Maak tijd voor een ontbijt!

Maak tijd voor een ontbijt! 's Morgens is het bij vele mensen een race tegen de klok. Er moet nog van alles gebeuren en iedereen moet tijdig op school of op z'n werk geraken. Daarom is er vaak weinig tijd voor een degelijk en gezond ontbijt. Toch is deze maaltijd van cruciaal belang voor je hele lijf. Je krijgt er niet alleen meer energie door, het risico op suikerziekte en overgewicht vermindert ook aanzienlijk. En dit is nog niet alles. Je neemt de rest van de dag veel beter energie op en je geheugen werkt beter. Redenen genoeg dus om 's morgens toch even te gaan zitten en tijd te maken voor een boterham, ontbijtgranen, fruit en wat water. Bij het ontwaken is het al een hele tijd geleden dat je voor het laatst iets hebt gegeten. Daarom is het meer dan noodzakelijk om 's morgens tijd te maken voor een degelijk ontbijt. Je lichaam moet immers terug krachten opdoen en dat kan alleen maar door iets gezond naar binnen te werken. Het is heel erg belangrijk om iets te eten, ook al heb je geen trek. Het ontbijt zorgt immers voor een kwart van de energietoevoer voor de komende dag.

Een gezond en evenwichtig ontbijt

Water

Het is van kapitaal belang dat je voldoende water drinkt op een dag. Daarom kun je er best al mee beginnen bij het ontbijt. Je kunt het uiteraard ook in de vorm van thee drinken. Wie koffie nodig heeft om wakker te worden, drinkt deze warme drank best met mate. Dit vervangt zeker geen water. Drink na de koffie toch nog minstens een glas water.

Graanproducten

Graanproducten moeten elke ochtend deel uitmaken van je ontbijt. Er zijn hier echter heel wat varianten voor mogelijk. Als je voor brood kiest, dan ga je best voor een bruine of volkoren boterham. Wit brood bevat een pak minder granen. Volkoren producten zitten trouwens boordevol voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Beschuiten en ontbijtgranen zijn hier een goed alternatief. Kijk hier wel na op de doos hoeveel zout, suikers en vetten de producten bevatten.

Fruit en groenten

Naast een boterham of ontbijtgranen en een paar glazen water zijn ook groenten en fruit heel belangrijk. Zij bevatten essentiële voedingsstoffen als vitaminen en voedingsvezels. Het aanbod is hier heel erg ruim dus het is de bedoeling dat je voldoende varieert. Eet niet elke morgen hetzelfde. Ook een glas vers geperst fruitsap hoort hierbij! Deze drank bevat geen toegevoegde suikers en is dus niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond.

Zuivelproducten

Als je nog een plaatsje over hebt in je maag dan kun je dit misschien gaan opvullen met een zuivelproduct. Deze voedingswaren bevatten immers calcium en die bouwstof zorgt voor stevige beenderen. Kies hier vooral de halfvolle soorten. Drink een glas melk of eet yoghurt. Ook verse kaas en chocolademelk horen tot de mogelijkheden. Bekijk ook hier weer de ingrediënten. Het is niet de bedoeling dat je yoghurt vol suiker zit.

Waarom een ontbijt?

Minder risico op overgewicht

Wie het ontbijt overslaat gaat in de voormiddag sneller naar een snack grijpen. Daartegenover staan de mensen die wel tijd maakten voor een gezond ontbijt. Zij hebben een paar uur later helemaal nog geen behoefte aan een nieuwe lading voedingsstoffen. Iemand die 's morgens niet eet heeft dan ook vier keer meer kans op overgewicht. Men moet dat gemiste ontbijt immers compenseren.

Cholesterol

Door die extra snacks in de voormiddag nuttig je algauw 100 calorieën meer dan iemand die 's morgens wel gegeten heeft. Dit is niet alleen voor je gewicht nefast, maar ook voor je cholesterolgehalte. Mensen die niet ontbijten hebben dan ook in de meeste gevallen een veel hoger gehalte dan mensen die 's morgens wel eten.

Gezond

Je hebt niet alleen minder kans op wat kilo's te veel, het risico op suikerziekte en cardiovasculaire problemen zijn ook een pak minder groot als je 's morgens ontbijt. We mogen dus gerust stellen dat mensen die de tijd nemen voor een ontbijt een stuk gezonder zijn.

Energieboost

Na het slapen heb je acht tot twaalf uur niets meer gegeten. Daardoor voelt je lichaam zich wat slap. Het snakt met andere woorden naar eten. Een gezond ontbijt zorgt voor de nodige vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Al deze bouwstoffen geven je de nodige energie om de ochtend vlot door te komen. Wie al veel werk heeft verzet in de voormiddag ziet de namiddag ook een pak beter zitten. Wie zich al van 's morgens loom en lui voelt, zal 's avonds beseffen dat zijn of haar dag niet zo vruchtbaar was.

Opname voedingsstoffen

Een ontbijt zorgt er ook voor dat je lichaam doorheen de dag makkelijker voedingsstoffen gaat opnemen. Wie niet eet, verhoogt de opname van vetten. Dit beïnvloedt dan ook weer je gewicht en eventueel je suikergehalte.

Geheugen

Wie de dag begint met energierijk voedsel geeft z'n kortetermijngeheugen een flinke boost. Dit kan je prestaties zeker ten goede komen. Zoek wel een goede middelmaat want te veel eten kan ook negatieve gevolgen hebben. Zo kan je je bij het overdadig opnemen van calorieën minder goed concentreren.
© 2012 - 2023 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond ontbijten met een zelfgemaakte smoothieGezond ontbijten met een zelfgemaakte smoothieDe belangrijkste maaltijd van de dag is het ontbijt. Het ontbijt overslaan kan er zelfs aan bijdragen dat je aankomt in…
Belvita Breakfast, voor snelle ontbijters?!Door drukte en tijdsgebrek blijkt uit onderzoek dat een op de drie Nederlanders het ontbijt af en toe wel eens overslaat…
Ontbijt houdt studenten bij de lesOntbijt houdt studenten bij de lesVeel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam heeft immers al 12 uur geen voedingsstoffen binnen gehad…

Kruiden die goed zijn voor de weerstandKruiden die goed zijn voor de weerstandMet de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het in…
De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijnDe geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijnVan koriander worden zowel de bladeren als de zaadjes gegeten. De gemalen zaadjes zijn ook bekend onder de Indonesische…
Bronnen en referenties
  • www.nieuwsblad.be
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.