De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijn

De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijn Van koriander worden zowel de bladeren als de zaadjes gegeten. De gemalen zaadjes zijn ook bekend onder de Indonesische naam ketoembar. Sommige mensen houden niet van de smaak van korianderblad. Vaak kunnen de mensen die de bladeren afwijzen wel de smaak van gemalen korianderzaad waarderen. Koriander is een lekker kruid wat voornamelijk wordt gebruikt in de Zuid-Oost Aziatische keuken, maar men vindt het ook regelmatig terug in de Mexicaanse keuken en in recepten uit het Midden Oosten. Koriander is vanouds gebruikt als medicijn. Het werkt vooral goed tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Antioxidanten in koriander

Het korianderblad smaakt heel anders dan het korianderzaad. Korianderblad heeft een sterke, mondverfrissende, bijna zeepachtige smaak en sommige mensen hebben een sterke aversie tegen de smaak van korianderblad. Vaak kunnen deze mensen de smaak van ketoembar of gemalen korianderzaad wel waarderen. De zaadjes en de blaadjes hebben dezelfde medicinale werking zij het dat de blaadjes sterker werken. Koriander heeft meerdere medicinale eigenschappen. Er zitten veel antioxidanten in. In de bladeren zitten meer antioxidanten dan in de zaden. Door het toevoegen van korianderblad aan gerechten zijn deze langer houdbaar vanwege de antioxidantwerking.

In het buitenland wordt korianderblad vaak cilantro genoemd

Korianderplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Korianderplant / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Koriander in de kruidengeneeskunde

In Indonesië wordt ketoembar samen met betelnoot gebruikt als middel tegen hoofdpijn en maagproblemen. In Iran wordt korianderblad traditioneel voorgeschreven tegen angstaanvallen. Ook slapeloosheid wordt bestreden met koriander volgens de traditionele geneesmethoden in Iran. In India vermengt men korianderzaden met komijn om deze vervolgens te koken in water. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en opgedronken. Dit wordt als een diuretisch medicijn gebruikt. In de fytotherapie is korianderzaad bekend om zijn carminatieve werking. Het voorkomt de opbouw van teveel darmgassen en gaat flatulentie tegen. De doorbloeding van de darmslijmhuid wordt gestimuleerd door dit carminativum. Ook heeft korianderblad een spasmolytische werking; dat wil zeggen dat het maagkrampen tegen gaat.

Vitaminen koriander

Koriander is zeer rijk aan vitaminen. Daar moet natuurlijk wel bij worden bedacht dat niemand koriander per ons eet. Toch worden hier de voedingswaarden per 100 gram vermeld omdat dit makkelijker vergelijken is. In deze opsomming is alleen de waarde van korianderblaadjes gerekend, niet dat van het zaad. Korianderblad bevat het meeste vitamine k. Een ons is genoeg voor 258% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Vitamine A zit ook in grote getale in dit smaakvolle kruid: 225% van de ADH. Verder zit er vitamine C in het blad(45%), vitamine E(17%), foliumzuur of vitamine B11(15.5%), riboflavine of B2(12%), pyrydoxine of B6(11%), pantotheenzuur(11%), niacine of B3(7%) en thiamine of B1(5.5%).

Korianderzaad / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Korianderzaad / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mineralen koriander

Het korianderplantje bevat veel verschillende mineraalsoorten. Het meeste bevat het ijzer. Een ons is goed voor 22% van de ADH voor ijzer. Andere mineralen in korianderblad zijn: mangaan(18.5%), kalium(11%), fosfor(7%), calcium(7%), magnesium(6.5%) en zink(4.5%). Er zitten nog enkele mineralen in dit gezonde groene kruid maar deze hebben lagere percentages dan 3% van de ADH.

Koriander tegen zwellingen, reuma en artritis

Koriander gaat zwellingen tegen. Er zit cineool en linolzuur in koriander. Deze beide stoffen hebben een genezend effect op reuma en artritis. De Iraanse wijsheid dat koriander diuretisch is, wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappers. Diuretica zorgen ervoor dat vochtopeenhopingen sneller verdwijnen. Gifstoffen die voor reumatische ontstekingen zorgen worden ook sneller afgevoerd uit het lichaam. Het genezende karakter van koriander op reuma, artritis en vochtopeenhopingen heeft direct te maken met het feit dat koriander de werking van de nieren versterkt.

Koriander tegen salmonella

Koriander is rijk aan fytonutriënten. Er zitten onder andere de volgende flavonoïden in: kaempferol, quercetine, carvon, rhamnetine, epigenine en elemol. Er zitten ook polyfenolen in: koffiezuur en chlorogeenzuur. Deze fytonutriënten in het korianderblad en -zaad hebben aangetoond dat ze werken tegen de salmonella-bacterie. Koriander werkt als een natuurlijk antibioticum. Salmonella kan een dodelijke bacterie zijn. In juni 2004 werd een studie gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Agriculture and Food Chemistry waarin werd geconcludeerd dat koriander twee keer zo sterk werkt tegen salmonella als het als medicijn verkochte antibioticum gentamicine. De werkzame stof in het groene smaakvolle kruid tegen salmonella heet dodecenal. De onderzoekers aan de universiteit van Berkeley waren zeer verbaasd om te zien dat dodecenal zo sterk was, aldus onderzoeksleider Isao Kubo.

