De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijn

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Antioxidanten in koriander
- Koriander in de kruidengeneeskunde
- Vitaminen koriander
- Mineralen koriander
- Koriander tegen zwellingen, reuma en artritis
- Koriander tegen salmonella
- Koriander goed voor de spijsvertering
- Koriander tegen bloedarmoede
Antioxidanten in koriander
Het korianderblad smaakt heel anders dan het korianderzaad. Korianderblad heeft een sterke, mondverfrissende, bijna zeepachtige smaak en sommige mensen hebben een sterke aversie tegen de smaak van korianderblad. Vaak kunnen deze mensen de smaak van ketoembar of gemalen korianderzaad wel waarderen. De zaadjes en de blaadjes hebben dezelfde medicinale werking zij het dat de blaadjes sterker werken. Koriander heeft meerdere medicinale eigenschappen. Er zitten veel antioxidanten in. In de bladeren zitten meer antioxidanten dan in de zaden. Door het toevoegen van korianderblad aan gerechten zijn deze langer houdbaar vanwege de antioxidantwerking.In het buitenland wordt korianderblad vaak cilantro genoemd

Koriander in de kruidengeneeskunde
In Indonesië wordt ketoembar samen met betelnoot gebruikt als middel tegen hoofdpijn en maagproblemen. In Iran wordt korianderblad traditioneel voorgeschreven tegen angstaanvallen. Ook slapeloosheid wordt bestreden met koriander volgens de traditionele geneesmethoden in Iran. In India vermengt men korianderzaden met komijn om deze vervolgens te koken in water. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en opgedronken. Dit wordt als een diuretisch medicijn gebruikt. In de fytotherapie is korianderzaad bekend om zijn carminatieve werking. Het voorkomt de opbouw van teveel darmgassen en gaat flatulentie tegen. De doorbloeding van de darmslijmhuid wordt gestimuleerd door dit carminativum. Ook heeft korianderblad een spasmolytische werking; dat wil zeggen dat het maagkrampen tegen gaat.Vitaminen koriander
Koriander is zeer rijk aan vitaminen. Daar moet natuurlijk wel bij worden bedacht dat niemand koriander per ons eet. Toch worden hier de voedingswaarden per 100 gram vermeld omdat dit makkelijker vergelijken is. In deze opsomming is alleen de waarde van korianderblaadjes gerekend, niet dat van het zaad. Korianderblad bevat het meeste vitamine k. Een ons is genoeg voor 258% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Vitamine A zit ook in grote getale in dit smaakvolle kruid: 225% van de ADH. Verder zit er vitamine C in het blad(45%), vitamine E(17%), foliumzuur of vitamine B11(15.5%), riboflavine of B2(12%), pyrydoxine of B6(11%), pantotheenzuur(11%), niacine of B3(7%) en thiamine of B1(5.5%).
Mineralen koriander
Het korianderplantje bevat veel verschillende mineraalsoorten. Het meeste bevat het ijzer. Een ons is goed voor 22% van de ADH voor ijzer. Andere mineralen in korianderblad zijn: mangaan(18.5%), kalium(11%), fosfor(7%), calcium(7%), magnesium(6.5%) en zink(4.5%). Er zitten nog enkele mineralen in dit gezonde groene kruid maar deze hebben lagere percentages dan 3% van de ADH.Koriander tegen zwellingen, reuma en artritis
Koriander gaat zwellingen tegen. Er zit cineool en linolzuur in koriander. Deze beide stoffen hebben een genezend effect op reuma en artritis. De Iraanse wijsheid dat koriander diuretisch is, wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappers. Diuretica zorgen ervoor dat vochtopeenhopingen sneller verdwijnen. Gifstoffen die voor reumatische ontstekingen zorgen worden ook sneller afgevoerd uit het lichaam. Het genezende karakter van koriander op reuma, artritis en vochtopeenhopingen heeft direct te maken met het feit dat koriander de werking van de nieren versterkt.Koriander tegen salmonella
Koriander is rijk aan fytonutriënten. Er zitten onder andere de volgende flavonoïden in: kaempferol, quercetine, carvon, rhamnetine, epigenine en elemol. Er zitten ook polyfenolen in: koffiezuur en chlorogeenzuur. Deze fytonutriënten in het korianderblad en -zaad hebben aangetoond dat ze werken tegen de salmonella-bacterie. Koriander werkt als een natuurlijk antibioticum. Salmonella kan een dodelijke bacterie zijn. In juni 2004 werd een studie gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Agriculture and Food Chemistry waarin werd geconcludeerd dat koriander twee keer zo sterk werkt tegen salmonella als het als medicijn verkochte antibioticum gentamicine. De werkzame stof in het groene smaakvolle kruid tegen salmonella heet dodecenal. De onderzoekers aan de universiteit van Berkeley waren zeer verbaasd om te zien dat dodecenal zo sterk was, aldus onderzoeksleider Isao Kubo.