Koriander, een gezonde en lekkere smaakmaker

Koriander, een gezonde en lekkere smaakmaker Koriander is een kruid dat we steeds meer in de keuken terugvinden. De een noemt het ‘de tegenhanger’ van peterselie en de ander vindt het een té exotische smaak. Een feit is dat we koriander inmiddels in verschillende keukens terug kunnen vinden. Deze eenjarige plant neemt in ieder geval sterk in populariteit toe, is gezond en een absolute smaakmaker.

Koriander, het kruid

Koriander, Coriandrum sativum, is een plant die afkomstig is van de schermbloemenfamilie, ofwel Apiaceae. Het is een eenjarige plant die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Europa. De plant heeft ook de volgende namen:
  • ketoembar
  • wantsenkruid
  • coander

De plant heeft een lichtgroene kleur en heeft zachte buigzame blaadjes, dunne stelen en kan wel tot zo’n 50 centimeter hoog worden.

Bron: PDPics, PixabayBron: PDPics, Pixabay
Smaken verschillen
Koriander, en dan met name het blad, heeft een nogal sterke smaak. Voor sommige mensen smaakt het een beetje zeepachtig. Dat maakt ook dat de ene mens koriander heerlijk vindt en de ander heeft er een afkeer van. Zo uiteenlopend wordt de smaak van koriander ervaren. Korianderzaad heeft een wat andere smaak, maar kan voor sommige mensen een alternatief vormen.

Gezondheidsaspecten

Zowel het plantje als de zaden hebben dezelfde geneeskrachtige werking.

Antioxidanten

Koriander bevat nogal wat antioxidanten. Antioxidanten zijn weer hét middel tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen allerlei ziekten veroorzaken en de antioxidanten zoals bijvoorbeeld in koriander, zijn als het ware ‘de opruimers’ van deze vrije radicalen. Overigens bevatten de bladeren meer antioxidanten dan de zaden.

Vitaminen en mineralen

Normaliter weet je bij groenten hoeveel gram je binnen moet krijgen om te voldoen aan de benodigde vitaminen. Een kruid zoals koriander eet je als smaakmaker en niet als groente, dat maakt het lastig om helder te overzien hoeveel gram je daadwerkelijk binnenkrijgt. Koriander is echter te combineren met verschillende gerechten en kan dus met enige regelmaat gecombineerd worden. Toch spreekt het voor zich dat het slechts een aanvulling is en je nog steeds je normale voedingsmiddelen tot je moet nemen om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Dat neemt niet weg dat koriander een kruid is waar zeker vitaminen en mineralen in terug te vinden zijn. Koriander bevat het volgende, te weten:
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
  • Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E, K (met name A en K zijn rijk vertegenwoordigd).
  • IJzer
  • Mangaan
  • Kalium
  • Fosfor
  • Foliumzuur
  • Calcium
  • Magnesium
  • Zink

Helende werking

De helende werking van koriander is uiteenlopend, zoals het verbeteren van de spijsvertering en de peristaltische darmbewegingen. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën in de darmen minder kans krijgen.

Koriander zorgt ervoor dat de spieren rond de bloedvaten minder samentrekken. Dit kan positief werken om een verhoogde bloeddruk omlaag te krijgen. Bovendien wordt de kans ook iets kleiner op hart- en vaatziekten. Koriander heeft ook een positieve werking op de vertering van vetten. Er wordt meer gal geproduceerd en de gal moet het cholesterol afbreken. Op deze wijze zal de cholesterolwaarde in het bloed dalen.

Deze plant is ook in staat om zwellingen tegen te gaan, er zit namelijk linolzuur en cineool in koriander. Deze stoffen hebben een genezend effect op artritis en reuma. Het genezende effect van koriander op reuma en artritis heeft direct te maken met het gegeven dat koriander de werking van de nieren versterkt.

Bron: Careybabe, PixabayBron: Careybabe, Pixabay

Culinaire toepassing

Koriander is op verschillende manieren en bij voorkeur vers toe te passen. Het invriezen van koriander kan wel en de smaak blijft ook behouden, maar de plant verliest zijn stevigheid. Verwerk koriander subtiel als smaakmaker in bijvoorbeeld:
  • Stoofschotels met draadjesvlees.
  • Verschillende kipgerechten.
  • Gerechten met pittige goulash.
  • Kruidige aardappelkroketjes.

Dressing of salade

Hak de koriander heel fijn met een scherp mes en verwerk de koriander met goede extra vergine olijfolie en wat knoflook tot een fijne dressing. Wil je het wat scherper, dan kan er een klein beetje fijngehakte rode peper aan toegevoegd worden.

Koriander kan ook onderdeel van een traditionele salade zijn die je net een iets andere twist mee wilt geven. Maak de salade, bijvoorbeeld gemengde sla of eikenbladsla, af met wat stukjes zalm, wat pijnboompitjes en olijven. Voor de liefhebber van kazen, kan er nog wat buffelmozzarella aan toegevoegd worden.

Bron: Varunkul01, PixabayBron: Varunkul01, Pixabay
Welke groenten combineren goed met koriander?
Qua groenten gaan de volgende soorten prima samen met flink wat koriander:
  • Bloemkool
  • Witte en bruine bonen
  • Sperziebonen
  • Zoete aardappelen
  • Mais

Tot slot

Koriander is een veelzijdig en zeer gezond kruid; een kruid dat op verschillende manieren te verwerken is in de keuken. Voor relatief veel mensen is het in het begin even wennen, omdat de smaak net even anders is dan bijvoorbeeld het traditionele peterselie. Echter, koriander als blad en zeker ook als zaad, wordt steeds vaker toegepast in de meest uiteenlopende keukens.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
De helende werking van korianderDe helende werking van korianderKoriander is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt om gerechten te garneren, het wordt zowel in de Europese als d…
De geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijnDe geneeskracht van koriander: anti-salmonella medicijnVan koriander worden zowel de bladeren als de zaadjes gegeten. De gemalen zaadjes zijn ook bekend onder de Indonesische…

Kruisbessen, lekker en gezondKruisbessen, lekker en gezondDe kruisbes hoort tot de ribesfamilie en hoewel het een gezonde vrucht is, is het eigenlijk niet eens zo’n populaire vru…
Houdbaarheidsdatum op levensmiddelen: TGT, THT en geen datumHoudbaarheidsdatum op levensmiddelen: TGT, THT en geen datumEen houdbaarheidsdatum op levensmiddelen biedt jou als klant informatie over hoelang een product kan worden bewaard en t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tlarussa, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koriander
  • http://jessevandervelde.com/lekker-schoon-en-fris-met-koriander/
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-coriander.html
  • http://www.kruidenaer.nl/assortiment/koriander/
  • Afbeelding bron 1: PDPics, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Careybabe, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Varunkul01, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.