Gemalen korianderzaad of ketoembar / Bron: cc-by-sa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Gemalen korianderzaad of ketoembar / Bron: cc-by-sa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Koriander goed voor de spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond. Er zit veel citronellol in koriander, wat ook gewonnen wordt uit rozen, geraniums en citroenkruid. Citronellol verfrist de mond en is antibacterieel. Hierdoor gaat het ontstekingen zoals aften en zweertjes in de mond tegen. Korianderzaad bevat enkele belangrijke fytonutriënten: borneol, limonine, cineool, Alfa-pineen en beta-felandreen. Deze stoffen zorgen er allemaal voor dat schimmels en bacteriën sneller worden tegen gewerkt. Daarbij zorgen de eerste drie van dit rijtje ervoor dat de lever beter gaat werken. Deze stoffen zijn ook goed voor de darmen. Koriander is een kruid dat de spijsvertering op meerdere manieren helpt. Het helpt ook tegen diarree. Verder stimuleert koriander de peristaltische beweging in de darmen. Koriander stimuleert de aanmaak van enzymen die meehelpen om het eten te verteren. Het stimuleert het hongergevoel waardoor het als een medicijn tegen anorexia kan worden gebruikt.

Koriander tegen bloedarmoede

De goede ijzergehaltes van koriander zorgen ervoor dat dit kruid mensen kan helpen om van anemie of bloedarmoede te genezen. In principe is het altijd beter om ijzer uit voeding te halen en niet uit supplementen omdat het niet slechts om ijzer gaat maar ook om andere mineralen waaraan men een tekort heeft. Door ijzer uit voeding te halen komt de mineralenvoorraad in het lichaam eerder in balans dan als je enkel op ijzersupplementen vertrouwt. Daarbij komt dat het niet enkel ijzer is waar een tekort aan is tijdens bloedarmoede, maar ook natuurlijke vitamine C. Deze bekende vitamine zorgt ervoor dat ijzer sneller in het bloed wordt opgenomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinkruiden: Koriander (Coriandrum Sativum)Koriander mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de…
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
De helende werking van korianderDe helende werking van korianderKoriander is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt om gerechten te garneren, het wordt zowel in de Europese als d…
Koriander, een gezonde en lekkere smaakmakerKoriander, een gezonde en lekkere smaakmakerKoriander is een kruid dat we steeds meer in de keuken terugvinden. De een noemt het ‘de tegenhanger’ van peterselie en…

Maak tijd voor een ontbijt!Maak tijd voor een ontbijt!'s Morgens is het bij vele mensen een race tegen de klok. Er moet nog van alles gebeuren en iedereen moet tijdig op scho…
De geneeskracht van speltDe geneeskracht van speltHet gebruik van spelt is minstens 7000 jaar oud. Spelt komt oorspronkelijk uit het gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rlevse, Wikimedia Commons (GFDL)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koriander
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coriander
  • http://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-coriander.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=70
  • http://www.nutrition-and-you.com/cilantro.html
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: cc-by-sa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
Reacties

Maria, 08-08-2016
Interessant artikel, dus gisteren voor het eerst koriander gegeten. Bij ons in de buurt-kruidentuin groeien zo'n honderd kruiden en korianderblad is er één van. Ik had er altijd een aversie tegen, als ik het blad rook, maar omdat ik lees hoe voedzaam het is, heb ik het geprobeerd.

Ik werd er bijna misselijk van, zo ranzig vind ik het. Daar heb ik zelden last van, dus even gezocht op internet: er blijken mensen te zijn die het verrukkelijk vinden én mensen die het naar zeep vinden smaken, er een afkeer van hebben, precies zoals je schrijft. Het kan een bestanddeel zijn, dat niet goed is voor hen, want afkeer ervaart men niet voor niets.

Het schijnt een genetische kwestie te zijn, werd daarbij aangegeven, dus óf dat zo is en hoe het zit, ga ik nog even onderzoeken. Ik ervaarde zowel de geur als de smaak van het blad als heel afstotend, precies zoals je schrijft. Óf je houdt ervan óf niet, wordt zó beschreven, bijna als twee soorten reacties en andere smaken zijn er niet. Reactie infoteur, 27-08-2016
Het kan best zijn dat koriander niet voor iedereen goed is. Het is een geïmporteerd plantje. Daarnaast is het doorgekweekt en overgecultiveerd. Er kunnen allerlei redenen zijn dat mensen het niet lekker vinden. Maar als je iets niet lekker vindt, is dat vaak een indicatie dat je het niet nodig hebt.

Xander, 10-06-2014
In de Latijns-Amerikaanse keuken is koriander echt niet weg te denken. Echter het heet daar cilantro… De introductie is dus niet geheel juist. Naast de Aziatische keuken heeft ook de Zuid-Amerikaanse keuken ( en zeker niet alleen de Mexicaanse ) dit kruid in een groot aantal recepten. Reactie infoteur, 10-06-2014
Als ik begrijp wat je bedoelt:
Indonesië ligt niet in Zuid-Amerika en alleen korianderzaad wordt ketoembar genoemd, niet het blad. Verder wordt koriander en Engels- en Spaanstalige landen inderdad cilantro genoemd.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 10-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.