gebruikt in middelen die pogen de calorieverbranding op te krikken. Mensen met chronische pijnklachten beweren baat te hebben bij het regelmatig eten van gember. Daarnaast kan de wortel van de gemberplant ook een rustgevende werking hebben. Je kunt gember toevoegen aan ijs of salade, het verwerken in cake en sausjes of het vermengen met honing.
Knoflook
Wie weleens een natuurwinkel bezoekt weet al wel dat aan knoflook veel positieve eigenschappen worden toegedicht. Het geeft je meer energie en is door de zwavelhoudende componenten bovendien bacterie-dodend en antiseptisch. Het trekt bloed naar de slijmvliezen waardoor dit sneller zijn genezende werking kan verrichten. Het wordt daarnaast gebruikt tegen tal van kwalen zoals hoge bloeddruk, aderverkalking en bloedstolsels. Knoflook is vooral lekker door de pasta en in dipsauzen.
Chilipeper
Veel mensen laten de chilipeper links liggen omdat ze bang zijn dat het het eten te pittig maakt. Wanneer je het echter met mate gebruikt in de keuken hoeft het helemaal niet overheersend te zijn. Naast veel antioxidanten bevatten chilipepers ook caroteen, flavonoïden en hoe verrassend het ook mag klinken: vitamine C. Hierdoor is het extra goed voor de weerstand. Je kunt chilipeper gebruiken in aardappelpuree, sausjes, hummus en marinade voor over het vlees. Chilipeper wordt daarnaast ook
gebruikt als dieetsupplement vanwege het stofje capsaïcine dat het bevat.
Oregano
Oregano is zo'n kruid waar je van houdt of juist helemaal niet. Dat oregano erg gezond is staat echter wel vast. Het is een van die kruiden waarvan uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het een ontstekingsremmend effect heeft op het menselijk lichaam. Het is bij wijze van spreken een natuur-antibioticum. Vrije radicalen hebben een taaie aan dit kruid. Oregano - dat rijk is aan ijzer, vitamine K, calcium en mangaan - zou er bovendien voor zorgen dat bacteriën die in voedsel zitten worden geneutraliseerd. Het heeft dan ook een hoge
ORAC-waarde. Je kunt het met name goed gebruiken in Italiaanse gerechten zoals pasta en pizza maar bijvoorbeeld ook in de groentesoep.
Kurkuma
Geelwortel of kurkuma is een wat onbekendere specerij, de uitwerking op de gezondheid is echter bijzonder positief. Er wordt namelijk beweerd dat het de functie van diverse organen ondersteunt zoals de darmen, lever en milt. Alhoewel erg controversieel wordt het gebruikt door kankerpatiënten om medische behandelen te supplementeren en de groei van kwaadaardige cellen te bestrijden. Ook in kurkuma zitten veel antioxidanten. Je kunt deze specerij verwerken in curry's, eiersalade, groentesaus en jus. Het stofje curcumine kan bovendien
effectief worden ingezet tegen gewrichtsklachten.
Kaneel
Uit dit rijtje is kaneel wel de bekendste en veel mensen weten er in de keuken dan ook wel raad mee. Kaneel is hartstikke gezond en draagt bij aan een goede weerstand. Door de cinnamaldehyde die erin zit helpt het je je bloedsuikerspiegel op peil te houden en je cholesterol laag te houden. Daarnaast wordt het ook gebruikt in diverse remedies tegen misselijkheid en verkoudheid. Je kunt kaneel toevoegen aan appelmoes, ijs, pap, koffie, thee, smoothies, yoghurt en fruitsalade.
Rozemarijn
Iedereen herkent wel de takjes rozemarijn. Dit kruid is rijk aan antioxidanten, heeft een ontstekingsremmende functie en het helpt hart- en vaatpatiënten gezond te blijven. Rozemarijn wordt in de keuken met name gebruikt in marinades, soepen en dressings voor salade of over de zalm.
Tijm
Tot slot de tijm. Dit weerstandsverhogende kruid bindt de strijd aan met bacteriën en bronnen van ontsteking in het lichaam. Het wordt daarnaast veel gebruikt in middeltjes tegen allerlei uiteenlopende kwalen zoals problemen met de spijsvertering,
ontstoken tandvlees, keelpijn en een kater. Je kunt tijm zelf verwerken in de soep of saladedressing of over de vis doen.
Lees verder